Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Garreth
Posty: 401
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: Garreth » 04 kwie 2016, 23:11

A nie da się do niego wrzucić smoothie? Tu coś piszą o tym firmware: http://reprap.org/wiki/AZSMZ_Mini

Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 116
Rejestracja: 09 maja 2015, 14:54
Lokalizacja: Opole

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: Hrumque » 04 kwie 2016, 23:18

Garreth pisze:A nie da się do niego wrzucić smoothie? Tu coś piszą o tym firmware: http://reprap.org/wiki/AZSMZ_Mini

No tak, można - wgrać "gotowy firmware" dostarczony przez chińczyka-autora (tam linki do jakichś podejrzanych serwisów uploadowych, na hasło), zrobiony z niewiadomo której wersji smoothieware, i jak skonfigurowany przy kompilacji...
Albo można samemu zrobić - jest tam to pięknie opisane, przez wszystkomówiące "Download & build" ... ;) nawet nie wspominając o różnicach procesorowych w różnych wersjach AZSMZ (jedne - np moja 1.3 - mają LPC1768, inne, w tym 2.3 i 2.5 - mają LPC1769... )

ogólnie elektronika jest bardzo fajna - dobrze zrobiona, rozwojowa i rozszerzalna:
- na panelu LCD jest miejsce dla modułu wifi ESP - i to w kilku różnych wersjach, smd i na goldpinach (tylko brak obsługi tego w firmware obecnie dostarczonym)
- w wersjach pcb >1.3 ma zworkami konfigurowane stepsticki od E1/Z - jak ktoś ma 2 silniki osi Z, to może je podłączyć pod zdublowane wyjście jednego stepstika, a może użyć stepstika od nieużywanego drugiego extrudera - wystarczy odpowiednio "kroplą cyny" połączyć pola od dołu płytki
- endstopy moga być zasilane 3.3v i 5v (wybierane zworką-kroplą cyny od drugiej strony)
- można zapiąć sensor zbliżeniowy, serwo, wentylator sterowany "zasilaniem" ale też z dodatkowym sygnałem "PWM" (jak komputerowe 4pin)
- przycisk dostępny na LCD-panelu może być resetem, ale można go też skonfigurować jako programowalny - np "back" w menu, albo jako pause/start ...
- obok procka zestaw małych przelotek układających się w miejsce na złącze - można tam zapiąć interfejs Ethernet PHY ... (tylko brak obsługi tego w firmware obecnie dostarczonym)...
- jest dostępne trochę portów, które wystarczy odkomentować w config.txt kilka linijek, i mieć dodatkowe funkcje jak przyciski "stop, pause, start", ledy, itp...

Tylko szkoda, że sam autor tym wszystkim się nie chwali, nie jest to opisane

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: olo2000pm » 04 kwie 2016, 23:37

A może sam nie wie o tych możliwościach :D
Ja mam nadzieje, że podłączenie i uruchomienie elektroniki pójdzie gładko!

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: olo2000pm » 15 kwie 2016, 18:16

Elektronika dotarła. Jest solidnie pakowana. Co do wykonania, to w sumie fajnie, ale jest kilka bobkow.
Przy okazji w osi Z jest miejsce na dodatkowy silnik, czyli co, wystarczy wlutować piny? No i mój stary laptop z Windows 7 nie wykrywa sterowników. Tzn niby wykrywa i instaluje, ale pronterforce nie chce się połączyć. Na tablecie mam Windows 10 i ruszył od razu.
Kilka fotek:
Załączniki
IMG_20160415_180746.jpg
IMG_20160415_180728.jpg
IMG_20160415_131723.jpg
IMG_20160415_131707.jpg
IMG_20160415_131628.jpg
IMG_20160415_131617.jpg

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 440
Rejestracja: 27 lut 2013, 16:48

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: evrybadykombinerki » 16 kwie 2016, 10:41

Ja też miałem gorąco podczas instalacji sterowników w WIN 7 i Vista. Smoothie na tym etapie miewa problemy. Któryś sterownik zadziałał (nie pamiętam który) i od tego czasu jest bezszmerowo...

Kurczę, ciekawi mnie ten JP_ETHERNET. Spróbuję zapytać developera czy wystarczy się w to wlutować, czy potrzebny odpowiedni firmware... Niby mam działający WIFI, ale do kabla większe zaufanie...

Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 116
Rejestracja: 09 maja 2015, 14:54
Lokalizacja: Opole

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: Hrumque » 16 kwie 2016, 22:16

olo2000pm pisze:Przy okazji w osi Z jest miejsce na dodatkowy silnik, czyli co, wystarczy wlutować piny?

Tak. Wlutować piny - wtedy drugi silnik podłączysz równolegle do pierwszego... niezbyt ładne rozwiązanie bo nigdy nie wiesz, czy jak się prąd na dwa uzwojenia dwóch silników rozłoży... Ładniejsze byłoby podłączenie uzwojeń szeregowo, oraz podniesienie zasilania elektroniki do 24v.

Ale na szczęście w tej elektronice masz jeszcze trzecią możliwość - drugi silnik podłączasz do drugiego stepsticka - od spodu masz do zwarcia/zalutowania kroplą cyny pola E1 / Z - wtedy drugi stepstick obok Z robi za Z2 a zamiast E1 używasz drugiego wyjścia extrudera (w pliku config.txt trzeba sobie przepisać nr pinów)
Obrazek
Uwaga - domyślnie jest tam ścieżka zwierająca piny środkowe i E (tak by działało domyślnie bez żadnego lutowania na 2 extrudery) - więc trzeba ją przeciąć. Potem zawsze można "naprawić" odlutowując środkowy z Z, a lutując z E1
To samo dotyczy "zworki" Reset i P1.23 - to jest wybór, co robi przycisk na panelu LCD - domyślnie zwarty do Resetu, jak się przetnie ścieżkę i zlutuje do P1.23 - to można przypiąć sobie tam jakąś funkcję w config.txt, np "back" albo "pause"...

olo2000pm pisze: No i mój stary laptop z Windows 7 nie wykrywa sterowników. Tzn niby wykrywa i instaluje, ale pronterforce nie chce się połączyć. Na tablecie mam Windows 10 i ruszył od razu.

Niby chińczyk pisze o tym. Że poczekać chwilę po instalacji i włączeniu, bo nie będzie się łączyć od razu. Ale dlaczego się łączy na 10 ? :)

evrybadykombinerki pisze: Kurczę, ciekawi mnie ten JP_ETHERNET. Spróbuję zapytać developera czy wystarczy się w to wlutować, czy potrzebny odpowiedni firmware...

W obecnie dostarczonym smothie nie ma drivera ethernet. Nie ma nawet stosu tcpip... To co tam się podłącza - to PHY ethernetowe np na LAN8720 - ale aby zadziałało to trzeba by jeszcze kupę softu po stronie procesora zrobić. To nie to samo co ESP z pełnym webserwerem po swojej stronie, wypluwający gotową przetłumaczoną transmisję rs-uart...

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: olo2000pm » 17 kwie 2016, 8:29

Masz może gdzieś tutorial jak podłączyć silnik pod E1 i jak wpisać piny?
Do elektroniki dostałem linka do pobrania chyba sterowników, ale mi nie działa. Skąd pobierales sterowniki?
Tablet zrobił to bardzo szybko, a połączenie z pronterforce jest natychmiastowe. Laptop jest bardzo stary kolega malyhenio zasugerował ze może to konflikt USB.
Post numer 1000 :git:
A koledze się nalezy :piwo:

Garreth
Posty: 401
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: Garreth » 17 kwie 2016, 9:04

Da się do tego AZSMZ podłączyć PT100? Na przykład używając tego wzmacniacza: http://e3d-online.com/PT100-Amplifier-Board ?

Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 116
Rejestracja: 09 maja 2015, 14:54
Lokalizacja: Opole

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: Hrumque » 17 kwie 2016, 11:12

Garreth pisze:Da się do tego AZSMZ podłączyć PT100? Na przykład używając tego wzmacniacza: http://e3d-online.com/PT100-Amplifier-Board ?

Technicznie - da się. Ale musiałbyś zagrzebać sobie w kodzie źródłowym smothieware, i w Thermistor.cpp przerobić konwersję wyniku z ADC na temperaturę - bo tam jest zaszyta obsługa typowych termistorów NTC, a trzeba by przerobić skalę dla napięć zza wzmacniacza do pt100...

Garreth
Posty: 401
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Kolejne wcielenie bazujące na Smoothie - AZSMZ 32bit ARM

Postautor: Garreth » 17 kwie 2016, 11:35

Hrumque pisze:
Garreth pisze:Da się do tego AZSMZ podłączyć PT100? Na przykład używając tego wzmacniacza: http://e3d-online.com/PT100-Amplifier-Board ?

Technicznie - da się. Ale musiałbyś zagrzebać sobie w kodzie źródłowym smothieware, i w Thermistor.cpp przerobić konwersję wyniku z ADC na temperaturę - bo tam jest zaszyta obsługa typowych termistorów NTC, a trzeba by przerobić skalę dla napięć zza wzmacniacza do pt100...


Skala to teoretycznie nie jest problem, bo e3d podaje wartości na wiki, tylko problem czy podaje ją w takiej formie w jakiej jest to wymagane w smoothie... Kurcze, brak dobrej elektroniki 32 bitowej która byłaby w stanie wykorzystać ten przetwornik...


Wróć do „Elektroniki 32-bitowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość