Nie centruje mi stołu

Delty różne i przerózne
Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Sławek » 08 cze 2015, 12:55

Żałosny jesteś :lol: po co zadajesz pytania skoro wszystko wiesz ? nie nabijaj postów :piwo:

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: zdzban » 08 cze 2015, 12:58

Krzywy stół wypoziomuj go dobrze chyba ze masz krzywe te szkło
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 08 cze 2015, 13:24

Krzywy stół wypoziomuj go dobrze chyba ze masz krzywe te szkło

Stól może być krzywy tak że z jednej jest wyżej a z drugiej niżej, z 3 stron nie może być wyżej a z 3 innych, przeciwległych niżej.
Szkło mogło by byc krzywe w jakimś miejscu nigdy w tak regularny sposób.
"Sam ustalam zasady" - Q

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: badman » 08 cze 2015, 13:48

wiem, ale nie powiem - po co skoro ty już to wiesz...tylko jeszcze o tym nie wiesz... :git: a co... nabiłem sobie posta..

Awatar użytkownika
Nowak90
Posty: 22
Rejestracja: 26 lut 2015, 18:00

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Nowak90 » 08 cze 2015, 13:57

To nie wina jego szyby. Nie możliwe żeby była tak symetrycznie krzywa. Widać wyraźnie na zdjęciu pewną zależność obniżania wysokości głowicy spowodowaną złymi ustawianiami (możliwe, że też luzami w połączeniach, ale najpierw trzeba ja ustawić)

Czyli ustawienia konstrukcyjne twojej drukarki w configuration.h sa do poprawy.
Dokonaj wszystkich pomiarów jak najlepiej potrafisz i wprowadź je jeszcze raz.

Nie drukuj wydruków do kalibracji (to ostatni krok do wykończenia twoich ustawiań) najpierw musisz dojść do płaskich ruchów dyszą po stole na grubość kartki.
Czyli dojedź do środka szyby na grubość kartki, unieś głowice o 0.1-0.2mm i poruszaj się skokowo o 10mm w X i Y poruszając jednocześnie kartką w celu wyczucia jak zmienia się Z.
Dążysz do tego oczywiście aby Z nie zmieniał się względem stołu.

Podstawowe parametry nad którymi pracujesz to:
endstop offset X, endstop offset Y, endstop offset Z - położenie krańcówek (tak jak byś miał trzy śruby do regulacji stołu umieszczone przy prowadnicach)
oraz
delta radius - promień delty (jeśli jest za duży lub za mały będziesz miał efekt wybrzuszenia lub wklęśnięcia stołu na jego środku)

Jest sporo filmów/poradników o kalibracji delty w sieci... Jak masz starszego marlina to będziesz musiał co chwile wgrywać firmware z nowymi ustawieniami na procka.
A jeśli jakiegoś nowszego marlina to używaj do tego komend Gcodu m.in. m666 L, m503 i m500 do zapisu.

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 11 cze 2015, 15:20

Dziwna sprawa, wyglada na to że nie działają mi komendy m665, próbuje ustawić endstop i nawet pojawiam mi sie to w m503 ale po rehomingowaniu i obniżeniu głowicy nie przekłada sie na to, tzn że jak żle było ustawione tak dalej jest.
"Sam ustalam zasady" - Q

Awatar użytkownika
bundyr
Posty: 97
Rejestracja: 05 lut 2014, 14:16

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: bundyr » 11 cze 2015, 16:09

#define EEPROM_SETTINGS odkomentowane masz ?

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 11 cze 2015, 16:24

Tak
"Sam ustalam zasady" - Q

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 12 cze 2015, 15:54

Wyeminiłem marlina na inny, tak samo, zapisuje do eeproma ale nie przekłada się to na działanie, tzn mogę ustawic przesuniecie dla enstopów ale nic to nie daje. Po rehomingowaniu głowica dalej znajduje się w punkcie X na takiej samej wysokości (po opuszczeniu)
"Sam ustalam zasady" - Q

Awatar użytkownika
Nowak90
Posty: 22
Rejestracja: 26 lut 2015, 18:00

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Nowak90 » 15 cze 2015, 15:14

Endstop offset ustawiałeś wartości na minusie i po rehomingu nie odjeżdża dany suwak od endstop-a o dana wartość?

Jest to teoretycznie nie możliwe jeśli w m503 wyświetla zmianę ustawień.


Wróć do „Delta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość