Strona 1 z 1

Puszczenie pliku "od połowy"

: 07 sty 2017, 13:48
autor: G-kot
Można w Pronterze jakoś uruchomić plik nie od początku ?

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

: 07 sty 2017, 14:53
autor: Miś
Raczej nie.
Trzeba ręcznie edytować plik z G-Codami wycinając zbędny początek i zmieniając startowy G-COD.

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

: 07 sty 2017, 16:17
autor: Artu
W Cura jest coś takiego:

2017-01-07 16_16_12.jpg

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

: 07 sty 2017, 17:43
autor: Miś
Tak, ale i tak trzeba modyfikować kod startowy, bo inaczej ten obcięty obiekt zacznie drukować od poziomu stołu, a tego byśmy bardzo nie chcieli.

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

: 07 sty 2017, 17:54
autor: McKee
G-kot pisze:Można w Pronterze jakoś uruchomić plik nie od początku ?

Może opisz szerzej co chcesz uzyskać, bo na razie odpowiedzi oscylują dookoła różnych domysłów a niekoniecznie Twojego problemu.

Ja się np. domyślam że może chodzić o druk dwukolorowy / zmianę filamentu w locie - a to się dużo łatwiej robi niż "nie od początku"

Ogólnie: otwórz sobie w notatniku plik z gcode. Dość łatwo się zorientować gdzie jest początek :bania: , gdzie się zaczyna pierwsza warstwa i gdzie są kolejne. W zasadzie jak policzysz ilość/wysokość kolejnych (w tym pierwszej, która może być innej grubości) to możesz kontynuować rozpoczęty już wydruk. Teoretycznie raczej, bo praktycznie pomyłka o 0,05mm i głowica albo zahaczy o poprzednie warstwy albo będzie za wysoko i wszystko się może rozjechać. Do zrobienia, tylko po co?


Ps. Nawiązując do Twojego podpisu "W bardzo złym tonie jest używanie określeń, których znaczenia się nie zna. (CNC, zębatka, moc, zrobiłem...)": co to jest Pronter ? Co znaczy "w Pronterze"? :twisted:

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

: 10 sty 2017, 11:09
autor: G-kot
Jeżeli Ty złośliwie, to i ja złośliwie.
Nie rozumiesz określenia 'uruchomić', czy 'od połowy' ?

Początek problemu ma miejsce przy zakupach w Electroparku, gdzie kupiłem drut z roku... 2012 :) Wygrzałem, ale pokruszony jest nadal.
Podczas druku pęknie i maszyneria gania bez materiału.
Chciałbym uruchomić z konsoli przebieg ale od linijki Nxxxx (zapewne widziałeś kiedyś sterowanie Sinumerika)

Wymiana drutu w locie to chyba pierwsza rzecz jaką są w stanie wykonać 'programiści G'. Odjazd od materiału, M0 i wymiana z ręki.