Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Dzieciol
Posty: 103
Rejestracja: 19 lis 2015, 15:15

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Dzieciol » 18 gru 2015, 18:28

jest zaznaczone

Obrazek

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 957
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: kopytko » 18 gru 2015, 19:31

A jak masz ustawione Bottom/ top thikness?
Model nie był ucinany?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Dzieciol
Posty: 103
Rejestracja: 19 lis 2015, 15:15

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Dzieciol » 18 gru 2015, 22:08

nie byl, oba na 0.8mm

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1577
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Artu » 07 mar 2016, 20:39

Aby nie zakładać nowego tematu... Jak w Cura "poprawić" pierwszą i ostatnią warstwę :roll: Obecnie wygląda to tak:
https://goo.gl/photos/181dqiyoUhiekakEA (pierwsze dwa dół, dwa następne góra)

Obecne ustawienia:

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 165
Rejestracja: 23 lut 2014, 14:35
Lokalizacja: Bydgoszcz kujawsko-pomorskie

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: marcino » 07 mar 2016, 21:11

możesz ustawić grubość warstwy początkowej na taka sama jak warstwa druku,
"Initial layer..." ustaw np. 125 % na początek przy warstwie bez zmian 0.3
"Initial layer..." mniejszy na początek np.115% przy zmianie warstwy na taką jak drukujesz tj.0.2
pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Sławek » 07 mar 2016, 21:38

Masz ustawioną Grubość spodu/wierzchu 0.6 czyli w teorii 3 warstwy po 0.2, jednak pierwsza warstwa to 0.3 + druga 0.2 i trzecia w konsekwencji 0.1, tak się nie ustawia, pierwsza warstwa powinna być krotnością kolejnych albo taka sama, ja drukuje 0.25mm na wszystkich warstwach przy dyszy 0.4 i Grubość spodu/wierzchu mam 0.75mm - wtedy jest ładne i pełne wypełnienie ;)
Dodatkowo trzeba brać uwagę wysokosć na któej jest ostatnia warstwa, zwykle to całkowite liczby, wtedy dobrze się dzielą przez 0.2 lub 0.25mm i ostatnia warstwa jest pełnej grubości, w przypadku ustawień jak u ciebie, w większości przypadków będzie mniejsza niż zadana ;)

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1577
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Artu » 08 mar 2016, 6:38

Ustawiałem pierwszą warstwę na 0,2mm, i w ramach "zagęszczania" zwiększałem "Initial layer..." do 200%. Efekt był opłakany :o Im więcej %, tym linie filamentu rzadsze :lol:
Ale z tym podziałem warstw, to Masz całkowita rację :git: Nie pomyślałem o tym :oops:

Jeszcze jedno pytanie: Rozumiem, że Cura "wbudowana" w Repetier-Host, to ta sama Cura... :roll: Jest bardziej "przyjazna" od tej "zewnętrznej", bo ma możliwość zapisu parametrów dla różnych filamentów oraz profili drukowania :git:
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 165
Rejestracja: 23 lut 2014, 14:35
Lokalizacja: Bydgoszcz kujawsko-pomorskie

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: marcino » 08 mar 2016, 7:30

marcino pisze:możesz ustawić grubość warstwy początkowej na taka sama jak warstwa druku,
"Initial layer..." ustaw np. 125 % na początek przy warstwie bez zmian 0.3
"Initial layer..." mniejszy na początek np.115% przy zmianie warstwy na taką jak drukujesz tj.0.2


Korzystam z zewnętrznej Cura'y ... bym zrobił 200% to bym musiał czyścic głowice ;)
U mnie się sprawdza i to najważniejsze a czemu u Ciebie im więcej %, tym linie filamentu rzadsze :lol: nie mam pojęcia.
pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Sławek » 08 mar 2016, 14:44

Artu pisze:Ustawiałem pierwszą warstwę na 0,2mm, i w ramach "zagęszczania" zwiększałem "Initial layer..." do 200%. Efekt był opłakany :o Im więcej %, tym linie filamentu rzadsze :lol:
Ale z tym podziałem warstw, to Masz całkowita rację :git: Nie pomyślałem o tym :oops:

Jeszcze jedno pytanie: Rozumiem, że Cura "wbudowana" w Repetier-Host, to ta sama Cura... :roll: Jest bardziej "przyjazna" od tej "zewnętrznej", bo ma możliwość zapisu parametrów dla różnych filamentów oraz profili drukowania :git:

Engine byc moze ten sam ale nie wiem w jakiej wersji, ale ustawień mniej, ja korzystam z zewnetrznej wersji Cura i to w wersji 14.12.1 bo to najlepsza i najstabilniejsza wersja, na wersjach wyzszych czyli 15.xx jakośc wydruków wychodzila tragiczna, na nizszych tez miała defekty ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Cura opis dla początkujących [Wersja rozwojowa]

Postautor: Miś » 08 mar 2016, 14:45

"Initial layer width" to szerokość ścieżki na pierwszej warstwie. Jak dasz 200% to będzie 2x szersza ścieżka, ale żeby filament się zmieścił to też odległość pomiędzy ścieżkami musi być 2x większa. Dla tego zamiast zagęszczenia dostałeś rozrzedzenia :lol: U mnie najlepiej sprawuje się jednak 100% i wysokość pierwszej warstwy taka sama jak reszty.
Ale w ustawieniach zaawansowanych zmień "Nachodzenie wypełnienia" na standardowe 15, bo przy 0 to często się zdarza że wypełnienie nie trzyma się obrysu.
Po za tym retrakcja 2.5mm ... Nie za dużo ? Dla extrudera direct dystans oscyluje przeważnie w okolicy 1mm i prędkość 50-60mm/s.


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości