Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Fabrykator.pl » 12 sty 2014, 16:38

PWM i wentylek - to uzależnione od jakości wentylka. Mam takie, które zaczynają kręcić od 70% i takie, które "zaskakują" przy 48%

QuantumCat
Posty: 211
Rejestracja: 29 lis 2013, 23:08

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: QuantumCat » 17 kwie 2014, 12:30

Czy marlin firmware będzie działał z repetier hostem? Przelotnie zaintalowałem repetier hosta i za każdym razem po podpięciu elektroniki i wystartowaniu hosta wiesza się na "7 commands waiting" i dopiero po zresetowaniu kilka razy elektroniki zaskakuje.

Wiem że na innej drukarce też coś takiego miałem, repetier host (nieznane firmware) i bez resetu od razu nie ruszy tylko wiesza się na "7 commands waiting" (i w manual control np. jak coś ruszymy to tylko przybywa 8 waiting, 9 waiting....)

Czy to wina konfliktu firmware i host czy np. błąd konfiguracji połączenia (bitrate, jakieś bity stopu, parzystość i inne bajery)?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Fabrykator.pl » 17 kwie 2014, 12:45

Jest to problem wersji repetiera. Instalując nową miałem ten sam problem, instalując 0.85 problem mi się nie pojawił :roll:

Awatar użytkownika
Biszkopt
Posty: 245
Rejestracja: 23 lip 2013, 19:07
Lokalizacja: Wielka Brytania

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Biszkopt » 17 kwie 2014, 13:20

Lada dzień powinna być wersja 1.0 z wbudowanym silnikiem Cura,może w niej usuną wszystkie błedy.
U mnie występuje też podobny problem mimo że,używam ich całego zestawu(fw + host)
Trumpf,Bystronic,Flow- jeśli pracujesz z maszynami powyższych firm zapraszam do dyskusji

picapau
Posty: 264
Rejestracja: 28 sie 2012, 14:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: picapau » 17 kwie 2014, 14:09

Stary marlin (sciagniety pod koniec 2012) i wszystkie repetier hosty odkad pojawilo sie tutaj info działaja u mnie bardzo dobrze. (pomijam, ktoras szybko wycofana wersje z kiepską stabilnościa)
Sprawdz czy masz np. takie samo baud rate w marlinie i hoscie.

QuantumCat
Posty: 211
Rejestracja: 29 lis 2013, 23:08

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: QuantumCat » 17 kwie 2014, 21:27

picapau pisze:Stary marlin (sciagniety pod koniec 2012) i wszystkie repetier hosty odkad pojawilo sie tutaj info działaja u mnie bardzo dobrze. (pomijam, ktoras szybko wycofana wersje z kiepską stabilnościa)
Sprawdz czy masz np. takie samo baud rate w marlinie i hoscie.


Mam ustawione w Marlinie #define BAUDRATE 115200, w menadżerze urządzeń tam gdzie wyświetla mi się drukarka "Teensy USB Serial" mam ustawienia liczba bitów na sekundę 115200, bity danych 8, parzystość brak, bity stopu 1, sterowanie przepływem brak, a w zaawansowanych użyj buforó FIFO wszystko usawione na duży duży.

W repetier hoscie w ustawieniach drukarki mam prędkość transmisji 115200, protokół transferu 'autodetect', reset przy podłączeniu "DTR niski-> wysoki-> niski", reset przy awarii "wyślij komendę awarii i podłącz ponownie", rozmiar cache odbioru "127,

Przy czymś takim po podpięciu drukarki mam najpierw status Wolny a potem 6(7) komend oczekujących, i niestety nawet wciśnięcie resetu na elektronice nic nie pomaga. :/

Możesz podać jakie masz ustawienia drukarki w repetier hoście podane? Bo strasznie chciałbym przenieść się na repetier hosta bo printface jakoś mnie denerwuje:/

picapau
Posty: 264
Rejestracja: 28 sie 2012, 14:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: picapau » 18 kwie 2014, 10:06

Mamy to samo poza rate 256 i buforem 63.

QuantumCat
Posty: 211
Rejestracja: 29 lis 2013, 23:08

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: QuantumCat » 18 kwie 2014, 11:10

256 znaczy 256000 ?

edit.

Zacząłem szukać po forach angielskich:
W zakładce manual control jak już mamy to "X commands waiting" jak zjedzie się suwakiem na sam dół, są cztery przyciski w ramce "Debug Options" są to Echo, Info, Errors i Dry Run a zaraz za nim jest ledwo widoczny przycisk "OK"...

Z jakiegoś powodu niektórzy muszą nacisnąć go i dopiero drukarka zaskakuje, wykonuje to 7 początkowych komend bez żadnego resetowania elektroniki i działa normalnie.

Drukarka przedstawia się jako:

Kod: Zaznacz cały

11:19:55.797 : FIRMWARE_NAME:Marlin V1; Sprinter/grbl mashup for gen6 FIRMWARE_URL:http://3novatica.com/ PROTOCOL_VERSION:1.0 MACHINE_TYPE:GATE EXTRUDER_COUNT:1 UUID:00000000-0000-0000-0000-000000000000


Dodatkowo, w ustawieniach drukarki zaznaczenie opcji:

"reset on connect" zamiast jak DTR low>high>low na "Disabled" eleminuje zarówno "X commands waiting" jak i potrzebę klikania "OK"

Po zmienieniu tego reset on connect (reset przy podłączeniu) na wyłączone drukarka na marlinie z tematu o Gate i baud rate 115200 komunikuje się z Repetier Hostem 0.95F bez potrzeby resetów.

QuantumCat
Posty: 211
Rejestracja: 29 lis 2013, 23:08

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: QuantumCat » 18 kwie 2014, 23:36

Poprawka, wracam z powrotem do pronterface dopóki nie będę miał czasu pokombinować.

Otóż niby jest połączenie, nie trzeba czekać ale używając repetier hosta i FW marlina w różnych punktach wydruk potrafi się zawiesić. Po prostu się zatrzymuje, żadnych błędów, żadnego komunikatu, grzałki grzeją a wszystkie silniki stają.

W tym momencie pauzowanie/resume nic nie daje, wygląda jakby host z elektroniką tracił synchro? Zdarzyło mi się tak trzy razy, raz w wydruku 30 minutowym gdzieś w połowie, drugi raz w wydruku 3 godzinnym po 2 godzinach druku i raz znów w wydruku 3 godzinnym po 30 minutach na pierwszej warstwie.

Slic3r bez winy, oba repetier host i pronterface używają tego samego, i ten sam gcode wrzucony w pronterface leci do końca bez zająknięcia już drugi raz.

jerzak8
Posty: 21
Rejestracja: 19 sie 2014, 15:37

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: jerzak8 » 22 sie 2014, 1:07

Kolego QuantumCat mam identyczny problem! Z tym że u mnie nawet nie mogę uruchomić wydruku, tak często następuje utrata połączenia, nie mam pojęcia czego to może być przyczyna, Drukarka od kilku dni złożona a ja się męczę z tą nieszczęsną elektroniką. Ramps 1.4 Zasilam z zasiłki od Xboxa 203W bez heatbed, zmieniałem kable USB a nawet podłączałem pod inne PC. Na pewno nie jest to wina Repetiera bo na Pronterface jest to samo. :(
Czym zasilasz elektronikę? Masz może klona arduino? i czy rozwiązałeś już problem?


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość