Repetier Firmware 0_92_3 dla GATE 3novatica / 08.06.15

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: Fabrykator.pl » 02 cze 2015, 13:46

Najnowsza wersja 0.92.3 do pobrania. Link na początku tematu.

Awatar użytkownika
andy.lbn
Posty: 8
Rejestracja: 11 sty 2015, 18:45

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 02.06.15

Postautor: andy.lbn » 02 cze 2015, 15:33

Czy będzie wersja bez autelevelingu?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 02.06.15

Postautor: Fabrykator.pl » 02 cze 2015, 15:40

Rzeczywiście, nie ten pakiet podłączyłem. Już poprawiłem - jest to wersja bez autolevelingu.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Fabrykator.pl » 08 cze 2015, 9:36

Poprawka związana z regulacją temperatury stołu i głowicy (nie zawsze działało jak trzeba) - aktualizacja w pierwszym poście.

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Mix » 08 cze 2015, 21:10

Nie śledziłem ostatnich wersji ale wolę się upewnić ...
Instalując ostatnia wersję firmware'u już można bezproblemowo "przerzucać" pliki z komputera na kartę SD via USB bez groźby spalenia głowicy?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Fabrykator.pl » 09 cze 2015, 8:31

Nie, nie można.
Poza tym przerzucanie plików przez Repetier Host trwa wieeeeki, gdyż komunikacja w tym segmencie z SD jest strasznie wolna. Zdecydowanie lepiej jest wrzucać pliki bezpośrednio na kartę w czytniku komputera.

szybki_czopek
Posty: 69
Rejestracja: 15 paź 2012, 12:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: szybki_czopek » 07 lip 2015, 18:13

To jak z tymi PIDami, ja w configuration.h nie mogę znaleźć miejsca na ich wpisanie. Jest napisane żeby przez eeprom a on jest podobno nieaktywny. Jakieś info ?

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Mix » 07 lip 2015, 23:55

krzysztof pisze:Nie, nie można.
Poza tym przerzucanie plików przez Repetier Host trwa wieeeeki, gdyż komunikacja w tym segmencie z SD jest strasznie wolna. Zdecydowanie lepiej jest wrzucać pliki bezpośrednio na kartę w czytniku komputera.

Jako użytkownicy dziękujemy że zadbano o nasz czas. :bania:
Jak jeszcze z tego korzystałem i drukowałem z ABS to zanim ta grzałka rozgrzała stół to już dawno miałem swoje gcode'y na karcie SD via USB.
Nawet robiłem pomiary tej grzałki to przy 12V nawet nie miała 130W - gdzie dumnie na stronie 3N podane jest 150W.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Fabrykator.pl » 09 lip 2015, 18:31

Grzałka pobiera ok 12-13A. Przy zasilaniu 12V daje to razem ok. 150W.
Nie wiem jakie pomiary robiłeś i czym, ale u mnie tak przynajmniej wychodziło.

Podaj konkrety z pomiarów.

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 08.06.15

Postautor: Mix » 09 lip 2015, 22:47

krzysztof pisze:Grzałka pobiera ok 12-13A. Przy zasilaniu 12V daje to razem ok. 150W.
Nie wiem jakie pomiary robiłeś i czym, ale u mnie tak przynajmniej wychodziło.

Podaj konkrety z pomiarów.

Wywaliłem zapiski z pomiarów gdyż robiłem to w kwietniu. Pomierzyłem grzałkę o Gate'a i inną nową którą kupiłem. Aktualnie wyekspediowałem tą grzałkę razem z aluminiową formatką do garażu ojca z innym złomem (ale przy okazji może ją odkopię i pomierzę jeszcze raz jak będzie taka potrzeba) gdyż używam 150W grzałki i nowej formatki. Robiłem pomiary obu grzałek. Przy czym dodam iż pomiary grzałki od Gate'a robiłem na króciutkich przewodach wiec odpadają ewentualne "dodatki" fałszujące pomiar.
Jak ktoś ma Gate'a, woltomierz i amperomierz to może mógłby podać tutaj wyniki pomiarów grzałki stołu.

Jest jeszcze opcja że może moja grzałka jest niepełnosprawna. Czy silikonowa grzałka stołu w Gate firmy 3Novatica powinna mieć 150W (przy zasilaniu 12V) ? Jeżeli tak (a to wynika ze skromnego opisu parametrów drukarki na stronie firmowej) to oznacza że powinienem ja reklamować jako wadliwą.


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości