Krzywy stół (ustawienia)
Krzywy stół (ustawienia)
Witam, walczę z Deltą mojej konstrukcji. Problem jest taki że głowica dziwnie się zachowuje, gdy przesuwam ją z centrum stołu do krawedzi przy kolumnie X głowica wysuję o stół a jak wracam do centrum stołu to z kolei jest za wysoko (ta sama trasa). Nie wiem co może być przyczyną?
"Sam ustalam zasady" - Q
Re: Krzywy stół (ustawienia)
Cześć, może to z powodu nierównomiernego napięcia pasków albo opory na prowadnicach
Sprawdziłem, chodzą lekko. Paski dobrze i równo napięte.
"Sam ustalam zasady" - Q
Sterowniki mają dobrze ustawione napięcie wyliczone pod silnik, silniki nie gubią kroków a kroki są ustawione dobrze? Snapy nie mają luzów, dobrze zamontowane w plate'cie ? Zębatki na silnikach są osiowe ? Każda z osi musi być symetryczna do pozostałych wtedy wszystko będzie hulać dobrze.
Jednego czego nie zrobiłem z Twojej listy to ustawienie napiecia na stepstickach. Jutro kupie miernik i pomierzę.
"Sam ustalam zasady" - Q
Witam
Ja mam podobny problem w mojej Delcie tylko na odwrót, głowica odsuwa sie od stołu jak przesuwam ją do krawędzi X lub Y lub Z na środku jest ok.
Ja mam podobny problem w mojej Delcie tylko na odwrót, głowica odsuwa sie od stołu jak przesuwam ją do krawędzi X lub Y lub Z na środku jest ok.
witek557 pisze:Witam
Bo masz źle zdefiniowane w formware wymiary, długość ramienia i odległosć mocowania ramienia od środka, zmieniaj te ustawienia i bedziesz widział różnicę

Pomierzyłem napięcie, ustawiłem na 0.52V. Ale niewiele to pomogło ;/
--- dop ---
Zawsze jak głowica odjeżdża od stołu to jest niżej niż powinna, a gdy wraca do centrum to jest wyżej. W dodatku przekłamuje mi wymiary, na 15cm o około 2mm. Sprawdziłem już niemal wszystko, proszę o jakąś radę bo nie mogę tego przeskoczyć.
--- dop ---
Zawsze jak głowica odjeżdża od stołu to jest niżej niż powinna, a gdy wraca do centrum to jest wyżej. W dodatku przekłamuje mi wymiary, na 15cm o około 2mm. Sprawdziłem już niemal wszystko, proszę o jakąś radę bo nie mogę tego przeskoczyć.
"Sam ustalam zasady" - Q
Wymieniłem zębatki na inne, zmieniłem mocowanie pasków, dalej występuje ten efekt ;/
"Sam ustalam zasady" - Q
A masz możne jak założyć czujnik zegarowy mikrometryczny i sprawdzić wypoziomowanie blatu ?