Puszczenie pliku "od połowy"

Awatar użytkownika
G-kot
Posty: 8
Rejestracja: 17 sie 2014, 9:04
Lokalizacja: Wrocław

Puszczenie pliku "od połowy"

Postautor: G-kot » 07 sty 2017, 13:48

Można w Pronterze jakoś uruchomić plik nie od początku ?
W bardzo złym tonie jest używanie określeń, których znaczenia się nie zna. (CNC, zębatka, moc, zrobiłem...)

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

Postautor: Miś » 07 sty 2017, 14:53

Raczej nie.
Trzeba ręcznie edytować plik z G-Codami wycinając zbędny początek i zmieniając startowy G-COD.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

Postautor: Artu » 07 sty 2017, 16:17

W Cura jest coś takiego:

2017-01-07 16_16_12.jpg
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

Postautor: Miś » 07 sty 2017, 17:43

Tak, ale i tak trzeba modyfikować kod startowy, bo inaczej ten obcięty obiekt zacznie drukować od poziomu stołu, a tego byśmy bardzo nie chcieli.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 413
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

Postautor: McKee » 07 sty 2017, 17:54

G-kot pisze:Można w Pronterze jakoś uruchomić plik nie od początku ?

Może opisz szerzej co chcesz uzyskać, bo na razie odpowiedzi oscylują dookoła różnych domysłów a niekoniecznie Twojego problemu.

Ja się np. domyślam że może chodzić o druk dwukolorowy / zmianę filamentu w locie - a to się dużo łatwiej robi niż "nie od początku"

Ogólnie: otwórz sobie w notatniku plik z gcode. Dość łatwo się zorientować gdzie jest początek :bania: , gdzie się zaczyna pierwsza warstwa i gdzie są kolejne. W zasadzie jak policzysz ilość/wysokość kolejnych (w tym pierwszej, która może być innej grubości) to możesz kontynuować rozpoczęty już wydruk. Teoretycznie raczej, bo praktycznie pomyłka o 0,05mm i głowica albo zahaczy o poprzednie warstwy albo będzie za wysoko i wszystko się może rozjechać. Do zrobienia, tylko po co?


Ps. Nawiązując do Twojego podpisu "W bardzo złym tonie jest używanie określeń, których znaczenia się nie zna. (CNC, zębatka, moc, zrobiłem...)": co to jest Pronter ? Co znaczy "w Pronterze"? :twisted:

Awatar użytkownika
G-kot
Posty: 8
Rejestracja: 17 sie 2014, 9:04
Lokalizacja: Wrocław

Re: Puszczenie pliku "od połowy"

Postautor: G-kot » 10 sty 2017, 11:09

Jeżeli Ty złośliwie, to i ja złośliwie.
Nie rozumiesz określenia 'uruchomić', czy 'od połowy' ?

Początek problemu ma miejsce przy zakupach w Electroparku, gdzie kupiłem drut z roku... 2012 :) Wygrzałem, ale pokruszony jest nadal.
Podczas druku pęknie i maszyneria gania bez materiału.
Chciałbym uruchomić z konsoli przebieg ale od linijki Nxxxx (zapewne widziałeś kiedyś sterowanie Sinumerika)

Wymiana drutu w locie to chyba pierwsza rzecz jaką są w stanie wykonać 'programiści G'. Odjazd od materiału, M0 i wymiana z ręki.
W bardzo złym tonie jest używanie określeń, których znaczenia się nie zna. (CNC, zębatka, moc, zrobiłem...)


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości