Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: SWJ » 25 lis 2013, 2:41

PATH PLANNING - fajne opisy z rysunkami z wyjaśnieniami...
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Fabrykator.pl » 25 lis 2013, 8:19

Repetier w całym pakiecie pracuje sprawniej niż Marlin z Pronterface. Był o tym temat
viewtopic.php?f=14&t=2054&hilit=repetier

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: SWJ » 25 lis 2013, 8:34

..... chyba brak porannej kawy ;-) ..... dałeś linka do tematu w którym właśnie piszemy ... ..

wyjaśniałem dlaczego nie gubisz kroków .... kliknij linka przewin do podanego rozdziału ... :git:
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Fabrykator.pl » 25 lis 2013, 8:56

hehe :) A to prawda, bo pamiętałem, że zakładałem temat ".. - dobre połączenie" ale później połączyłem tematy aby się lepiej wyszukiwało :bania:
No czyli nic innego w tym temacie nie ma na forum, więc czas na kawę :bania: :mrgreen:

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: SWJ » 27 lis 2013, 17:14

No to będzie NEWS :-)


Repetier jest w wersji na Arduino DUE :-) wersja beta... ale :git:

cena około 220 pln w KAMAMI + trzeba na to położyć RAMPS


https://github.com/repetier/Repetier-Fi ... opment/src

README.txt
The firmware now allows hardware abstraction. That way it is possible to
port the code to other boards not using Arduino/AVR.

If you have a normal 8 bit Arduino board, use the ArduinoAVR folder to compile.

If you have a Arduino Due based board, use the ArduinoDUE folder. It contains the
adjusted HAL files from John Silvia. It requires Arduino 1.5 or higher to compile.
Upload and connect through the programming port near the power jack.
Status: Beta and work in progress.


to jaki ciepły news... korzystając z mailowej uprzejmości od twórcy repetiera :-)
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: skawikk » 01 gru 2013, 19:48

Tyle, że ADue chodzi na 3.3V, nie wiem jak to ma się z RAMPSem?
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

Awatar użytkownika
arteq
Posty: 152
Rejestracja: 23 paź 2013, 9:20
Lokalizacja: Suwałki
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: arteq » 31 gru 2013, 15:12

Pojawiła się nowa wersja firmware (host też) dostępna na stronie http://www.repetier.com/firmware/v091/ Lista zmian https://github.com/repetier/Repetier-Firmware

Z wersją 0.91 otrzymujemy narzędzie do konfigurowania przez www! Osobiście nie sprawdzałem co naprawili (zepsuli), ale na dniach sprawdzę.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D

Awatar użytkownika
Biszkopt
Posty: 245
Rejestracja: 23 lip 2013, 19:07
Lokalizacja: Wielka Brytania

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Biszkopt » 05 sty 2014, 11:04

Nie wiem czy było to wcześniej , ale zauważyłem że, obecnie firmware pozwala użyć wyjścia Extrudera 1 jako sterownika dla drugiego silnika osi Z, podobnie jak Marlin
Podoba mi się ten ich konfigurator, wszysko łatwo, widocznie.Chyba czas rozpocząć testy
Trumpf,Bystronic,Flow- jeśli pracujesz z maszynami powyższych firm zapraszam do dyskusji

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: GigaBajcior » 05 sty 2014, 23:00

Konfigurator ma jeszcze kilka błędów, zalecam sprawdzenie pliku konfiguracyjnego przed skompilowaniem.
Ja musiałem poprawiać wejścia termistorów dla drugiego ekstrudera.

Awatar użytkownika
Biszkopt
Posty: 245
Rejestracja: 23 lip 2013, 19:07
Lokalizacja: Wielka Brytania

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Biszkopt » 12 sty 2014, 16:27

U mnie osobiście dopiero udało się uruchomić extruder za 4 wgraniem firmware.
U siebie klonuje oś Z aby użyć wyjścia na drugi extruder jako sterownik dla Z.
Obecnie wszystko śmiga(aczkolwiek na sucho bo ciągle nie dotarły do mnie silniki osi Z, a działanie osi sprawdzam podłączając leżące odłogiem NEMA 23).
Jedyny problem jaki zauważyłem to wentylator ma dziwne zachowanie PWN, aby zastartował musi być na początek ustawiony na minimum 50%)
Kalibracja jest super jeśli używa się tandemu host i extruder, wszystko ładnie z poziomu programu.
Trumpf,Bystronic,Flow- jeśli pracujesz z maszynami powyższych firm zapraszam do dyskusji


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość