Marlin - programowa kompensacja luzów

Proc3k
Posty: 76
Rejestracja: 23 sty 2014, 21:09

Marlin - programowa kompensacja luzów

Postautor: Proc3k » 29 sty 2014, 1:10

Gdzie w konfiguracji marlina ustawia się wartości kompensacji luzów dla poszczególnych osi? Problem mam taki, że przy zmianie kierunku silnik musi obrócić się o kilka kroków zanim nastąpi fizyczne przesunięcie wózka.

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Marlin - programowa kompensacja luzów

Postautor: acc » 29 sty 2014, 7:39

to na czym masz taki duży luz ? na pasku? a może docisk zębatki do ośki silnika za słaby?
Pozdrawiam,
Adam

Proc3k
Posty: 76
Rejestracja: 23 sty 2014, 21:09

Re: Marlin - programowa kompensacja luzów

Postautor: Proc3k » 29 sty 2014, 11:09

luz jest na paskach, można to usunąć znanymi sposobami np. musiałbym zastosować napinacze, skracać paski etc, a nie chcę tego robić. W takim sofcie do cnc jak np. mach3 z tego co pamiętam, to ładnie można było luzu usunąć programowo. Nie chce mi się wierzyć, że nie ma w marlinie programowej kompensacji luzów, co najmniej było by to dziwne .....

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Marlin - programowa kompensacja luzów

Postautor: FlameRunner » 29 sty 2014, 11:27

Obejście problemu: https://github.com/Lenbok/NoLash
Niezbyt eleganckie, ale powinno pomóc na luz.

Tylko wiesz, znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby po prostu naciągnąć paski. ;) No, chyba że konstrukcja drukarki jest zbyt wiotka? Jeśli tak, to zbuduj nową drukarkę czy coś... :D

Awatar użytkownika
madbarber
Posty: 75
Rejestracja: 21 lis 2012, 23:37
Lokalizacja: Łódź

Re: Marlin - programowa kompensacja luzów

Postautor: madbarber » 29 sty 2014, 11:53

W Marlinie nie ma kompensacji luzów. W Repetierze można ustawić wartości kompensacji dla każdej osi.
Pozdrawiam
Kasper

Proc3k
Posty: 76
Rejestracja: 23 sty 2014, 21:09

Re: Marlin - programowa kompensacja luzów

Postautor: Proc3k » 29 sty 2014, 17:28

Wystarczylo by dodac zaby przy zmianie kierunku dodawal stala ilosc krokow odpowiednio dla x y z. Moze ktos jednak podejmie sie zmiany w zrodlach? ;)


Wróć do „Marlin Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość