Repetier Firmware 0_92_3 dla GATE 3novatica / 08.06.15

qris
Posty: 2
Rejestracja: 03 sie 2015, 23:08

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: qris » 03 sie 2015, 23:17

Ściągnąłem plik Repetier_0_92_3_Gate_1_0_8_06_15.rar, wygląda na to że znajdujące się w nim pliki źródłowe wciąż są skonfigurowane pod wersję z autoleveling-iem.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Fabrykator.pl » 04 sie 2015, 9:28

No bo to nie jest dla wersji z autolevelingiem, tylko do standardowej wersji. Do autolevelingu jest tutaj
viewtopic.php?f=72&t=4794

qris
Posty: 2
Rejestracja: 03 sie 2015, 23:08

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: qris » 04 sie 2015, 18:21

Chyba zaszło lekkie nieporozumienie, pliki źródłowe, do których prowadzi link z pierwszej strony, w tym temacie (http://www.mojreprap.pl/board/download/file.php?id=6936), skonfigurowane są pod wersję z autoleveling-iem, choć nie powinny być :)
Wystarczy rozpakować archiwum i wrzucić plik konfiguracyjny (Configuration.h ), w odpowiednim miejscu na stronie Repetier'a (http://www.repetier.com/firmware/v092/), wówczas okazuje się, że źródła skonfigurowane są pod autoleveling.

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: jankess0493 » 07 sie 2015, 19:13

Być może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Otóż po wgraniu najnowszego repetier firmware i ustawieniu wszystkiego za pomocą configuration toola, drukara sprawia wrażenie, że wszystko działa tak jak powinno, lecz po rozpoczęciu wydruku, przesuwa mi wszystkie warstwy w jedną stronę. Dla sprawdzenia o co chodzi, puściłem taki sam model na takich samych ustawieniach, lecz na oprogramowaniu Marlin i drukuje wszystko tak jak powinno. Ktoś może wie, w czym może tkwić problem?

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: ArkadiuszB » 09 sie 2015, 10:23

Czy został już naprawiony problem wydruku z karty SD? Problem polega na tym że wydruk zawsze zatrzymuje się bez powodu na jednej z warstw po kilkunastu minutach druku. Podobno to wina repetiera

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Fabrykator.pl » 10 sie 2015, 13:02

Nic nie musiałem naprawiać, gdyż sam tego problemu na moim Gate nie mam - więc nie jest to wina firmware, a raczej posiadanej karty.

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: ArkadiuszB » 15 sie 2015, 7:50

krzysztof pisze:Nic nie musiałem naprawiać, gdyż sam tego problemu na moim Gate nie mam - więc nie jest to wina firmware, a raczej posiadanej karty.


Wiem że ktoś jeszcze miał ten sam problem po instalacji najnowszego repetiera. Wcześniej mi działało świetnie z karty, dopiero po instalacji nowszej wersji przestało. Stąd wniosek że to może być wina upgrade'u

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Fabrykator.pl » 13 wrz 2015, 16:53

TEN TEMAT I FIRMWARE NIE DOTYCZY AUTOLEVELINGU - PROSZĘ O PORZĄDEK :!:

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: ArkadiuszB » 29 lis 2015, 11:30

Ostatni update jest trochę do kitu według mnie. Brak dostępu do eeprom powoduje że nie można kalibrować osi X Y Z oraz zakresów. Chciałem przez ustawienia drukarki zmienić X na 205 czy 210 z 200 standardowego. Pomimo że zmieniłem w ustawieniach to nadal nie chciało tam jechać a naciskając +1 robiło na czerwono 201 202 203 itd mimo że nie ruszała się głowica. Wgrałem ponownie przedostatni update i tam już wszystko super działa bo jak dojeżdża to max zakresu to jest np "200" i klikając +1 nie pojawia się większa wartość i nic się nie rusza, czyli jest jak powinno być. Dodatkowo jak zmieniam max w eeprom na 210 z 200 to dojeżdża tam dalej. Trochę chaotycznie ale pewnie wiadomo o co mi chodzi :P


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości