problem z Home'owaniem

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: Miś » 10 sie 2016, 13:35

Artu, optyczne działają zawsze jako NC. Zasłonięcie przerywa przepływ światła i obwód się otwiera.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 10 sie 2016, 14:06

maciek97x pisze:Endstop od x mam zdefiniowany jako max więc jest dobrze. Jak obrócę wtyczkę silnika y to przy home'owaniu będzie jechał w stronę endstopa problem w tym, że potem jako obszar roboczy będzie brało ten od strony endstopa czyli drukarka będzie myślała, że jest na y=0 a ruszając y na + ruszy w stronę endstopa.

MAciek co Ci daje zdefiniowanie endstopu jako max jak druk musi zacząć podróż z 0,0 . Ustaw na początek najprostsza konfigurację jako min i nie będziesz miał problemów, nie wspominając o tym ,ze endstopy konfigurujesz jako max a wpięte masz jako min do Ramps.
Prawidłowe ustawienie to takie gdzie wydruk jedzie w strone endstopa przy homowaniu, ponieważ to jest pozycja 0.
Przy skomplikowanych układach i braku możliwości innego podłączenia ustawia się maxy itp , w prusie po co takie wydziwianki? Nie mówiąc o tym ,ze przy teraźniejszym Twoim układzie będziesz miał lustrzane odbicie wydruku.

I drukarka ma myśleć ,ze jest na <0:0> bo tak powinno być.
Ludzie po co Wy sobie utrudniacie życie jak nie wiecie co do końca zmieniać? I kombinujecie z maxami itp ?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 10 sie 2016, 14:45

Ale to bez znaczenia czy mam max czy min. Na y i z mam min i jest to samo, więc to nie jest powód błędu. Jak biorę home x to po przejechaniu kawałka pokazuje współrzędną x 160, czyli kraniec obszaru roboczego.

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 10 sie 2016, 14:46

Robiłem już próbne druki i nie ma lustrzanego odbicia, więc nie wiem skąd te stwierdzenie.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 10 sie 2016, 15:11

Głowica musi się homować na lewym przodzie stołu lub na prawym tyle aby wydruk nie był lustrzany i z ostatniego postu wynika ,ze tak powinieneś mieć.
Co do tego że tak masz to w czym jest problem, bo może się nie dogadaliśmy :)
MAsz problem tylko z osią y, ,ze nie jedzie w stronę krańcówki w momencie kliknięcia home?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 10 sie 2016, 15:13

Mam problem z tym, że żadna oś nie jedzie w stronę krańcówki. Próbowałem wszystkiego co mi przyszło do głowy i co tu wyczytałem i nic. :/
Gdy poruszam ręcznie wszystko rusza się w dobrą stronę.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 10 sie 2016, 15:16

a oś z również?
A dlaczego nie chcesz zmienić kierunku osi y i przełożyć endstopu z x i ustawić wszystko na home min?
Nie wiemy co wpisałeś i jak ustawiłeś w kodzie parametry homowania.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 10 sie 2016, 15:18

Oś z również. Kierunki odwracałem i nic. TO nie kwestia gdzie jest endstop, bo pozostałe osie też mają ten problem. Po zdefiniowaniu x na min jedzie w stronę endstopu czyli jakbym przełożył w drukarce to by się oddalał.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 10 sie 2016, 15:24

i jak obracasz wtyczkę silnika to też nie zmienia się kierunek ruchu ?
Co do endstopów , jak chcesz mieć je jako max musisz przełożyć je w ramps do pinów max , bo teraz wszystkie masz wpięte jako min.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: Miś » 10 sie 2016, 15:32

Jest coś takiego w firmware jak "#define X_HOME_DIR", "#define Y_HOME_DIR" i "#define Z_HOME_DIR". Jak są ustawione na -1 to przy robieniu Home jedzie w stronę minimum (czyli krańcówka jest na minimum), a jak na 1 to jedzie do MAX (czyli krańcówka w MAX).
Z tego co widzę u Ciebie powinno być tak:
#define X_HOME_DIR 1
#define Y_HOME_DIR -1
#define Z_HOME_DIR -1


Wróć do „Marlin Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość