Repetier Firmware 0.92.3 dla GATE z autolevelingiem

Awatar użytkownika
Support
Posty: 11
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:35

Repetier Firmware 0.92.3 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Support » 19 lis 2014, 11:01

Najnowsza na dzień 08.06.2015 wersja firmware, ustawiona dla Gate 1.0 z autolevelingiem - 0.92.3
Źródło oraz wygenerowany HEX.
Repetier_0_92_3_Gate_1_0_autolevel_08_06_15.rar
(439.96 KiB) Pobrany 205 razy



Opis niektórych funkcji:
1. Wentylator ekstrudera odłączony od grzałki głowicy i podłączony do nieużywanego kanału drugiego ekstrudera. Wentylator uruchamia się automatycznie gdy temperatura głowicy przekroczy 50 st.C i wyłącza się sam, gdy głowica się schłodzi.
2. Możliwość sprawdzenia pozycji serwa z poziomu LCD.
3. Wymiana filamentu w czasie druku.
4. Wyłączona krańcówka programowa minimum dla osi Z - dzięki temu jest możliwość dokładnej regulacji osi Z z wartościami ujemnymi.
5. Funkcja "Doreguluj oś Z" pozwalająca na regulację wysokości osi Z podczas druku (np. na pierwszej warstwie).
6. Polskie menu LCD
7. Wyłączona obsługa EEPROM

Firmware przetestowany na jednej z drukarek - wszystko działa poprawnie.

---------------------------------------------------------------------------------


Wcześniejsze wersje

-------------------------------------------
Wersja 0.92.2 dla Gate z autolevelingiem - testowa, nie sprawdzana.

Sporo dodatków - wszystkie opisane w tym temacie
viewtopic.php?f=72&t=4381
-------------------------------------------


19.11.2014 firmware repetier dla GATE z aktywną funkcją autolevelingu.
Gotowy do wgrania plik HEX (przez FLIP) oraz ustawienia EEPROM, które można wgrać przez program 3novatica Repetier Host.

Repetier_0_92_GATE_Autoleveling.cpp.rar
(109.02 KiB) Pobrany 89 razy

ustawienia eeprom z GATE.rar
(1.02 KiB) Pobrany 80 razy



Servo 9G standardowo podłączone w gniazdo SERVO na płytce Unique One rev. B.
Krańcówka próbkowania (NO - normalnie otwarta) podłączona do GND oraz A0 (złącze 10-pinowe obok USB).
Krańcówkę osi Z należy przenieść do samej góry (teraz będzie służyła jako krańcówka MAX).

Servo uruchamia się komendą M340 P0 S2390 (2390 w moim przypadku ustawia servo do próbkowania, ale może to być inna wartość z przedziału 500-2500). W mojej drukarce wartość 1300 chowa servo po próbkowaniu a wartość 2390 wysuwa krańcówkę do próbkowania).

Krańcówkę próbkowania warto sprawdzić komendą G31 - w dolnym pasku host zwróci info czy krańcówka jest otwarta "L" czy zamknięta "H"

W gcode startowych slicera wpisałem taką formułkę:

G28 X0 Y0 ; ustawia osie XY w pozycji 0
G1 Z30 F5000 ; podnosi os Z do autolevelingu
M340 P0 S2390 ; opuszcza czujnik do probkowania
G32 ; probkowanie 3-punktowe
M340 P0 S1300 ; chowa czujnik probkowania
G28 X0 Y0 ; ustawia osie XY w pozycji 0
M340 P0 S0 ; wylacza napiecie na serwie probkowania

Dodatkowe info na stronie repetiera
http://www.repetier.com/documentation/r ... z-probing/

bkr
Posty: 16
Rejestracja: 06 sty 2014, 15:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Repetier Firmware 0.92 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: bkr » 19 lis 2014, 22:03

Krzysztofie,

Podlinkuj proszę Configuration.h.
Potestuję na Gate LE.

Dzięki !

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Repetier Firmware 0.92 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Miś » 20 sty 2015, 23:58

Czy uruchamiając autoleveling (ogólnie, nie koniecznie na gate) koniecznie trzeba przenieść krańcówkę Z na pozycję MAX ?
Pytam dla tego bo:
1. dojazd Z do max = max czasu
2. zostawiając krańcówkę na min ustawioną tak aby zadziałała w momencie dotknięcia stołu przez extruder (lub nawet ciut niżej) robimy "bezpiecznik" przed zaoraniem extrudera w stół (w razie czego podda się na sprężynach).
Może to mieć duże znaczenie jeśli po załączeniu drukarki nie zrobimy autopoziomowania stołu.
3. Umożliwiamy zerowanie XYZ przed uruchomieniem autokalibracji stołu (zakładając że przy zadziałaniu krańcówek X i Y głowica jest poza stołem i w niego nie przywali). Robimy Home XY, po czym Home Z, po czym dźwigamy Z na potrzebną wysokość i wtedy uruchamiamy autopoziomowanie. I jest pewność że nic nie zaora nam stołu.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware 0.92 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Fabrykator.pl » 21 sty 2015, 7:44

Możesz ustawić krańcowkę minimum jako awaryjną z tego co się orientuję, ale jako minimum dla osi właśnie jest ta z próbkowania. Krańcowki maksimum nie potrzebujesz, ale bez niej nie określisz z automatu maksymalnego zakresu osi Z. Przed autolevelingiem nie trzeba za każdym razem jechać do Z-tki max.

Radek1969
Posty: 30
Rejestracja: 14 wrz 2014, 13:50

Re: Repetier Firmware 0.92 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Radek1969 » 04 lut 2015, 13:47

Powielam post, mam nadzieję, że teraz w odpowiednim dziale.

To że autoleveling związany jest z inną opcją ustawień repietera i nie będzie chodzić na zwykłej drukarce nie musisz mówić. Jednak skoro mówisz, że jest dostępna nowa opcja repetiera i dajesz do pobrania z ustawieniami pod przyciski szybkiego wyboru, a dla autolevelingu mówisz by sobie "leniwi" sami ustawili 0 na 1, to proszę bardzo. Leniwi przestawili i co? Nie idzie załadować tego HEX do Flipera, Załączam obrazek.
Link do jakiego mnie odsyłasz to firmware na dzień 19.11.2014 repetier 0.92 dla GATE. Będziesz twierdzić, że komuś się coś nie chce, czy w końcu jako producent GATE udostępnisz najnowsze oprogramowanie pod autoleveling. Nie mogę zrozumieć tego uporu jako producenta, w końcu to tylko zniechęca przyszłych nabywców GATE!

Jeśli jednak to tak wielki problem dla głównego wymyśliciela 3novatica :) to poproszę o software bez tych przycisków w postaci otwartej, a wtedy już 0 na 1 przy autolevelingu każdy zamieni sobie sam lub doda opcje z tymi przyciskami.
Ktoś kto kupił GATE bez przycisków powinien mieć dostępne oprogramowanie bez tych przycisków.... z tym już chyba nie będziesz się sprzeczać ?
Załączniki
Gate_autolevelHex.jpg

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware 0.92 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Fabrykator.pl » 04 lut 2015, 14:19

Aktualizacja w pierwszym wpisie. Nie sprawdzałem, gdyż aktualnie nie mam Gate z autolevelingiem pod ręką.

Radek1969
Posty: 30
Rejestracja: 14 wrz 2014, 13:50

Re: Repetier Firmware 0.92 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Radek1969 » 04 lut 2015, 14:37

Dzięki za soft, jednak po pobraniu tego softu, jak i przy moich ustawieniach Flip przy próbie wgrania HEX'a wydaje komunikat "Adress is out of range".
Gdy w ustawieniach wyłączysz Z-probe to spokojnie taki wygenerowany HEX można wgrać do Flipa.
Co sądzisz o tym?
Możesz to sprawdzić dla GATE bez autolevelingu, bo softu nie musisz wgrywać jedynie postaraj się podłączyć Flipa do płyty i spróbuj załadować HEX'a do samego programu, bez wgrywania.

Jeszcze dwa pytania.
Jaką opcję zmieniłeś w pliku "Coniguration.h" w sekcji "Endstop configuration"
w celu przestawienia Z na max? oraz czy zmieniałeś ustawienia dla pozycji home dla osi Z jako max 200 ?

Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware 0.92 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Fabrykator.pl » 05 lut 2015, 8:53

Spróbowałem wgrać i rzeczywiście się wysypuje :( Problem jest jeden - brak pamięci flash w procku.
Ostatnia jaką testowałem - 0.92.1 wchodziła bez problemu. W wolnej chwili sprawdzę co i jak.
Jest zaledwie 4Kb różnicy między HEX-ami, więc może wyłączając niektóre funkcje da radę upchnąć to do procka.


Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware 0.92.3 dla GATE z autolevelingiem

Postautor: Fabrykator.pl » 08 cze 2015, 9:37

Poprawka związana z regulacją temperatury stołu i głowicy (nie zawsze działało jak trzeba) - aktualizacja w pierwszym poście.


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość