RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Sławek » 21 gru 2015, 16:25

Miś, ale to nie jest najważniejsze, najważniejsze jest teoretyzowanie :git:

Pozdr

kaloria
Posty: 144
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: kaloria » 21 gru 2015, 20:18

Miś pisze:Jestem po prostu realistą, 20 lat pracy w zawodzie elektronik i programista czegoś mnie nauczyło. I mogę Ci powiedzieć że akurat pomiar temperatury i zastosowane tam filtry są jak najbardziej OK.


Jak to mawiał klasyk - "zaufanie dobra rzecz, a kontrola jeszcze lepsza". Łatwo to sprawdzić. Dwa dzielniki termistorowe, jeden na opkach, drugi z kondkiem. Bez problemu można to sprawdzić na zestawie testowym.
O to że działa nie sensu kruszyć kopii - jest i działa, ale na ile dokładnie.

Sławek pisze:Miś, ale to nie jest najważniejsze, najważniejsze jest teoretyzowanie :git:

Ot pewien rodzaj rozrywki umysłowej. ;) Można się upić, można rozwiązywać krzyżówki, można teoretyzować, co kto lubi ;).

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Miś » 21 gru 2015, 22:39

kaloria pisze:jest i działa, ale na ile dokładnie.
W porównaniu z dokładnością termistora, oraz sposobem jego mocowania w głowicy, czyli z transferem ciepła to błąd na dzielniku jest pomijalny, pod warunkiem że wybierze się w oprogramowaniu odpowiednią tablicę dla posiadanego termistora.
Do precyzyjnych pomiarów używa się czujników typu PT (platynowych) albo termopar. No i tu oczywiście niezbędne są odpowiednie układy wzmacniaczy i kompensacji zimnego końca (dla termopar).

kaloria
Posty: 144
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: kaloria » 22 gru 2015, 3:26

No własnie tu nie chodzi o samą wartość pomiaru co powtarzalność. Stały błąd systematyczny jest mało istotny.
Przy grzaniu stołu też mało istotny. Najważniejszy jest na głowicy. Przepychany filament jest jak chłodzenie. Chłodzi dyszę od środka. W tym przypadku aby utrzymać stały strumień ciepła należało by podnieść temperaturę i zawęzić histerezę on/off. Im chce się drukować z większymi prędkościami, tym powtarzalność odczytów staje się ważniejsza. Chodzi o to aby ilość ciepła na kładzioną ścieżkę była taka sama. Same ustawienie temp, czyli to co wychodzi z wyliczenia jest wtórne i do skorygowania empirycznie. Jeśli stosunki odczytów będą powtarzalne to mało istotne jest to co pokaże się na wyświetlaczu. To tylko wyliczenie programu. Optymalne zasilanie grzałki głowicy może być przez przetwornicę step-up, a termistor mógłby być w jej sprzężeniu zwrotnym. Czyste plug&play, procesor tylko ustawił by raz wartości na dzielniku i tylko dla "nerwowych" mógłby od czasu do czasu pokazywać temperaturę. Rozwiązanie imo sprawniejsze i szybsze oraz dokładniejsze niż to co można zrobić cyfrowo.

A jeśli chodzi o odczyt ADC bezpośrednio z dzielnika, to pomijanie zapotrzebowania prądowego ADC jest błędem. Przerabiałem to kiedyś na atmedze8. Nie chciała mi mierzyć niskich napięć z potencjometru. Prąd na węźle był mały, za mały na ADC. Przy wartościach ~60 (~0,3V)nie miałem już odczytów, mogę szacować że do wyliczeniowych ~0,5v wyniki mogły być mocno zafałszowane przez pobór prądu przez ADC. Sztuczkę z opkami poznałem dużo później.

Ale wracając do RAMPS-FD i DUE, to jedyne co wymusza inną płytkę to obecność to EEPROM na i2c (iic, TWI). Konfigurację drukarki procek gdzie musi sobie zapisać.

Można wykonać dość uniwersalnego shielda. Cortexy chcą 3,3V (max 3,6v), AVRy 5V potrzebują tylko do wysokiego taktowania. Obwód bez problemu może działać na 3,3V. Logika sterowników silników krokowych również działa na 3,3V. Czy jest do czegoś potrzebne 5V? Schield mógłby bez problemu działać na małych pinach jak UNO czy ZERO. Oczywiście z uwzględnieniem pamięci procesora. Jeśli już trzeba by się bawić z magistralą I2C i EEpromem dla DUE, to można ją jeszcze lepiej wykorzystać. Policzmy piny - 14 zwykłych, 6 analogowych, od magistrali SPI również można by wykorzystać. 3 silniki na xyz, to 6 pinów, 3 ekstrudery kolejne 6. Zostają dwa wolne PWN. Koniec zwykłych. 3 ekstrudery i stół to 4 analogowe zajęte. Zostaje 2 analogowe i 3 od SPI, to daje kolejne dwa silniki do sterowania stołem plus wszystkie ENDstopy. Głowica może być w jednym miejscu, to jeden pin na ENDstopy wystarczy, nawet na stopy przy poziomowaniu stołu. Dwa PWN dla tych co koniecznie chcą PWN.
Co z resztą? Od czego jest magistrala I2C? Rozwiązaniem jest PFC8574. 8 portów IO na układ. Ekstrudery mogą mieć pełne sterowanie (9 pinów), zostaje 7. Można klasycznie sterować grzałkami, zostają 3. Można sterowanie silnikami o poziomowania stołu również przenieść do kolejnego układu, robi się to raz i prędkość krytyczna nie jest. Czyli 3 układy PFC8574 zostawiają 7 wolnych pinów, dodatkowo są wolne dwa analogowe i SPI - jest gdzie odczytywać kartę SD. Reszta wolnych wystarczy na obsługę ekraniku z enkoderem. Dla niekonwencjonalnego sterowania grzałkami, np przez przetwornicę można podłączyć na I2C potencjometry cyfrowe MPC44x1 lub podobne.
Całość działa może działać na 3,3V. Starczy pinów w z małych arduino - starczy, a Arduino Zero ma dość duże serce.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Sławek » 22 gru 2015, 6:49

Ciekawy artykuł, tylko dziwnym trafem na rampsach, rumbach itp. wszystko działa dobrze ;)

Pozdr

kaloria
Posty: 144
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: kaloria » 22 gru 2015, 10:29

"Dobrze", ale tylko przy jednych zbliżonych parametrach wydruku. Zadaj sobie pytanie, czy jest sens inwestować w elektronikę 32bit, aby dalej drukować z tymi samymi parametrami? Na minimalnej warstwie 0,3mm?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Fabrykator.pl » 22 gru 2015, 17:42

Prawdę mówiąc nie wiem do czego ta dyskusja zmierza :roll:

Temat jest o RADDS i RAMPS-FD i jeśli ktoś ma zamiar dalej prawić o tym co by było gdyby było, to proszę w nowym temacie - przykładowo "Nowa nakładka na DUE" :evil:

Bolekkudlaty
Posty: 8
Rejestracja: 27 lip 2015, 1:41

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Bolekkudlaty » 25 mar 2016, 6:44

Jako ze buduje drukarki z niczego (zappatruje sie na zlomie) stwierdzam ze ramps fd v1 pozwala na wiele wieccej niz mega i przy ilosci pamieci jaka zajmuje firmawe nie potrzeba eepromu zeby zapamietac ustawienia. Smiga szybciej i lekko. Lcd adapter od greentech ma tylko zamienione piny leca odwrotnej kolejnosci do lcd flull graphic oraz smart graphic controller od reprap discount (lcd adapter 12345678910 lcd 10987654321) wydruki tez sa lepsze. Sprawdzone wytestowane due+ramps-fd na drv8825 1/32 bez zadnej ingerencji w elektronike (marlinkimbra. Marlin4due, repetier, teacup pracuje nad tym). Dodam mega+ramps1.4 takze smiga az milo na drv8825 1/32. Z racji ze caly czas bawie sie z roznymi firmawe za jakis czas wrzuce foto jak nie zapomne.

Bolekkudlaty
Posty: 8
Rejestracja: 27 lip 2015, 1:41

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Bolekkudlaty » 25 mar 2016, 6:50

Polecam przyjzec sie takze tematowi shield sailfish dla mega2560 jak ktos lubi potestowac z jakim hw i fw mozna osiagnac mile rezultaty. 8-)


Wróć do „Elektroniki 32-bitowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości