Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Sami88
Posty: 272
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: Sami88 » 21 lip 2016, 10:16

Witam, mam problem z chłodzeniem mimo iż w repetierze mam ustawione aby załączał się po drugiej warstwie. To on załącza mi się pod koniec niemal, gdzie zaczyna się drobny wydruk. I w tym samym momencie pojawia się błąd temperatury głowicy i druk staje. Głowica wraca do bazy X.

Obrazek
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: Artu » 21 lip 2016, 10:46

Sami88 pisze:...on załącza mi się pod koniec niemal...w tym samym momencie pojawia się błąd temperatury głowicy i druk staje.

Przede wszystkim wyeliminuj Twój błąd, czyli chłodzenie wydruku chłodzące głowicę :mrgreen: Jeśli "dmucha" na głowicę, to wydruk Będziesz miał przerwany w dowolnym momencie... to znaczy w momencie włączenia się chłodzenia wydruku :P
Pozdrawiam, Artur

Sami88
Posty: 272
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: Sami88 » 21 lip 2016, 19:50

chodzi mi o to czemu mi się nie włącza na drugiej warstwie ? Wiem o co chodzi ze spadkiem temperatury głowicy. Ale nigdy nie było tak gdy chłodzenie wydruku włączało się na niższych warstwach.
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Sami88
Posty: 272
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: Sami88 » 21 lip 2016, 22:06

Zrobiłem test druku. I jak zauważyłem chłodzenie mi odpaliło wcześniej i drukarka drukowała przez jakiś czas. Lec wywaliło komunikat o błędzie temperatury. Już nie mówiąc o tym, że mam problem z włączaniem chłodzenia po drugiej warstwie
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

mgd4
Posty: 14
Rejestracja: 07 sty 2016, 21:37
Lokalizacja: Ozorków

Re: Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: mgd4 » 21 lip 2016, 22:23

Twoje ustawienia chłodzenia uzależniają je od czasu drukowania warstwy. Jeśli jest on dłuższy niż 60 sek. to wiatrak się nie włączy.
Tak czy inaczej, jak nie poprawisz tego o czym pisze Artu, to z chłodzenia pożytku miał nie będziesz.

Sami88
Posty: 272
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: Sami88 » 22 lip 2016, 8:35

Chłodzenie nie dmucha na głowicę, bo drukowałem już różne rzeczy i przedrukowałem tak kilka kilogramów. Dysza skierowana jest poza dyszę, ale wstawię jeszcze kartonową osłonkę na wszelki wypadek. Jednak właśnie z chłodzeniem jest dziwnie. Drukowałem kosteczkę o ściankach dyszy 0,4 40x40 mm wysokości 20 mm, miało się załączyć chłodzenie po drugiej warstwie. A załączyło się po piątej warstwie, teraz drukuję małą podporę tylko grubszą pod silniczek krokowy. I wydruk załącza mi się na ok 10 warstwie. Czas druku warstwy jest raczej poniżej 60 sekund. Pytanie więc czemu na 10 warstwie się włącza a nie po drugiej jak w ustawieniu. A jak ty masz ustawione ? W załączniku masz małą podporę która mi 3.2 mm zatrzymuje druk a chłodzenie odpala na 10 warstwie.
Załączniki
podpora.STL
(63.66 KiB) Pobrany 30 razy
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Sami88
Posty: 272
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: Sami88 » 22 lip 2016, 10:58

Osłonka z tekturki podziałała, nie wyrzuca błędu lecz wydruk nie załącza mi się po drugiej warstwie.
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

piodabro
Posty: 38
Rejestracja: 01 lip 2015, 22:26

Re: RE: Re: Chłodzenie załącza się nie tak jak w ustawieniu

Postautor: piodabro » 24 lip 2016, 15:01

Mgd4 wspomniał dlaczego nie włącza Ci się wentylator.
mgd4 pisze:Twoje ustawienia chłodzenia uzależniają je od czasu drukowania warstwy. Jeśli jest on dłuższy niż 60 sek. to wiatrak się nie włączy.
Tak czy inaczej, jak nie poprawisz tego o czym pisze Artu, to z chłodzenia pożytku miał nie będziesz.

Do tego sprawdź na jakiej prędkości w % startuje Twój wentylator. Nie wszystkie startują niemal od zera. Niektóre potrzebują nawet 50% wypełnienia żeby w ogóle ruszyły. Stopniowo zwiększając % z poziomu panelu drukarki sprawdź przy ilu ruszy Twój wentylator, a potem dodaj do tego 10% i wpisz jako minimalna prędkość w slicerze.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości