Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Awatar użytkownika
bartek666666
Posty: 39
Rejestracja: 04 lut 2013, 14:17

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: bartek666666 » 11 lip 2013, 20:53

W którym miejscu jest konfiguracja wiatraczka na elektronikę?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Fabrykator.pl » 15 lip 2013, 12:21

GigaBajcior, sprawdziłem i miałem ustawiony stół na 2 (Heat_manager) jednak dalej mi strzelało przekaźnikiem :/

Awatar użytkownika
GigaBajcior
Posty: 744
Rejestracja: 07 lip 2012, 8:48

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: GigaBajcior » 15 lip 2013, 20:16

Cóż mogę powiedzieć... SOA #1: u mnie działa :bania: Niestety ze względu na panel dotykowy chwilowo porzucam repetiera.


vomestein
Posty: 54
Rejestracja: 13 maja 2013, 0:21
Lokalizacja: Paweł / Warszawa

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: vomestein » 19 lip 2013, 0:49

bartek666666 pisze:W którym miejscu jest konfiguracja wiatraczka na elektronikę?

Wchodzisz w configuration.h, dajesz ctrl+f, wpisujesz fan i masz wszystkie zmienne dotyczące wiatraka :bania:

Awatar użytkownika
bartek666666
Posty: 39
Rejestracja: 04 lut 2013, 14:17

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: bartek666666 » 19 lip 2013, 10:04

Jedyne co tam jest to konfiguracja wiatraków na ekstrudery. Zresztą to jest mały problem, większym jest to drukarka dostaje laga i się gubi (tak jak by zgubiła kroki).

vomestein
Posty: 54
Rejestracja: 13 maja 2013, 0:21
Lokalizacja: Paweł / Warszawa

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: vomestein » 19 lip 2013, 18:16

A czego więcej potrzebujesz? W firmie tylko to jest, pinsy skonfigurowane dobrze - gniazdo nad termistorem głowicy. Resztę ustawiasz w slicerze. A co do gubienia kroków, co rozumiesz przez laga? Rozwiń bardziej...

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: SWJ » 24 lis 2013, 22:48

Czy ktoś jeszcze coś dobrego lub złego może powiedzieć o pracy tego "zestawu" Repetier Host/Firmware ?
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: Fabrykator.pl » 24 lis 2013, 23:07

Od jakiegoś czasu Repetier pracuje u mnie w Cubo. Nie wiem dlaczego, ale przy Marlinie z układem H miałem problemy (przesunięcia warstw, jakby gubienie kroków) a po wgraniu repetiera wszystko śmiga jak złoto :roll:

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Repetier Host/Firmware - alternatywa dla Pronterface

Postautor: SWJ » 25 lis 2013, 0:31

;-) a czy w swojej uprzejmości podzielił byś się czyms prekonfigurowanym - najlepiej dla TEENSYLU - by leniwy robaczek mógł pobrać ;-)


... Jak używasz zestaw HOST+firmware ...to pracuje on z protokołem binarnym i buforuje kilka kolejnych ruchów i drukuje płynniej - zapewne to jest powód lepszej pracy



Fast and smooth print
Depending on your hardware, the firmware gets your printer moving fast. Normally it can move the printer faster then the extruder is able to print cleanly. It uses linear ramps to accelerate and decelerate your extruder. The firmware stores several moves in a buffer, so it doesn‘t need to stop on short communication pauses. The buffer is also used to optimize the movement path. That way less acceleration/deceleration is needed and your print gets smoother and printing time is reduced.


Gdzieś były tez fajne opisy z rysunkami z wyjaśnieniami...


w uproszczeniu .... zwyczajne firmware ( np Marlin) ->>. Drukarka po każdym poleceniu ruchu ... wysyła do HOST "OK" dopiero wtedy dostaje kolejne polecenie - to powoduje że maszyna się "szarpie"

gołym okiem tego nie zauważymy - ale jak chcesz drukować szybko - niewidzialne szpanie objawia się gubieniem kroków - z repetier .. on kończąc ruch już wie co będzie w następnym ..


to tyle teoria i to co wyczytalem ;-) twoja praktyka to potwierdza że agresywne maszynki to potwierdzaja... ;-)
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość