UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek


vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek

Postautor: vinczuch » 13 gru 2013, 10:33

Bardzo mi się podoba ten projekt, pożądek na plytce,
- filtrowanie zasilania do sterowników,
- filtrowanie wyjśc sterowników,
- zabezpieczenia na krańcówkach,
- dobrze roplanowane położenie złącz,
- część sygnałowa po drugiej stronie płytki niż cześc mocy,
- 4 warstwy.
- 32 bitowy procek
- 188 x 138mm to wcale nie taka duża płytka.
- rozprowadzenie ciepła po płytce jest lepszym rozwiązaniem niz pakowanie radiatorów, upraszcza mechanike plytki, obniża koszty produkcji (radiatory trzeba zakładac ręcznie a to kosztuje), poprawia EMC

kiedy bedzie dostępna w sprzedaży i jakia jest szacowana cena?
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek

Postautor: Fabrykator.pl » 13 gru 2013, 11:07

Ciężko powiedzieć jaka będzie cena - wszystko zależy od skali produkcji. Na chwilę obecną 5 płytek do prototypu (samo PCB) + szablon kosztują mnie 480 euro. Mają być gotowe na 2 stycznia. Czas w tym momencie strasznie podnosi cenę. W połowie stycznia będę znał szczegóły.

Awatar użytkownika
Kolo33
Posty: 548
Rejestracja: 21 lut 2013, 15:55
Lokalizacja: Krzysiek / Sosnowiec www.dddbot.pl
Kontaktowanie:

Re: UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek

Postautor: Kolo33 » 13 gru 2013, 15:32

Dla mnie bomba juz na elektronike czekam ;)
Pozdrawiam
Kolo


vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek

Postautor: vinczuch » 20 gru 2013, 23:47

Ja bym znaczka CE na płytce nie kładł przed na płytce testami EMC, z resztą całe EMC będzie mialo sens jak zafiksujesz zasilacz i silniki, tzn napiszesz w deklaracji że jest zgodny z CE tylko i wylącznie z użyciem zasilacza typu: i silników typu:, po typu wpisujesz PN producenta, uchroni Cię to przed odpowiedzialnością jak ktoś zbuduje drukarkę na Twojej elektronice a użyje innych silników/zasilacza i zacznie to sprzedawać z CE. Warto by było zafiksować też długości przewodów w deklaracji zgodności, długość przewodów ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o wpływ na emisje.

Jak będziesz robił testy to weź pod uwagę wszystkie rozszerzenia które umożliwia płytka, głupio by bylo gdyby po dołączeniu modułu Ethernet płytka nie przechodziła testów.

Długścią przewody ethernet się nie przejmuj, samo gniazdko jest tak zbudowane że zapewnia odpowiednią filtrację (oczywiście jak gniazdko posiada CE).

Nie piszę tego żeby utrudnić Ci życie ale aby przestrzec Cię przed ewentualnymi problemami po wprowadzeniu płytki do obrotu. W Polsce na szczęście za niezgodność z CE (po badaniach UKE) karą jest wycofanie produktu z rynku (zaprzestanie sprzedaży) lub poprawa niezgodności na koszt sprzedawcy/twórcy, jak myślisz o rynku niemieckim to tam są surowsze kary i to finansowe.
Weź pod uwagę że różnice między laboratoriami certyfikującymi w wynikach pomiarów mogą być nawet 6-10dB (6dB wynika z normy ale rozmawiałem z ludźmi którzy się tym zajmują i różnice moga siegać nawet 20dB(!) dla laboratoriów z certyfikatem), jak Twoje urządzenie przejdzie certyfikację z zapasem 15dB to możesz spać spokojnie.

Powodzenia i czekam na dalszy rozwój sprawy.
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek

Postautor: Fabrykator.pl » 14 lut 2014, 19:49

Zgadzam się z tym co piszesz, dlatego też zasilacz, długości przewodów, silniki, grzałki - to było ustalone na samym początku przed projektem elektroniki właśnie pod kątem dobrania podzespołów, przykład: wzmacniacze do PT100/PT1000 - tu zostały przyjęte przewody max 1m, gdyż powyżej trzeba by było zastosować inne komponenty w celu poprawnej pracy.
Dlatego ethernet jest wyczepiany, aby nie robić sobie problemów przy EMC z czymś, czego nie będę sam wykorzystywał i ewentualnie w późniejszym czasie, gdy zajdzie taka potrzeba dołoży się taki moduł (na chwilę obecną otwór będzie zaślepiony w maskownicy frontowej).
Elektronika jest projektowana głównie do tego, co sam będę na niej tworzył i z komponentami z którymi stale pracuję. Firma, która dla mnie to projektuje właśnie o każdej takiej znaczącej pierdółce mnie informowała i pytała: "czy to będzie a czy to nie będzie wykorzystywane, bo z perspektywy EMC może być ... jeśli będzie to, trzeba przyjąć tak a tak, a jeśli nie będzie - pominąć dane gniazdo rozszerzeń".

Liczę na profesjonalizm podwykonawcy i że badania przejdą bezboleśnie, aczkolwiek wszystko się może zdarzyć i będzie coś do poprawki (co zresztą mam przewidziane w umowie odnośnie wykonania).

Wszystkiego dowiemy się w następnym ekscytującym odcinku, czyli "uruchomienie elektroniki" :)

--------------------

Oto i ona - od poniedziałku ląduje w drukarce i nadchodzącym tygodniu badania
Załączniki
uds3d.JPG

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek

Postautor: Fabrykator.pl » 26 wrz 2014, 18:58

Prace związane z przygotowaniem firmware Repetier dla tej elektroniki są na ukończeniu.
Napisaliśmy własny sterownik dla Windows, poprawiliśmy obsługę SD (teraz czyta wszystkie karty) no i teraz karta SD widoczna jest jako dodatkowy dysk zewnętrzny w systemie operacyjnym (można znacznie szybciej wgrywać gcode czy swoje ulubione STL-ki).

tplewa
Posty: 100
Rejestracja: 22 wrz 2014, 11:09
Lokalizacja: Warszawa

Re: UDS3D - profesjonalna elektronika sterująca do drukarek

Postautor: tplewa » 26 wrz 2014, 20:04

Fajne fajne :)

Ale w sumie czy pisanie wlasnego sterownika pod VCP bylo potrzebne ? Bo tutaj sie rodza poza czasem na napisanie dwa problemy... Czy nie wystarczylo wykorzystac standardowego sterownika VCP z Windows i dolaczac tylko plik inf ? Rodzi to problem ze zapewne sterownik nie jest podpisany, a np. na Win 8 jest to upierdliwe. Kolejna sprawa przy USB i komercyjnym rozwiazaniu to wystepujecie o przyznanie wlasnego VID i PID ? bo to generuje kolejne koszty... chyba ze od NXP uda sie cos wyszarpac ;)

No i pytanko odnosnie ethernetu na opcjonalnej plytce bedzie PHY korzystajacy z wbudowanego Ethernet MAC, czy np. na SPI ENC28J60 itp. ?



Wróć do „Elektroniki 32-bitowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość