RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

marcin194
Posty: 23
Rejestracja: 28 paź 2015, 1:01

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: marcin194 » 14 gru 2015, 22:25

Da się jeszcze gdzieś dostać RADDS'a?

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Sławek » 15 gru 2015, 6:49


kaloria
Posty: 137
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: kaloria » 20 gru 2015, 15:58

A czy przypadkiem RAMPS nie jest z DUE kompatybilny? Bo w sumie to i to shield na arduino. A na DUE wyprowadzenia jak na MEGA.


losieeek
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2015, 21:57

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: losieeek » 20 gru 2015, 20:16

jak podłączysz RAMPS do DUE to załatwisz procesor bo logika jest na 3,3V a nie na 5V... RAMPS jest dostosowany do wyjść 5V, RAMPS-FD czy RADDS do 3,3V. Więc to że układ wyprowadzeń ten sam to nie wszystko... jeszcze poziom sygnału i odporność wejść...

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Sławek » 20 gru 2015, 20:49

Niestety sprzedawany na ebay RAMPS-FD nie działa z Due, ma sporo błędów, są opisy na forach co trzeba przelutować i pozmieniać, ja sobie dalem spokoj ;)
Tak samo nie działa interfejs do LCD ;)

Pozdr

kaloria
Posty: 137
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: kaloria » 21 gru 2015, 0:27

"3,3 a 5V"
Patrząc na schemat widać że nie ma problemów w 5V. 5V jest używane tylko do zasilania TTLi, aby na nich zrobić przejście 3,3v na 5V do sterowana mosfetów no i zupełnie niepotrzebnie do włączania sterowników silników krokowych. A4988 działają od 3V, a napięcie zasilania silników krokowych jest całkowicie odizolowane. Chyba jedyna konieczność używania FD wynika tylko z szeregowej pamięci EEprom.
Analizując schemat RAMPSa +5V z rampsa służy tylko do jednego - do zasilania serw. Radośnie sterowane Mosfety równie radośnie zadziałają na 3.3V. Do sterowania przekaźnikiem się nadają. Funkcjonalność w obu płytkach podobna. Duże prądy ze względu na powolne otwieranie i zamykanie mogą je upalić. Ponieważ na DUE jest również "biedna" atmega16 do programowania i jest ona zasilana +5V (schemat Arduino DUE) to pin +5V powinien być aktywny. Problem może być przy termistorach, ale w tym miejscu obie płytki są wyjątkowo "radosne". W obu przypadkach dzielnik napięcia z termistorem "steruje" napięciem kondensatora 10uF (dość pojemny), przy spadku napięcia na dzielniku w wyniku zmiany temperatury kondensator musi się rozładować przez termistor, bo inaczej się nie da. W drugą stronę jest również nieciekawie. Jak się przedstawia krzywa ładowania kondensatora nie jest tajemnicą. W tym przypadku pobór prądu przez przetwornik ADC jest większy niż prąd ładowania tego kondensatora. Ten układ absolutnie wyklucza stosowanie mocniejszych grzałek, ponieważ może dojść do pożaru, zanim uC się dowie że powinien wyłączyć grzałki. Czyli w obu przypadkach RAMPS i RAMPS-FD nie jest problemem, bo dla bezpieczeństwa to coś powinno się fizycznie na płytce odciąć i zrobić to przyzwoicie.

Dlaczego musi być "FD"? W obu przypadkach dla własnego bezpieczeństwa z dużą ilością podzespołów należy uciec z płytki. Może się mylę, ale nie jestem elektronikiem.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Miś » 21 gru 2015, 0:49

kaloria pisze:W tym przypadku pobór prądu przez przetwornik ADC jest większy niż prąd ładowania tego kondensatora. Ten układ absolutnie wyklucza stosowanie mocniejszych grzałek, ponieważ może dojść do pożaru, zanim uC się dowie że powinien wyłączyć grzałki.
No tutaj Panie to pojechałeś. 10u i 100k termistora daje stałą czasową około 1 sekundy, więc opóźnienie na pewno nie będzie takie aby coś zdążyło się przegrzać, nie mówiąc już o zapaleniu.
Ale uwaga ze sterowaniem mosfetów wprost z 3.3V jest słuszna, bo to kiepski pomysł. No ale cóż zrobić, widocznie priorytetem jest cena.

kaloria
Posty: 137
Rejestracja: 13 gru 2015, 23:56

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: kaloria » 21 gru 2015, 2:40

Nie bądź aż takim optymistom. Niedawno w mojej okolicy był pożar i co do palności pewnych rozwiązań jestem przewrażliwiony.
100k masz zapewne przy 20 stopniach. Ponieważ jest zestawiony z 4k7r w dzielniku, to ten termistor jest pewnie z gatunku zmniejszających rezystancję z temperaturą. Prąd ~1mA masz na wyjściu z mostka, dzielony jest on na termistor oraz ten co idzie w stronę kondensatora. Napisałem celowo "w stronę", bo za kondensatorem jest przetwornik ADC w procesorze, który znaczną część tego prądu konsumuje. Licz sobie stałą czasową, ja się nie odważę, po przy każdej zmianie napięcia będzie ona inna. Dodatkowo kondensator wraz z ADC jest obciążeniem tego dzielnika. Czyli napięcie które mierzy ADC jest wynikiem połączenia równoległego termistora z gałęzią kondensator + ADC. To co odczytasz finalnie jest dalekie od rzeczywistej temperatury. W kodzie programu masz tabele ze zmienną rezystancją termistora. Wartość pomiaru jest porównywana do wartości oczekiwanej dzielnika. W tym układzie nigdy nie masz prawidłowego odczytu temperatury. Owszem, taki układ się potrafi ustabilizować, ale w wyniku niewydolności grzałek. Jeśli grzałka potrafi po nie wiadomo jak długim czasie dogrzać do 110 stopni i więcej nie może, to i taki niestabilny układ pomiarowy w miarę się ustabilizuje. Ale przy mocniejszych grzałkach nie jest wstanie.
Jeśli che się przejść na 24v+(+) to wycięcie tego imo w ramach bezpieczeństwa p.porz jest obowiązkowe.
Jak to zastapić? Zwykłym OPAMPem ustawionym na wtórnik napięciowy. Ponieważ w opku są zazwyczaj dwa wzmacniacze, to jeden może buforować napięcie zasilające dzielnik, a drugi napięcie na dzielniku. Pomiar masz dokładnie taki jaki jest na dzielniku. A jeśli masz +5V a powinieneś się mieścić w 3,3V to można przez wzm. buforującym napięcie zasilnia wstawić potencjometr. Wtedy ustawisz napięcie zasilające dokładnie takie jakie potrzebujesz.
Ciekawostka jest w rampsieFD - tam jest przy termistorze filtr przeciwprzepięciowy filtrujący napięcie referencyjne (3,3v) zasilające dzielnik.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: RADDS oraz RAMPS-FD - czyli RAMPS do Arduino DUE

Postautor: Miś » 21 gru 2015, 15:19

kaloria pisze:Nie bądź aż takim optymistom.
Jestem po prostu realistą, 20 lat pracy w zawodzie elektronik i programista czegoś mnie nauczyło. I mogę Ci powiedzieć że akurat pomiar temperatury i zastosowane tam filtry są jak najbardziej OK.


Wróć do „Elektroniki 32-bitowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość