Gate 1 - błąd w trakcie druku

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: krzys59 » 15 gru 2015, 20:28

Witam
W trakcie drukowania na Gate 1 pojawia się błąd widoczny na LCD
blad.jpg

w efekcie wyłącza się grzanie głowicy i stołu. Nastawione mam 240 st dla głowicy i 100 dla stołu, wiatrak ustawiony na 100%. Dwukrotnie mi się to stało, przy tym samym wydruku, po wydrukowaniu ponad 5 mm tak się dzieje. Kiedyś już miałem taki błąd ale drukarce przeszło, więc nie szukałem przyczyny.
Trochę to wkurzające, bo nie da się dokończyć wydruku, ani zacząć po restarcie od tego miejsca gdzie się psuje. Co ciekawe, drukarka reaguje na polecenia, da się wstrzymać wydruk, regulować wiatrakiem, można zmieniać temperaturę w menu extruder, ale co z tego skoro grzanie jest wyłączone i nic się nie zmienia. Dopiero off/on pomaga.
Dodatkowy problem to drukarka źle zlicza pobrany filament, pobiera około 10 cm, a pokazuje, że zużyto blisko 20 cm. Co może być tego przyczyną? Soft oryginalny, wgrany hex z forum, nie grzebane w źródłach.
Co z tym fantem zrobić?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: Miś » 15 gru 2015, 20:39

Sprawdzić złącza od elektroniki do grzałki i stołu, oraz termistory.

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: krzys59 » 15 gru 2015, 22:32

Na temperatury pomogło, okazało się, że jeden kabelek w gniazdku z termistora z głowicy latał luźno, i pewnie się odłączał jak głowica powoli szła do góry.
Jedno naprawiłem, ale teraz drugie zepsułem :bania:
Mianowicie po starcie drukarki mogę ruszać osiami X i Y a Z martwa cisza, po starcie, mam w menu (LCD) - zeruj wszystkie osie, ale jak to wybiorę to zerują się X i Y, Z nadal stoi i na dodatek znika opcja zerowania Z a próby ruszania osią Z nie dają odpowiedzi. Coś chyba odpiąłem, albo jest jeszcze jakiś kłopot z instalacją. W czasie jednej z prób uruchomienia, po postawieniu drukarki na stole początkowo strasznie hałasował silnik osi X, dopiero doklejenie taśmą kabli do silnika uspokoiło ten problem. Ale to rozwiązanie nie jest zbyt eleganckie. Nie wiem, czy to tak ma być, czy kable w silniku są coś nie teges. Drukarka jest z drugiej ręki (DIY) i widzę, że pewne połączenia elektryczne są, delikatnie mówiąc, mało elegancko wykonane. Nie bardzo widzę, co ma hałasujący silnik osi X do znikającej osi Z, mam nadzieję, że to tylko zbieżność problemów. Jakieś sugestie Szanowni Koledzy? :D

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: Miś » 16 gru 2015, 0:38

Dobrze, więc zaraz po uruchomieniu maszyny daj podniesienie osi Z w górę (nie rób wcześniej zerowania osi). Jak się podniesie, to masz zwarcie na krańcówce Z'a. Jak nie ruszy to przerwę w kablach do silników od Z-ta.
A tak wogóle to czeka Cię przegląd instalacji tej drukarki, bo używanie czegoś w czym kable trzymają się na słowo honoru to w najlepszym przypadku przepis na produkcję odpadów, w najgorszym na pożar (od którego tym razem uchroniła cię inteligencja oprogramowania drukarki, ale następnym razem może już nie być tak pięknie).

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: krzys59 » 16 gru 2015, 8:04

Znalazłem winowajcę. Jak się podłącza oś Z do gniazda extrudera a ekstruder 0 do gniazda extrudera 1 to trudno wymagać żeby dobrze działało. Znalazłem jeszcze parę kabelków zmontowanych na słowo honoru, przy elektronice. W ej chwili wszystko zadziałało prawidłowo. Jeszcze muszę na spokojnie przyglądnąć się kablom przy silniku osi X. Na razie nic niepokojącego się nie dzieje, ale jak poruszam kablami przy nim to wydaje z siebie dziwne odgłosy.
Dzięki za pomoc :piwo:

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: krzys59 » 16 gru 2015, 22:15

Niestety ale problem błędu z pierwszego postu wrócił. Jeden wydruk poszedł bez problemu, wydawało się, że już jest ok. Drugi wydruk wyłączył się, tak jak na początku opisałem. Wydaje mi się, że to jest jakiś problem z instalacją, gdzieś jeszcze tracę styki, ale nie mogę znaleźć gdzie. Ma ktoś jeszcze jakiś inny pomysł na ten problem? Wydaje mi się, że winowajca jest po stronie grzania głowicy, ale nie mam całkowitej pewności.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: Miś » 17 gru 2015, 0:25

Zapuść drukowanie z włączonym hostem na PC (jeśli drukujesz z karty), i w hoście ustaw aby były widoczne wykresy temperatur. No i musisz pilnować tego. Jak się znów wysypie to odczekaj chwilę, kliknij w hoście "Rozłącz" aby zatrzymać wykresy i przeanalizuj te wykresy. Może Ci coś podpowiedzą. Jak nie to zrób screenshoty i daj na forum. Może ktoś zauważy problem.

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: krzys59 » 18 gru 2015, 21:20

Nie mam pewności, ale wygląda, że problem jest w pomiarze temperatury stołu.
Skąd taki wniosek. Ano, stąd, że jak drukuję z PLA to ustawiam stół na 65 st, pomieszczenie z drukarką jest dość chłodne i na zimnym stole są problemy, jak dam 65 st i trochę kleju to nie mam problemu z odklejaniem się od szyby.
Przy druku z ABS ustawiałem 95 st i nie było problemu, ale z powodu zimy postanowiłem podnieść temp. do 100 st. No i zaczął się kłopot. Raz się wydrukuje a raz nie. Zauważyłem i kilka razy to powtórzyłem, że jak mam ustawione 100 st, to 2-3 warstwy drukują się prawidłowo a potem jest błąd i wyłącza się grzanie. Jak mam 95 st nie ma problemu, ale jak w trakcie wydruku podnoszę temperaturę stołu do 105 st to po kilku minutach wszystko się wysypuje. Dlatego wywnioskowałem, że tu jest problem. Kilka razy to przetestowałem i za każdym razem przy przekroczeniu >100 st system się wywala.
Pytanie, czy to termistor może być przyczyną? Instalacja jest posprawdzana na pięćdziesiątą stronę, tam problemu nie ma. Zostaje termistor, albo zasilacz nie wyrabia przy takim obciążeniu, choć to by było trochę dziwne.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: Miś » 19 gru 2015, 2:03

Może być słaby zasilacz, albo złe ustawienia w firmware, i drukarka ma problem z utrzymaniem temperatury ponad 100 stopni na stole, co jest odbierane jako błąd no i koniec drukowania. Znów Repetier Host odpowie Ci na tą zagadkę, bo jeśli cały czas od rozpoczęcia drukowania do przerwania moc na stole będzie wynosić 100% a temperatura zacznie choć trochę spadać, to oznacza że nie da rady dogrzać. A wtedy albo za słaby zasilacz, albo słaba izolacja termiczna stołu od spodu, i po prostu brakuje mocy na zagrzanie do takiej temperatury, szczególnie jak masz zimno w pomieszczeniu.

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1 - błąd w trakcie druku

Postautor: krzys59 » 08 sie 2016, 22:10

Stary post, ale już wiem co się działo. Zepsuło mi się grzanie stołu i zacząłem sprawdzać grzałkę. Okazało się, że jeden z przewodów był przerwany. Po naprawieniu nie mam problemu z uzyskaniem temperatury powyżej 100 st, grzeje i utrzymuje się stabilnie. Prawdopodobnie ten pęknięty przewód już wcześniej był mocno uszkodzony i musiał dawać takie objawy.


Wróć do „Unique One”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości