Repetier Firmware 0_92_3 dla GATE 3novatica / 08.06.15

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: Fabrykator.pl » 01 kwie 2015, 11:56

To już musisz Miś-a atakować jak to uruchomić, bo sam nigdy nie miałem potrzeby, więc się tematem nie zajmowałem. Do tego potrzebujesz mieć konwerter (podobny do tego co wyżej zdjęcie wkleiłem) pozwalający na takie podłączenie pomiędzy elektroniką a LCD graficznym.

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: qczek » 01 kwie 2015, 11:57

krzysztof pisze:To już musisz Miś-a atakować jak to uruchomić, bo sam nigdy nie miałem potrzeby, więc się tematem nie zajmowałem. Do tego potrzebujesz mieć konwerter (podobny do tego co wyżej zdjęcie wkleiłem) pozwalający na takie podłączenie pomiędzy elektroniką a LCD graficznym.

Spoko to wiem, niemniej nie chce mi się definiować tych wszystkich pinów itp itd, i dlatego chciałbym użyć żródeł z których powstał firmware który tutaj udostępniasz....

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: Fabrykator.pl » 01 kwie 2015, 12:04

Prawdopodobnie będzie tylko kwestia definicji samego wyświetlacza w ui.h. W ui.h są wymienione różne - również te po I2C - zapewne tutaj trzeba będzie poszukać podpowiedzi co i jak.

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: qczek » 01 kwie 2015, 12:11

krzysztof pisze:Prawdopodobnie będzie tylko kwestia definicji samego wyświetlacza w ui.h. W ui.h są wymienione różne - również te po I2C - zapewne tutaj trzeba będzie poszukać podpowiedzi co i jak.

ale abstrahując od I2c i wyświetlacza, to chciałbym mieć źródła firmware który pójdzie na sterowniku gata, beż żadnych zmian w pinach, bo pewnie niektóre są inne niż w rumbach i innych sterownikach?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: Fabrykator.pl » 01 kwie 2015, 12:13

No to źródła są przecież w pierwszym poście, na pierwszej stronie tego tematu :roll:

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: qczek » 01 kwie 2015, 12:17

krzysztof pisze:No to źródła są przecież w pierwszym poście, na pierwszej stronie tego tematu :roll:

jakiś dzisiaj jestem lewy bardziej niż zwykle :)
Sorry za zamiszanie.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: Miś » 01 kwie 2015, 14:11

qczek, nie rób sobie nadziei, bo po włączeniu obsługi graficznego LCD a tym bardziej po i2c program nie zmieści się w 128kB flasha którymi dysponuje Twoja elektronika. A więc jak chcesz graficzny LCD to musiałbyś też zmienić kontroler na jakiś oparty o mega2560.


Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: Miś » 01 kwie 2015, 14:55

Tego nie wiem. Ale wiem że biblioteka graficzna jest koszmarnie duża. Zmiana z tekstowego na graficzny powoduje zwiększenie objętości kodu o 13kB. Choć wyłączenie EEPROM zmniejsza kod o ponad 15kB, więc jest szansa że wejdzie bez eeproma.

A co do pinów to nie powinno być żadnego problemu bo grafik używa nawet mniej pinów niż tekstowy. Tekstowy używa 6 pinów, a grafik tylko 3. RS, ENABLE i D4.

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: Repetier Firmware dla GATE 3novatica / 30.01.2015

Postautor: qczek » 01 kwie 2015, 15:02

Miś pisze:Tego nie wiem. Ale wiem że biblioteka graficzna jest koszmarnie duża. Zmiana z tekstowego na graficzny powoduje zwiększenie objętości kodu o 13kB. Choć wyłączenie EEPROM zmniejsza kod o ponad 15kB, więc jest szansa że wejdzie bez eeproma.

A co do pinów to nie powinno być żadnego problemu bo grafik używa nawet mniej pinów niż tekstowy. Tekstowy używa 6 pinów, a grafik tylko 3. RS, ENABLE i D4.


No tak przynajmniej wynika ze schematu
http://reprap.org/wiki/RepRapDiscount_F ... Controller.

Co do epromu to jak tam już jest jakiś fatfs, to ustawienia można by czytać z pliku.
W tych zabytkowych prockach to jest jakaś możliwość debugowania, bo nie siedzę w temacie?


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość