Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

majjki
Posty: 13
Rejestracja: 08 kwie 2015, 15:46

Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: majjki » 12 lut 2016, 23:17

Cześć. Licznik godzin zmarnowanych na znalezienie rozwiązania problemu bije już od dłuższego czasu...

Składam drukarkę. p3steel: Mega 2560, ramps 1.4, repetier. Elektronika spięta na pająku, testuję, wszystko ładnie działa. Testowe druki "na sucho" przechodzą poprawnie.

Ostatnio zamówiłem LCD. O dokładnie taka sztuka:
Obrazek

Szybka konfiguracja w kodzie, update oprogramowania w arduino i... i lipa.

Ustawienia standardowe - działają.

Edycja tego:

Kod: Zaznacz cały

#define FEATURE_CONTROLLER NO_CONTROLLER


na to:

Kod: Zaznacz cały

#define FEATURE_CONTROLLER CONTROLLER_OPENHARDWARE_LCD2004

zgodnie z:

Kod: Zaznacz cały

14 or CONTROLLER_OPENHARDWARE_LCD2004 = OpenHardware.co.za LCD2004 V2014


sprawia, że:
- LCD i tak nie działa (brak podświetlenia - zero oznak życia)
- tracę możliwość ręcznej kontroli silników.

Przywrócenie tego kodu do wersji "fabrycznej" i wgranie od nowa do procka - problem kontroli znika, problem braku LCD pozostaje.

Pytanie do szanownych:
Czy ktoś z Was używa takiego wyświetlacza w konfiguracji ze sprzętem jak w temacie?
Jeżeli tak - czy może się podzielić źródłem repetiera firmware (nieważne w której wersji, ważne, żeby działał) - chciałbym wgrać u siebie i wyeliminować problem złego kodu.

Co do połączeń - przedzwoniłem przewody i wszystko wydaje się ok...
Albo zamówię inny LCD (co polecicie?), albo w ogóle z niego zrezygnuje...

A może mieliście podobnie? Macie jakieś pomysły co jeszcze powinienem sprawdzić?

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: malyhenio1 » 12 lut 2016, 23:20

Jak podasz meila to ci wyśle merlina pod ten wyświetlacz.

majjki
Posty: 13
Rejestracja: 08 kwie 2015, 15:46

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: majjki » 12 lut 2016, 23:28

Poszło w PW.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: malyhenio1 » 12 lut 2016, 23:32

Coś kiepskie to PW :bania:

majjki
Posty: 13
Rejestracja: 08 kwie 2015, 15:46

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: majjki » 12 lut 2016, 23:36

malyhenio1 pisze:Coś kiepskie to PW :bania:


Raczej operator... Późno już :) :oops:

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: malyhenio1 » 12 lut 2016, 23:38

Poczta wysłana

majjki
Posty: 13
Rejestracja: 08 kwie 2015, 15:46

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: majjki » 12 lut 2016, 23:40

Dziękuję. Będę walczył. Jeżeli na dwóch różnych softach nie zadziała, to mam walnięty hardware...

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: malyhenio1 » 12 lut 2016, 23:42

Od chińczyka tak się zdarza ,

majjki
Posty: 13
Rejestracja: 08 kwie 2015, 15:46

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: majjki » 12 lut 2016, 23:50

Niestety. Zero oznak życia :( Muszę kupić nowy.
Tak czy inaczej dzięki za chęć pomocy :)

jacik
Posty: 51
Rejestracja: 04 gru 2015, 21:15
Lokalizacja: Łódź

Re: Mega 2560, ramps 1.4, repetier, lcd2004 i zonk...

Postautor: jacik » 26 lut 2016, 19:05

Sprawdź czy masa i zasilanie przechodzi na płytkę z LCD bo jak nie masz podświetlenia to chyba nie ma zasilania .

Mi długo nie działała karta SD i się okazało że mam zimne luty ;) Po poprawieniu śmiga.


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości