Problem z kalibracją drukarki RUMBA

Reiju
Posty: 93
Rejestracja: 15 wrz 2013, 16:24

Problem z kalibracją drukarki RUMBA

Postautor: Reiju » 31 mar 2015, 10:42

Witam, mam dziwny problem z kalibracją drukarki a raczej z ustawieniem kroków na mm.
Otóż drukarka ma osie na żyłce i nie potrafię jej skalibrować.
Po ustawieniu jakichkolwiek kroków na mm drukarka nie zmienia charakterystyki. Tzn. Czy ustawię 1 mikrokrok na mm czy 1000. Drukarka i tak przesuwa osie wg własnego widzimisię . Gdy przesunę oś X o 50mm oś X przesuwa się o 112,50mm. Pierwszy raz spotykam się z takim czymś. Wgl. nie reaguje na ustawienia mikrokroków...
Wszystkie inne opcje działają (ustawienie termistora, czy szybkość).
Sterownik drukarki to RUMBA v2.0 a firmware to Marlin 1.0.1.
Proszę o pomoc bo już tracę siły do tego sterownika.

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Problem z kalibracją drukarki RUMBA

Postautor: imrahil » 31 mar 2015, 10:53

moim zdaniem EEPROM - masz zapisane wartości w eepromie i nowe ustawienia ich nie nadpisują
poszukaj w tym kierunku
pozdrawiam
Jarek

Reiju
Posty: 93
Rejestracja: 15 wrz 2013, 16:24

Re: Problem z kalibracją drukarki RUMBA

Postautor: Reiju » 29 kwie 2015, 11:02

Bo wielkich walkach z USBASP i RUMBĄ, udało mi się wgrać od nowa bootloader i firmware. Niestety problem pozostał...

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Problem z kalibracją drukarki RUMBA

Postautor: Miś » 29 kwie 2015, 14:55

A może zmienisz Marlina na Repetiera ?
I wtedy nie będziesz miał problemów z ustawianiem czegokolwiek. Z Repetier-Host wybierasz Konfiguracja -> Konfiguracja EEPROM firmware i zmieniasz do woli co chcesz. A wcześniej przygotujesz sobie konfiguracje konfiguratorem online: http://www.repetier.com/firmware/v092/
Twoje problemy to problemy z firmware marlin a nie z samą Rumbą.

Awatar użytkownika
tom4cad
Posty: 540
Rejestracja: 10 mar 2013, 18:23
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Problem z kalibracją drukarki RUMBA

Postautor: tom4cad » 29 kwie 2015, 15:30

W marlinie z poziomu hosta:
M500 (przywrócenie ustawień fabrycznych - czyli tych, które obecnie są wgrane)
M502 (zapisanie ustawień do EPROM)
Zawsze robię tak po wgraniu nowego firmware.
TDI-CAD Filamenty Wrocław Sklep
http://TDI-CAD.PL

Moje projekty na thingiverse:
http://www.thingiverse.com/tom4cad/designs

Reiju
Posty: 93
Rejestracja: 15 wrz 2013, 16:24

Re: Problem z kalibracją drukarki RUMBA

Postautor: Reiju » 30 kwie 2015, 19:04

Uporałem się z tym problemem.
Robię w taki sposób że ustawiam z poziomu hosta w marlinie komendą M92 i później zapisuje :)
Dzięki wielkie za pomoc :)


Wróć do „Elektroniki 32-bitowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość