Błąd wydruków z karty SD

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Błąd wydruków z karty SD

Postautor: ArkadiuszB » 27 cze 2015, 11:14

Witam,

Niestety wspaniała wyszukiwarka na forum po wpisaniu sd czy wydruk itp ignoruje te hasła i ciężko jest przeszukać zawartość w poszukiwaniu odpowiedzi więc przedstawiam problem.

Zakupiłem kartę micro SDHC 16GB class 10 Kingstona. Wrzucam na nią gcode wygenerowany przez repetiera (cięcie slicerem) przy firmware 0.92. Zapisuje go na pulpicie, kopiuję na kartę, bezpiecznie usuwam sprzęt, umieszczam kartę w drukarce, montuję, wybieram Gcode, uruchamiam. Po drodze wywala 5x "SD read error" aż w końcu "SD read error" + "Error:SD error did not recover" (załącznik foto)
Czasami zdarza się że kończy wydruk po 2 min, czasami że po pół godzinie (ten sam gcode). - zwykle nie dłużej. Pomyślałem na początku że to błąd na karcie w jednym 'punkcie' więc dodałem na kartę jeszcze kilka plików aby przesunąć lokalizację gcodu - nie wiem czy to ma sens - jednak to nic nie pomaga. Nie wiem czy obwiniać za to nową kartę. Zapis jest bezproblemowy.

Drukarka 3novatica gate, ma już roczek ponad, pierwszy tort urodzinowy za nią.

Specjalnie została zakupiona karta z wyższej półki aby właśnie nie ryzykować że będą problemy i pytanie czy te błędy to wina wadliwej karty czy może osprzętu drukarki? Gdzieś też doczytałem że to może wynikać z tworzenia gcodu w wersji 0.92 zamiast 0.91 (czyżbym miał robić downgrade?)

Pozdrawiam
Załączniki
error_sd.jpg

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: FlameRunner » 27 cze 2015, 11:18

Spróbowałbym z inną kartą (najlepiej jakimś zabytkiem 1GB za pięć złotych), drukarki są wybredne.

Swoją drogą Kingston to co najwyżej średni półka.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: robertm » 27 cze 2015, 12:40

No właśnie ja mam 0.92.3 i jest ten sam motyw po wrzuceniu drukuje kilka warstw i SD error na wyświetlaczu, przy druku z usb jest ok. ... trzeba poszukać problemu w repetierze bo wcześniejsze wersje działały ok.
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: ArkadiuszB » 27 cze 2015, 13:56

robertm pisze:No właśnie ja mam 0.92.3 i jest ten sam motyw po wrzuceniu drukuje kilka warstw i SD error na wyświetlaczu, przy druku z usb jest ok. ... trzeba poszukać problemu w repetierze bo wcześniejsze wersje działały ok.


Jeszcze później spróbuję z innej karty ale podzielam to zdanie (zresztą jak też chyba kilka osób na forum) że 0.92 nawala. Z USB idzie perfecto jednakże zależy mi na tym aby SD działało - lepsza jakość w końcu.

Czy jest może jakaś informacja czy i kiedy wyjdzie jakaś łatka na repetiera?

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: zdzban » 27 cze 2015, 15:05

ArkadiuszB pisze:
robertm pisze:". ... trzeba poszukać problemu w repetierze bo wcześniejsze wersje działały ok.



Też tak sądze jak pisze kolega.
Ja jaką kartę nie włożę to nigdy nie miałem problemów, nawet mikroSD 8Gb chodzi bez problemowo
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: ArkadiuszB » 27 cze 2015, 17:33

zdzban pisze:
ArkadiuszB pisze:
robertm pisze:". ... trzeba poszukać problemu w repetierze bo wcześniejsze wersje działały ok.



Też tak sądze jak pisze kolega.
Ja jaką kartę nie włożę to nigdy nie miałem problemów, nawet mikroSD 8Gb chodzi bez problemowo



A czy kolega używa najnowszej wersji oprogramowania?
Przy zapisie rozumiem że wszystkie haczyki złapane czyli 'dla repetier host' itp?

madman
Posty: 77
Rejestracja: 19 mar 2013, 13:35

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: madman » 27 cze 2015, 18:46

Plik: SDCard.cpp linia 82: zamieńcie linijkę:

Kod: Zaznacz cały

if(!fat.begin(SDSS, SPI_FULL_SPEED))

na

Kod: Zaznacz cały

if(!fat.begin(SDSS, SPI_EIGHTH_SPEED))


jest to kawałek kodu odpowiedzialny za zainicjowanie karty w trybie SPI oraz ustawienie prędkości SPI. Biorąc pod uwagę fakt, że SPI nie zostało zaprojektowane jako magistrala która ma wychodzić poza jedną płytkę ( i jej długość nie powinna być zbyt długa). W zależności od konkretnej aplikacji u jednych ta prędkość może działać u innych powodować problemy. Zmniejszenie prędkości może pomóc w przypadku występowania problemów z rozpoznawaniem kart lub problemami z ich odczytem w trakcie.

Błąd: "SD error did not recover!", jest wyświetlany w jednym z trzech przypadków:
1. Jeżeli następuje próba odczytu zawartości pliku zanim nastąpi jego poprawne otwarcie - skoro rozpoczynacie wydruk i w trakcie następuje przerwa to ten problem możemy odrzucić
2. Uszkodzony system plików - na przykład zbyt wcześnie zwracający EOF - spróbujcie sformatować kartę specjalnymi programami do formatu i zakładania systemu plików na kartach SD
3. I/O Error - czyli błąd odczytu/zapisu karty - tu może być właśnie zbyt wielka częstotliwość taktowania magistrali SPI lub inne problemy z kablami do Karty SD lub z zakłóceniami na tych kablach - kable ekranowane mogą pomóc.

Jeżeli zmniejszenie częstotliwości pracy SPI pomoże to możecie sukcesywnie zwiększyć prędkość pracy SPI:
Oto dostępne inne prędkości SPI:

Kod: Zaznacz cały

// SPI speed is F_CPU/2^(1 + index), 0 <= index <= 6
/** Set SCK to max rate of F_CPU/2. See Sd2Card::setSckRate(). */
uint8_t const SPI_FULL_SPEED = 0;
/** Set SCK rate to F_CPU/3 for Due */
uint8_t const SPI_DIV3_SPEED = 1;
/** Set SCK rate to F_CPU/4. See Sd2Card::setSckRate(). */
uint8_t const SPI_HALF_SPEED = 2;
/** Set SCK rate to F_CPU/6 for Due */
uint8_t const SPI_DIV6_SPEED = 3;
/** Set SCK rate to F_CPU/8. See Sd2Card::setSckRate(). */
uint8_t const SPI_QUARTER_SPEED = 4;
/** Set SCK rate to F_CPU/16. See Sd2Card::setSckRate(). */
uint8_t const SPI_EIGHTH_SPEED = 6;
/** Set SCK rate to F_CPU/32. See Sd2Card::setSckRate(). */
uint8_t const SPI_SIXTEENTH_SPEED = 8;
"- Ciemna druga strona jest. - Nie marudź Yoda, tylko jedz tosta."

Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia - głupcy są zbyt pomysłowi. Prawa Murphy'ego

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: ArkadiuszB » 27 cze 2015, 21:32

Niestety nie jestem programistą i daleko mi do tego więc mam pytanie :)

Gdzie znaleźć plik sdcard.cpp i jak go zmienić? czy to jest część pliku w firmware wgrywanym do drukarki czy gdy jest już wgrany to jest możliwość jego modyfikacji bez konieczności wyjmowania zworki na płytce i wgrywania programu?

Pozostałe komendy to samo pytanie :)

Awatar użytkownika
unitral
Posty: 446
Rejestracja: 09 sty 2015, 22:34
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: unitral » 28 cze 2015, 19:48

Zacznij od wymiany kabli na krótsze i ekranowane.
Już to przerabiałem...

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Błąd wydruków z karty SD

Postautor: ArkadiuszB » 29 cze 2015, 21:39

unitral pisze:Zacznij od wymiany kabli na krótsze i ekranowane.
Już to przerabiałem...


Nie rozumiem? Połączenie SD do procesora jest bezpośrednio po płytce. Które kable mogą być przyczyną? Bardziej wierzę że to wina repetiera i wersji 0.92


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości