Delta kossel wielki problem z ustawieniem

kurtis654
Posty: 11
Rejestracja: 07 gru 2016, 20:10

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: kurtis654 » 14 gru 2016, 21:06

Jesteś wielki wróciłem z pracy tylko coś zjem i zaraz wakcze chociaż już wiem gdzie robiłem błąd miałem za duże parametry wież wprowadzone , ale jak sprawdzei sie uda to opisze wszystko.

Awatar użytkownika
Vipcioo
Posty: 62
Rejestracja: 10 lis 2016, 23:20
Lokalizacja: UK, West Sussex
Kontaktowanie:

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: Vipcioo » 14 gru 2016, 21:09

Zaraaaaz moment... Pochrzaniłem coś i muszę to poprawić. Tak to jest, jak się robi 3 tematy na raz :P

EDIT: OK. Już znalazłem. Po prostu wyleciało mi z głowy, żeby do komend zawsze dodawać "G1...". Bo inaczej Pronterface nie zrozumie.

A tak przy okazji, jak już piszesz, że znalazłeś... Sugeruję zrobienie wszystkiego dokładnie od początku, czyli ustaw stepy itd. Bo jeden pierduł zniweczy twoje testy. Też tak miałem, bo o takim małym, malutkim zapomniałem. :P
Ale biłem się w pierś przed samym sobą, że wszystko jest OKI.

A tak BTW. Do adminów - trochę to głupie, że po zamknięciu sesji w windzie tracę możliwość edycji swojego postu. Przez to się produkuje więcej...
Sławek
=====================
Kossel Plus + moje mody

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: Artu » 15 gru 2016, 9:17

Sławku, chyba uwielbiasz pisać wszelkie tutoriale :mrgreen: Ale i tak nic nie przebije klubowego "Miodowego" :lol:
Pozdrawiam, Artur

kurtis654
Posty: 11
Rejestracja: 07 gru 2016, 20:10

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: kurtis654 » 16 gru 2016, 3:00

Super sprawa ten poradnik wszystko jest ja tak właśnie ustawiałem wcześniej i na kilka innych metod ale ten soft dał mi troche do myślenia bo tam są inne wymiary delta effector offset . Ja postanowiłem wszystko pomierzyć i powstawiać inne parametry np:delta carriage offset w moim sofcie było 20 a drukarka ma 16 i tak się bawiłem podstawianiem tych wymiarów nawet takich które podpatrzyłem w filmikach instruktażowych ale nie moge pozbyć się mimo super ustawionych wież efektu łuku kiedy głowica przejeżdża od center do x y z oraz kiedy jedzie od jednej wieży do drugiej .
Nie wiem czym to ustawić jakie parametry zmienić aby się tego pozbyć , jeśli wiecie co z tym zrobić prosze o pomoc .
Pozdrawiam vipcia i dziękuje za poradnik i prosze o dalszą pomoc . ..... A cha zapomniałem dodać że kombinowałem nad promieniem wydruku DELTA_PRINTABLE_RADIUS 90 miałem 75 ale bez zmian.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: Miś » 16 gru 2016, 16:50

kurtis654 pisze:nie moge pozbyć się mimo super ustawionych wież efektu łuku kiedy głowica przejeżdża od center do x y z oraz kiedy jedzie od jednej wieży do drugiej .
Nie wiem czym to ustawić jakie parametry zmienić aby się tego pozbyć , jeśli wiecie co z tym zrobić prosze o pomoc .

DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET.
Jak zmiany w firmware nic nie dają to po każdym wgraniu nowego firmware wydaj polecenie M502 po czym M500

kurtis654
Posty: 11
Rejestracja: 07 gru 2016, 20:10

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: kurtis654 » 16 gru 2016, 22:08

Po każdym wgraniu zmian w sofcie zmiany są widoczne , ustawienia się zmieniają ale tego efektu łuku nie moge się pozbyć ..... czy ktoś miał coś takiego co to jest i jak to skasować , sprubuje jeszcze tymi kodami ale m500 to zapis w eeprom , jak nic nie zmieniam komendami to chyba nic nie zapisze ale spróbuje co mi szkodzi .

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: Miś » 17 gru 2016, 13:22

M502 - załadowanie ustawień z firmware
M500 - zapis ich do eeproma.
Robisz zawsze obie komendy w tej kolejności. Inaczej zmiana ustawienia w firmware która jest trzymana w eeprom jest nieskuteczna, bo program bierze starą wartość z eeprom a nie zmienioną z firmware.

Vesp
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2016, 13:49

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: Vesp » 19 sty 2017, 23:54

Ja ze swoich doświadczeń dodam z wersją mini - endstopy mocujemy nie 30mm od górnej krawędzi prowadnicy aluminiowej a od spodu górnego "trójkąta" - w ten sposób bez problemu wydrukujemy coś większego, u mnie przy ustawieni z instrukcji już przy obiekcje 9x13cm zaryła głowica w stół bo zabrakło jednej z prowadnic (wózek chciał za nisko zjechać i się zatrzymał na blokadzie)

Co do manuali, dokumentacji itp itd można je znaleźć w chmurze producenta:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... m43aG1OQ0U

comer
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2017, 23:36

Re: Delta kossel wielki problem z ustawieniem

Postautor: comer » 06 mar 2017, 20:59

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum i posiadaczem drukarki z tego wątku (Kossel Anycubic). Jednak przy kalibracji nasunęło mi się kilka pytań - odwołam się do jednego z punktów poradnika kalibracji (autorstwa kolegi Vipcioo) zamieszczonego kilkanaście postów wyżej:

3. KOREKTA PŁASZCZYZNY STOŁU

- wykonaj G28 i G1 X0 Y0 Z0. Jeżeli szczelina jest za duża, masz stół "wklęsły". Jeżeli głowica stuknęła o stół, albo opór kartki jest duży, masz
stół "wypukły". Wynika to z mechaniki układu delty i metod obliczeniowych.
Do skorygowania służy odpowiedni parametr.


Zrobiłem kalibrację podstawową (każda noga + Z) - wywołałem komendę g1z0x0y0 i wyszło że posiadam stół wklęsły - szczelina jest za duża.

- przejdź do Arduino i znajdź w okolicy linii 112 zmienną DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET. Przy stole wypukłym należy tą wartość ZMNIEJSZAĆ. Przy wklęsłym ZWIĘKSZAĆ. Sugeruję drobne kroki, co np. 0.5


Zwiększyłem wartość o 0.5 .

- po zmianie zapisz i wyślij do drukarki. Wróć do Pronterface i sprawdź, czy poprawiła się odległość środka i boków. Jeżeli wszędzie masz
za małą szczelinę, zwiększ wysokość pola druku w MANUAL_Z_HOME_POS. I analogicznie odwrotnie.


Mam za dużą szczelinę - zmniejszyłem więc odległość Manual_Z_Home_position o 0.1 - wgrałem do drukarki - wywołałem komendy M502 i M500,
g1z0x0y0 - szczelina jest nadal za duża i na środku jak i w narożach - mam teraz ponownie skorygować szczelinę w narożach poprzez regulację
śrubkami? Następnie znów zwiększyć DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET o 0.5 i wywołując G1x0y0z0 sprawdzić jaka jest szczelina? Jeśli znów za duża to zmniejszyć odległość Manual_Z_Home_ position i korygować śrubkami... I tak postępować aż do momentu kiedy po zwiększeniu DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET i wywołaniu g1z0x0y0 szczeliny będą jednakowe we wszystkich punktach stołu (grubość kartki)?

- tu jest często pies pogrzebany z deltą. Najpierw musisz "wyrównać" stół zmienną DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET, aby uzyskać takie same odległości w środku i na bokach, a potem obniżyć lub podnieść stół zmienną MANUAL_Z_HOME_POS.


Jak mam to rozumieć? Po zmianie DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET za każdym razem mam przeprowadzać korekcję wysokości szczeliny w trzech punkach za pomocą śrubek na wózkach, aż do skutku?

Będę wdzięczny i z góry dziękuję za odpowiedź. Męczę się z tą kalibracją już dobrych kilka wieczorów.. Małe przedmioty drukuje w porządku.. przy dużych jest problem :-/

P.S. Jaką macie skuteczną i bezpieczną metodę wymiany filiamentu w tej drukarce? Za chwilę mnie to czeka a nie chciałbym zatkać głowicy przez nieumiejętne wyciągnięcie filiamentu.


Wróć do „Marlin Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość