problem z Home'owaniem

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 09 sie 2016, 23:18

Czy end stop jest zwarty na stykach czy rozwarty bez wciskania? Ale widzę ,ze źle podłączyłeś. Ten czerwony kabelek powinien być w polu minus czyli polu środkowym. czy tam masz czarny kabelek w środkowym , bo słabo widać ? Tzn czy masz endstopy gotowe z 3 kablami czy samoróbki z 2 kablami ?
Bo wiele od tego zależy czy tam jest kabel czy nie ma , zdjęcie niestety nie ukazuje.
I napisz jeszcze raz czy jak wciskasz home , to silniki jadą w stronę endstopów czy w przeciwną , wrzuć zdjęcie w których miejscach masz amontowane endstopy. I zaznacz w którym kierunku chce ci się homować głowica.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 10 sie 2016, 0:27

Edstopy bez przyciśnięcia są rozwarte. Kable od endstopów mam (od lewej) zielony, czarny, czerwony. Na kablach miałem wtyczki tylko do strony endstopów, z drugiej strony zrobiłem te czarne wtyczki. Co do ruchów to wszystko jest na zdj (endstop od z jest zakryty).
Obrazek

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: jankess0493 » 10 sie 2016, 6:21

kopytko pisze:
jankess0493 pisze:Obróć sobie wtyczki od silników o 180 stopnii i zmień kierunek w hoscie, wtedy będzie działać Ci wszystko poprawnie.

Jak obróci wtyczki i zmieni kierunek nic się nie zmieni. :P:P:P
Obróć tylko wtyczki :)


Chodziło mi o to, że jak odwróci wtyczki i będzie chciał strzałkami sterować drukarką w hoście, to będą mu jechać w odwrotnych kierunkach niż by chciał :P Dlatego napisałem, żeby zmienić też kierunki w hoście.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 10 sie 2016, 9:25

Przenieś endstop X na lewą stroną drukarki. Ponieważ jest ze złej strony. I obróć wtyczkę silnika Y bo porusza się w złą stronę.
Powinien się zerować w tył.
Sprawdź w firmware czy masz zdefiniowane endstopy jako NO. Choć lepiej jakby były NC , wówczas mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zakłóceń.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: Artu » 10 sie 2016, 9:44

A tak "przy okazji", czy da sie "ustawić" optyczne endstopy jako NC :roll:
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 10 sie 2016, 10:01

Ale kolega chyba nie ma opycznych?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: Artu » 10 sie 2016, 10:55

Przecież napisałem"przy okazji" aby nie mnożyć tematów :P Powinienem chyba dopisać By The Way, aby było "jaśniej" :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 10 sie 2016, 11:00

Kręcone oczy na końcu mnie zmyliły:)
Tego niestety nie wiem nie miałem okazji się tym bawić:(
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 10 sie 2016, 11:32

Endstop od x mam zdefiniowany jako max więc jest dobrze. Jak obrócę wtyczkę silnika y to przy home'owaniu będzie jechał w stronę endstopa problem w tym, że potem jako obszar roboczy będzie brało ten od strony endstopa czyli drukarka będzie myślała, że jest na y=0 a ruszając y na + ruszy w stronę endstopa.

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 10 sie 2016, 11:35

Endstopy zdefiniowane jako NC.


Wróć do „Marlin Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości