Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: robertm » 14 lis 2014, 0:40

Jeśli masz wgranego Repetiera to w Hoście po prostu wybierasz slicer CURAEngine jeżeli masz marlina wgraj repetiera :)
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

mario
Posty: 24
Rejestracja: 16 wrz 2014, 7:21

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: mario » 14 lis 2014, 5:59

Instaluje drukarkę na innym kompie i chciałbym po prostu mieć tam tylko cure, czy ktoś może ma tą starą instrukcję???

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: kopytko » 03 gru 2015, 18:32

Hej, bawie sie ostatnio coraz więcej CURą i mam może i głupie pytanie, czy parametr rozmiaru dyszy w cura odpowiada również za wyplutą grubość ścianki z dyszy?
a chodzi o to: mam dysze 0,3 dla slicer ładnie wszystko idzie ustawić w zakładce advanced ale w cura mam problem.
Ekstruder ustawiony dokładnie czyli zadane 50 mm wypluwa 50mm , średnica dyszy jak wspomniałem 0,3 a ścianka w kostce kalibracyjnej daje mi 0,35mm, czy w cura muszę zmienić rozmiar dyszy na 0,35 aby nie przelewało filamentu?
Wiadomo można zmieniać flow ale w przypadku gdy jest ustawione 1,75 i 100% flow, ale fizycznie filament ma 1,72 to dlaczego nadal nadlewa i ścianka ma 0,35? zmiana flow była by chyba tu bez sęsu, aby jeszcze ją zmieniac bo zaniżać to będzie informację dla cury o średnicy filamentu i oznaczało ,że ma jeszcze fizycznie mniejsza średnicę niż te moje 1,72, chyba ,ze nie zrozumiałem tego flow jeszcze:P


EDIT: Ok już wiem że zmiana ścieżki tzn dyszy nie daje dobrego rezultatu więc bawię się flow jednak :P
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 230
Rejestracja: 07 cze 2015, 10:26

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Marcin1415 » 03 gru 2015, 20:08

kopytko pisze:Hej, bawie sie ostatnio coraz więcej CURą i mam może i głupie pytanie, czy parametr rozmiaru dyszy w cura odpowiada również za wyplutą grubość ścianki z dyszy?
a chodzi o to: mam dysze 0,3 dla slicer ładnie wszystko idzie ustawić w zakładce advanced ale w cura mam problem.
Ekstruder ustawiony dokładnie czyli zadane 50 mm wypluwa 50mm , średnica dyszy jak wspomniałem 0,3 a ścianka w kostce kalibracyjnej daje mi 0,35mm, czy w cura muszę zmienić rozmiar dyszy na 0,35 aby nie przelewało filamentu?
Wiadomo można zmieniać flow ale w przypadku gdy jest ustawione 1,75 i 100% flow, ale fizycznie filament ma 1,72 to dlaczego nadal nadlewa i ścianka ma 0,35? zmiana flow była by chyba tu bez sęsu, aby jeszcze ją zmieniac bo zaniżać to będzie informację dla cury o średnicy filamentu i oznaczało ,że ma jeszcze fizycznie mniejsza średnicę niż te moje 1,72, chyba ,ze nie zrozumiałem tego flow jeszcze:P


EDIT: Ok już wiem że zmiana ścieżki tzn dyszy nie daje dobrego rezultatu więc bawię się flow jednak :P



Ja mam to samo, jedynie flow daje efekty. Musiałem zejść do 87% przy filamencie 1.78. Zauważyłem też że kiepsko tnie małe elementy.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: kopytko » 03 gru 2015, 20:13

Mi przy 87 robi idealne 0,3mm więc w cura tylko flow można regulować widocznie, mój filament DD ma 1,72
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

zaa
Posty: 3
Rejestracja: 02 wrz 2015, 9:21

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: zaa » 18 gru 2015, 15:53

Witam,
czy ma ktoś instalkę cury bo z ich strony nie można pobrać.
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: kopytko » 18 gru 2015, 16:03

link z pobieranego pliku działa mi ale starsza wersja:
http://software.ultimaker.com/current/Cura_15.04.2.exe
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

zaa
Posty: 3
Rejestracja: 02 wrz 2015, 9:21

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: zaa » 18 gru 2015, 16:10

Wielkie dzięki.

Dzieciol
Posty: 103
Rejestracja: 19 lis 2015, 15:15

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Dzieciol » 18 gru 2015, 18:09

pytanie, co zrobic jesli cura "nie chce" drukowac najwyzszych warstw tylko zostawia infill? Mam zaznaczone solid infill top i bottom. Dol tnie i drukuje bez bolu, gore zostawia pusta na wylot? zdjecie tego o co mi chodzi : http://imgur.com/r6f2p7h

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Sławek » 18 gru 2015, 18:20

Musisz zaznaczyc pełne wypelnienie dla górnej warstwy w menu Eksperts :)


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość