Strona 1 z 2

konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 05 lut 2015, 22:54
autor: DidExit
Witam, to mój pierwszy wątek na forum, szukałem info na mój problem ale nic nie znalazłem...
Kupiłem na allegro graficzny wyświetlacz LCD z encoderem i gniazdem SD wyprodukowany przez bigtree-tech.com http://allegro.pl/wyswietlacz-graf-lcd-12864-z-czytnikiem-sd-reprap-i5053294617.html
Drukarka Prusa i3 zakupiona w ponad rok temu od jelwek.pl z dołączonym do wgrania Marlinem, którego wgrałem przez program Arduino i oczywiście wszystko ładnie drukuje... Ale po podłączeniu zakupionego LCD nic mi się nie wyświetla na owym lcd... Znalazłem w necie że w Marlinie należy odblokować linię kodu w pliku Configuration.h "#define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER" lecz takowej tam nie było więc ją dodałem i dołaczyć do kompilacji http://code.google.com/p/u8glib/ co uczyniłem, po zainstalowaniu i restarcie drukarki nic się nie zmieniło... świeci na niebiesko i to wszystko...

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 06 lut 2015, 0:20
autor: DidExit
Ewentualnie sprubuję zainstalować nowszą wersję Marlina "pełną" bo możliwe że ta wersja jest jakaś okrojona...
1. Tylko pytanie czy można doinstalować czy trzeba najpierw odinstalować starą wersję - jak tak to jak to się robi??
2. Przed zainstalowaniem nowej wersji - jakie paramerty w jakich plikach musze pozmieniać aby dopasować do mojej drukarki??
3. Skąd najlepiej pobrać właściwą wersję Marlina??

----------------------
Prusa i3
Arduino Mega 2560
Ramps 1.4

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 06 lut 2015, 7:09
autor: arteq
Tak pobierz nową wersję Marlina 1.0.2 i dopasuj ustawienia ze starszej konfiguracji.

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 13 lut 2016, 22:52
autor: androsolid
Witam, odkopię trochę temat...
Mam dokładnie taki sam lcd (od tego producenta) i ten sam problem z nim związany...,po wgraniu marlina załadowaniu biblioteki i aktywowaniu w configuration.h wyświetlacz jedynie podświetla się ale nic nie wyświetla (no może poza poziomą linią przez jego środek). Obracając potencjometrem zmienia się kontrast ale nadal czysto. Próbowałem już chyba każdej wersji marlina (repetiera zresztą też), podczas którejś tam próby po naciśnięciu przycisku stop od czasu do czasu wydawał z siebie piknięcie ale nic poza tym. Izolowałem płytę od wyświetlacza, zamieniałem taśmy, próbowałem z zasilaniem i tylko z usb, z driverami i na pusto i nic. Lupą sprawdzałem wszystkie widoczne (poza tymi między wyświetlaczem a płytką) luty i nic niepokojącego nie zauważyłem. Już pomysłów mi brakuje - pomoże ktoś w uruchomieniu tego upartego bydlaka :)
zamieszczam linka z takim samym wyświetlaczem i problemem (sprawdzałem rozwiązanie które gość w komentach pisał ale kicha...)
https://www.youtube.com/watch?v=w9McERndGXc

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 14 lut 2016, 0:18
autor: Garreth
Ja miałem zwarcia na przejściowce do ramps, pod czarnymi konektorami. Często też ludzie maja zawarte jakieś nóżki od Arduino. Nie wiem czy probowales, ale porty exp1 i exp2 też czasem maja złe oznaczenia więc warto spróbować zamienić je miejscami

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 14 lut 2016, 0:31
autor: androsolid
Spróbuje zdjąć te konektory i sprawdzę, arduino mam oryginalne więc wyszedłem z założenia ze nie tu problem... exp1i2 zamieniałem i bez zmian

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 16 lut 2016, 12:15
autor: androsolid
Witam,
Dziś dzięki uprzejmości firmy ATMAT potwierdziło się że sprawcą jest sam wyświetlacz (elektronika, przewody i przejściówka są sprawne). Czy taka modyfikacja usprawni lcd-ka? - wykonywał ktoś taki zabieg?
http://profit24-electronics.pl/naprawa_ ... roler.html

Wyświetlacz po podłączeniu do sprawnego zestawu podobno steruje drukarką tylko tak na "oślep", enkoder wydaje piknięcia (już takie normalne zgodne z wydanym poleceniem- a nie jak wcześniej gdzieś tam przypadkowo piknął).

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 16 lut 2016, 14:36
autor: Garreth
androsolid pisze:Witam,
Dziś dzięki uprzejmości firmy ATMAT potwierdziło się że sprawcą jest sam wyświetlacz (elektronika, przewody i przejściówka są sprawne). Czy taka modyfikacja usprawni lcd-ka? - wykonywał ktoś taki zabieg?
http://profit24-electronics.pl/naprawa_ ... roler.html

Wyświetlacz po podłączeniu do sprawnego zestawu podobno steruje drukarką tylko tak na "oślep", enkoder wydaje piknięcia (już takie normalne zgodne z wydanym poleceniem- a nie jak wcześniej gdzieś tam przypadkowo piknął).


Ale przecież zmienia Ci się kontrast jak kręcisz potencjometrem, więc po co chcesz kombinować z nim? Może by to usprawniło, nie wiem, ale na pewno nie naprawi Twojego wyświetlacza.
Albo będzie gdzieś zwarcie na płycie wyświetlacza, albo jakiś zimny lut... Nie możesz reklamować u sprzedawcy?

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 16 lut 2016, 15:03
autor: androsolid
W tym właśnie problem że kupiłem go chyba z rok temu i na reklamację nie ma szans, no nic jutro odlutuję wyświetlacz od płyty i zobaczę co tam się dzieje. Na tyłach samego wyświetlacza widać jakiś potencjometr może on coś pomoże...

Re: konfiguracja Marlina pod LCD SD od bigtree-tech

: 08 sty 2017, 0:04
autor: androsolid
witam, kupiłem nowy wyświetlacz od użytkownika tego forum i niestety te same objawy co przy poprzednim... już brakuje mi pomysłów co robić. Podeśle ktoś działającą wersję marlina (aby miała konfiguracje dla tego wyświetlacza) dla prusy i3 (mam p3steel) bo nie wiem czy to wina wyświetlacza jak poprzednio czy źle coś ustawiam. Obecnie (zresztą jak poprzednio) świeci ekran, bipper pipczy przy wciskaniu pokrętła i potencjometr reaguje na kontrast. Z góry dziękuje za pomoc wszelaką :)