problem z Home'owaniem

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 09 sie 2016, 16:42

Witam, mam problem z home'owaniem. Gdy naciskam home np osi y to płyta odsuwa się od krańcówki. Kierunki osi mam prawidłowo ustawione. Krańcówki też. Dodam, że drukarka to prusa i3. Miał ktoś może podobny problem? Liczę na Waszą pomoc i z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Audientix
Posty: 32
Rejestracja: 07 sty 2016, 21:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: Audientix » 09 sie 2016, 18:13

Próbowałeś zmienić kierunek ruchu osi?
Pozdrawiam :)

Drukarki: 3Novatica Gate 1.0

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 09 sie 2016, 22:02

Osie poruszają się w dobrą stronę. Jak steruję strzałkami to wszystko jest dobrze.

jankess0493
Posty: 382
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: jankess0493 » 09 sie 2016, 22:27

Obróć sobie wtyczki od silników o 180 stopnii i zmień kierunek w hoscie, wtedy będzie działać Ci wszystko poprawnie.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 09 sie 2016, 22:41

jankess0493 pisze:Obróć sobie wtyczki od silników o 180 stopnii i zmień kierunek w hoscie, wtedy będzie działać Ci wszystko poprawnie.

Jak obróci wtyczki i zmieni kierunek nic się nie zmieni. :P:P:P
Obróć tylko wtyczki :)
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 09 sie 2016, 22:50

Zrobiłem tak i bez zmian.

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 09 sie 2016, 22:51

Jak odwrócę wtyczki to nie byłoby tak samo jakbym zmienił kierunki w konfiguracjach?

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: kopytko » 09 sie 2016, 22:52

Zrób zdjecie jak masz wpięte wtyczki endstopów w ramps oraz napisz czy masz zdefiniowane jako NC czy NO.
Zmiana wtyczki to tak jakbyś zmienił w konfiguracji. :) Tyle ,ze jest szybciej:)
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 09 sie 2016, 22:59

Tak to u mnie wygląda.

Obrazek

maciek97x
Posty: 16
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:36

Re: problem z Home'owaniem

Postautor: maciek97x » 09 sie 2016, 23:08

Gdzie mogę sprawdzić jak mam je zdefiniowane?


Wróć do „Marlin Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości