Czas druku na LCD

Awatar użytkownika
bundyr
Posty: 97
Rejestracja: 05 lut 2014, 14:16

Re: Czas druku na LCD

Postautor: bundyr » 24 mar 2016, 21:03

oskar pisze:Z tym poglądem z każdego miejsca na świecie fajna sprawa ale nie oszukujmy się bo i tak przyda się aby nie ruszać d***y z kanapy przed TV aby sprawdzić czy w drugim pokoju się dobrze drukuje :)

pięknie ujęte, właśnie do tego najczęściej używam.

Kontynuując offtopic dodatkowy atut jest taki, że jedna malina może obsłużyć kilka drukarek jednocześnie i nie trzeba skakać od jednego LCD do drugiego przymocowanego do drukarek tylko wygodnie przez www sterujemy wszystkimi.

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Czas druku na LCD

Postautor: jankess0493 » 24 mar 2016, 21:55

A jak to wygląda z tymi malinami i repetierem? Jest to osobna płytka, którą podpina się np do RAMPsa, czy po prostu jest to płytka, z której robimy kanapkę typu RAMPS?

Awatar użytkownika
bundyr
Posty: 97
Rejestracja: 05 lut 2014, 14:16

Re: Czas druku na LCD

Postautor: bundyr » 24 mar 2016, 21:56

jest to minikomputer na osobnej płytce podłączany do Megi przez USB.

Revo7
Posty: 47
Rejestracja: 08 lut 2016, 12:39

Re: Czas druku na LCD

Postautor: Revo7 » 25 mar 2016, 22:26

a wracając do tematu ? ktoś coś podpowie ? :?:

login55555
Posty: 31
Rejestracja: 19 wrz 2014, 13:56

Re: Czas druku na LCD

Postautor: login55555 » 26 mar 2016, 0:46

W reptier można samemu poustawiać wszystkie pozycje w menu i ekranach głównych według widzimisie :D
Szukaj w pliku uimenu.h, zakładaka PAGES DEFINITION.
Ja zmieniałem tylko dla HD44780 ale rozumiem że dla każdego jest tak samo.
Masz tam zakomentowane UI_PAGEX dla przykładu.

Revo7
Posty: 47
Rejestracja: 08 lut 2016, 12:39

Re: Czas druku na LCD

Postautor: Revo7 » 26 mar 2016, 23:55

ok widzę, ale nie bardzo wiem jak zaimplementować te zmiany... :(

login55555
Posty: 31
Rejestracja: 19 wrz 2014, 13:56

Re: Czas druku na LCD

Postautor: login55555 » 28 mar 2016, 19:49

reptier wersja z przed kilku tygodni, plik uimenu.h około 260 linii:

Kod: Zaznacz cały

//   UI_PAGE4(ui_page1,cTEMP "%ec/%Ec" cDEG "B%eB/%Eb" cDEG,"Z:%x2  Buf : %oB","Mul: %om   Flow: %of","%os")
UI_PAGE4_T(ui_page1, UI_TEXT_MAINPAGE_TEMP_BED_ID, UI_TEXT_MAINPAGE_Z_BUF_ID, UI_TEXT_MAINPAGE_MUL_EUSAGE_ID, UI_TEXT_STATUS_ID)

Funkcje UI_PAGE4 i UI_PAGE4_T robią to samo.
funkcja działa tak :
UI_PAGE4(numer strony, "argumety pierwszej linii","argumenty 2 linii","trzeciej","czwartej")
zmienne dodajesz po %
opisy wszyskich zmiennych są w tym samym pliku.
mnie denerwowało że na głównym ekranie wyświetlana jest bezużyteczna pojemność bufora, po zmianie bufora na nastawę wentylatora:

Kod: Zaznacz cały

UI_PAGE4(ui_page1,cTEMP "%ec/%Ec" cDEG "B%eB/%Eb" cDEG,"Z:%x2  Fan : %Fs %%","Mul: %om   Flow: %of","%os")
//UI_PAGE4_T(ui_page1, UI_TEXT_MAINPAGE_TEMP_BED_ID, UI_TEXT_MAINPAGE_Z_BUF_ID, UI_TEXT_MAINPAGE_MUL_EUSAGE_ID, UI_TEXT_STATUS_ID)


Dobra napisałem tego posta, może komuś się przyda ale nie rozwiązuje problemu autora bo w opisie zmiennych nie ma czasu druku.

Kod: Zaznacz cały

 %Ut : Shows printing time
to jest najblizej ale to jest całkowity czas druku drukarki. Może spróbować z małym u ? -> %ut

Revo7
Posty: 47
Rejestracja: 08 lut 2016, 12:39

Re: Czas druku na LCD

Postautor: Revo7 » 29 mar 2016, 8:37

i tak bardzo przydatne :git:

te znaczniki znalazłem, ale faktycznie nie widać czasu pojedynczego druku, ewentualnie szacowanego końca wydruku. - Przecież nie jest chyba potrzebny zegar czasu rzeczywistego ?

Na zagramanicznych forach znalazłem info że sam Repetier Server pokazuje taka opcje (całkowity czas druku po zakończeniu) z tym że trzeba używać tego serwera ... :bania:

login55555
Posty: 31
Rejestracja: 19 wrz 2014, 13:56

Re: Czas druku na LCD

Postautor: login55555 » 29 mar 2016, 10:36

W starszych wersjach reptier pokazywał czas druku?

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Czas druku na LCD

Postautor: syntetyczny » 29 mar 2016, 10:52

Aby wyświetlał się pozostały czas wydruku, trzeba by zaimplementować licznik, który by przeliczył ilość drogi jaką ma przebyć drukarka z jaką prędkością i na tej podstawie wyliczył czas. Później ten czas skrupulatnie odliczając. To trochę za dużo pracy jak na proste procesory jakich stosuje się w drukarkach...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości