Nie centruje mi stołu

Delty różne i przerózne
Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Sławek » 05 cze 2015, 18:24

Ty masz marlina czy repetiera ?

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 06 cze 2015, 14:28

Marlina
"Sam ustalam zasady" - Q

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Sławek » 06 cze 2015, 14:32

No to ci nie pomogę, nie używam go, jak dla mnie to strasznie dziwny niepotrzebnie skomplikowany do konfiguracji :)

Pozdr

Awatar użytkownika
ptrkchn
Posty: 243
Rejestracja: 18 lut 2015, 22:15

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: ptrkchn » 07 cze 2015, 9:00

Hmm, może troche od tylnej strony ale spróbuj się pobawić tym firmware https://github.com/RichCattell/Marlin
:twisted: :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 07 cze 2015, 17:08

Mam coś zle ustawione w proporcjach ramion. Na środku mam wyżej głowice a na krańcach stołu niżej. Pomierzyłem wszystkie zmienne i są ok.
co najlepiej zmieniać by dojść do tego co jest źle ustawione? Może to:

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_DELTA_DIAGONAL_ROD 250

?
"Sam ustalam zasady" - Q

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Sławek » 07 cze 2015, 17:43

Proponuję skorzystanie z konfiguratora Reptiera http://www.repetier.com/firmware/v091/ - jak wybierzesz Printer type jako Delta to ci sie pokaże rysunek z wymiarami które trzeba zmierzyć i wpisać - reszta konfiguracji pójdzie jak z płatka i w wszystko będzie działać jak należy.

Kilka istotnych spraw :
- prawidłowe (w kolejności) podłączenie silników do płyty, silniki są oznaczone jako A(X),B(Y),C(Z) - też to wynika z powyzszego rysunku
- krańcówka danej osi musi być nad silnikiem tej osi, czyli jeżeli silnik A jest podpięty do płyty jako X, to krańcówka na tej osi musi być podpięta do X-max, i odpowiednio B do Y-max i C do Z-max

Musisz dobrać tak parametry Diagonal rod length i Horizontal radius when centered aby głowica podczas ruchu przesuwała sie idealnie w poziomie - to jest najważniejsze w kalibracji delty ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 07 cze 2015, 18:14

- prawidłowe (w kolejności) podłączenie silników do płyty, silniki są oznaczone jako A(X),B(Y),C(Z) - też to wynika z powyzszego rysunku

Skoro chodzą w odpowiednich płaszczyznach to chyba jest ok nie?
Musisz dobrać tak parametry Diagonal rod length i Horizontal radius when centered aby głowica podczas ruchu przesuwała sie idealnie w poziomie - to jest najważniejsze w kalibracji delty

Ameryke tym odkryleś, proszę jeśli nie masz do napsania nic co już bym nie wiedział to nie pisz.

Pytam się precyzyjnie który parametr źle ustawiony:

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_DELTA_DIAGONAL_ROD 250 // mm
#define DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET 175 // mm //158
#define DELTA_EFFECTOR_OFFSET 33 // mm
#define DELTA_CARRIAGE_OFFSET 18 // mm 


Daje takie objawy że głowica jest ustawiona wyżej w centrum stołu?
"Sam ustalam zasady" - Q

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Sławek » 07 cze 2015, 18:30

Skoro pozjadałeś wszystkie rozumy przyjacielu to po co pytasz ? radź sobie zatem sam, w tym momencie mam wylane na to aby ci cokolwiek pomóc.

Pozdr

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: badman » 07 cze 2015, 18:45

Kolega Sławek chcial pomóc a Ty strzelasz focha jak wielmożny panicz... Masakra skąd tacy ludzie sie biorą...

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: Nie centruje mi stołu

Postautor: Qjr » 08 cze 2015, 12:34

Kolega Sławek chcial pomóc a Ty strzelasz focha jak wielmożny panicz... Masakra skąd tacy ludzie sie biorą...

Jego odpowiedzi bardziej przypominają nabijanie postów.
Ktoś kto nic nie wie nie powinien doradzać innym. Ja tez mogę pisać ogólniki w każdym poście ale czy to znaczy że będe komuś pomocny?

Problem rozwiązałem ustawiając:

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_DELTA_DIAGONAL_ROD 252 // mm

// Horizontal offset from middle of printer to smooth rod center.
#define DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET 176 // mm //158


Ale mam nowy problem
Próbowałem wydrukować trojramienny obiekt do kalibrracji i tak to wygląda:
https://www.dropbox.com/s/f92n4qzs9h57a ... 8.jpg?dl=0

Wygląda to tak jakby tylko z jednej strony ne rysowało obwódki (głowica jest za nisko)
Co może być tego przyczyną?
"Sam ustalam zasady" - Q


Wróć do „Delta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość