Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]
Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]
Jeśli masz wgranego Repetiera to w Hoście po prostu wybierasz slicer CURAEngine jeżeli masz marlina wgraj repetiera 

____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24
Instaluje drukarkę na innym kompie i chciałbym po prostu mieć tam tylko cure, czy ktoś może ma tą starą instrukcję???
Hej, bawie sie ostatnio coraz więcej CURą i mam może i głupie pytanie, czy parametr rozmiaru dyszy w cura odpowiada również za wyplutą grubość ścianki z dyszy?
a chodzi o to: mam dysze 0,3 dla slicer ładnie wszystko idzie ustawić w zakładce advanced ale w cura mam problem.
Ekstruder ustawiony dokładnie czyli zadane 50 mm wypluwa 50mm , średnica dyszy jak wspomniałem 0,3 a ścianka w kostce kalibracyjnej daje mi 0,35mm, czy w cura muszę zmienić rozmiar dyszy na 0,35 aby nie przelewało filamentu?
Wiadomo można zmieniać flow ale w przypadku gdy jest ustawione 1,75 i 100% flow, ale fizycznie filament ma 1,72 to dlaczego nadal nadlewa i ścianka ma 0,35? zmiana flow była by chyba tu bez sęsu, aby jeszcze ją zmieniac bo zaniżać to będzie informację dla cury o średnicy filamentu i oznaczało ,że ma jeszcze fizycznie mniejsza średnicę niż te moje 1,72, chyba ,ze nie zrozumiałem tego flow jeszcze:P
EDIT: Ok już wiem że zmiana ścieżki tzn dyszy nie daje dobrego rezultatu więc bawię się flow jednak
a chodzi o to: mam dysze 0,3 dla slicer ładnie wszystko idzie ustawić w zakładce advanced ale w cura mam problem.
Ekstruder ustawiony dokładnie czyli zadane 50 mm wypluwa 50mm , średnica dyszy jak wspomniałem 0,3 a ścianka w kostce kalibracyjnej daje mi 0,35mm, czy w cura muszę zmienić rozmiar dyszy na 0,35 aby nie przelewało filamentu?
Wiadomo można zmieniać flow ale w przypadku gdy jest ustawione 1,75 i 100% flow, ale fizycznie filament ma 1,72 to dlaczego nadal nadlewa i ścianka ma 0,35? zmiana flow była by chyba tu bez sęsu, aby jeszcze ją zmieniac bo zaniżać to będzie informację dla cury o średnicy filamentu i oznaczało ,że ma jeszcze fizycznie mniejsza średnicę niż te moje 1,72, chyba ,ze nie zrozumiałem tego flow jeszcze:P
EDIT: Ok już wiem że zmiana ścieżki tzn dyszy nie daje dobrego rezultatu więc bawię się flow jednak

Aktualne drukarki:

- Marcin1415
kopytko pisze:Hej, bawie sie ostatnio coraz więcej CURą i mam może i głupie pytanie, czy parametr rozmiaru dyszy w cura odpowiada również za wyplutą grubość ścianki z dyszy?
Ja mam to samo, jedynie flow daje efekty. Musiałem zejść do 87% przy filamencie 1.78. Zauważyłem też że kiepsko tnie małe elementy.
Mi przy 87 robi idealne 0,3mm więc w cura tylko flow można regulować widocznie, mój filament DD ma 1,72

Aktualne drukarki:

Witam,
czy ma ktoś instalkę cury bo z ich strony nie można pobrać.
Z góry dziękuję.
czy ma ktoś instalkę cury bo z ich strony nie można pobrać.
Z góry dziękuję.
link z pobieranego pliku działa mi ale starsza wersja:
http://software.ultimaker.com/current/Cura_15.04.2.exe
http://software.ultimaker.com/current/Cura_15.04.2.exe

Aktualne drukarki:

Wielkie dzięki.
pytanie, co zrobic jesli cura "nie chce" drukowac najwyzszych warstw tylko zostawia infill? Mam zaznaczone solid infill top i bottom. Dol tnie i drukuje bez bolu, gore zostawia pusta na wylot? zdjecie tego o co mi chodzi : http://imgur.com/r6f2p7h
Musisz zaznaczyc pełne wypelnienie dla górnej warstwy w menu Eksperts