Głowica nie potrafi osiągnąć wymaganej temperatury

Balgator
Posty: 208
Rejestracja: 13 lis 2013, 11:36

Głowica nie potrafi osiągnąć wymaganej temperatury

Postautor: Balgator » 25 lis 2015, 7:45

Od jakiegoś czasu - gdy zacząłem potrzebować nieco wyższych temperatur, celem druku z PC lub zwiększenia wytrzymałości warstw - zauważyłem, że głowica (full metal Lama) ma problem z osiągnięciem wymaganej temperatury.

Głowica zaczyna mieć problem z temperaturą ponad 230 st. C. Kiedy zadam mu w Hoscie np. 240 st.C - końcowo ustala się na 230. Kiedy zadam np. 250 i powyżej, ustala się 20 st. poniżej... przy czym nie potrafi osiągnąć za 260 st. Nie mam możliwości przez to ustawiania temperatury w slicerze a tylko w Hoscie. Przez to nie mogę korzystać z dobrodziejstw PID.

Nadmieniam, że wykonywałem PID i odpowiednie wartości mam załadowane w kodzie startowym. W configuration h. maksymalna temperatura to 270 st. Zmieniałem juz kilka grzałek, jak i termistorów.

Obecnie moja procedura wydruku wyglada nastepująco: zaraz po włączeniu drukarki ustawiam w Pronterface jakąś wysoką temperaturę np. 250 st.C. Zazwyczaj jest ona osiągana, ale czekam jeszcze na nagrzanie stołu. Puszczam pierwszy wydruk. Wszystko gra. Po wydruku, zanim przygotuje następny plik, żeby nie tracić czasu na kolejne nagrzanie trzymam włączony stół. Ładuje następny plik i zaczyna się problem z temperaturą głowicy. Najczęściej stabilizuje się ona na 230 st.C. Przez to, że zacząłem kontrolować temperaturę w Hoscie, mogę puścić wydruk, choć nie na ustawieniach jakich bym chciał. Jeżeli miałbym kontrolę zapisaną w gcode, wydruk nie rozpoczął by się, ponieważ drukarka czekałaby na osiągniecie tej startowej temperatury.

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Głowica nie potrafi osiągnąć wymaganej temperatury

Postautor: vinczuch » 25 lis 2015, 10:21

zmierz napięcie na grzałce głowicy, może masz spadki napięcia na tranzystorze sterującym, złączach, przewodach?

u mnie lama bez problemu nagrzewa się do 250 i wyżej.
Repetier host pokazuje że grzałka jest sterowana z około 60-70% mocy do utrzymania 250C
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Głowica nie potrafi osiągnąć wymaganej temperatury

Postautor: syntetyczny » 25 lis 2015, 11:30

Jaki czujnik temperatury? Sprawdzi kolega grzałkę, czy przypadkiem na złączeniach się nie grzeje(pod czerwonymi rurkami izolacyjnymi) oraz sprawdziłbym wszystkie łączenia po drodze od grzałki do płytki.
Ja swojego czasu stosowałem samochodowe złączki, co by szybko demontować głowice, ale okazało się, że te złączki śniedziały i zaczynały się grzać. Widać tutaj na zdjęciu o które złączki chodzi: http://reprap.org/mediawiki/images/3/33 ... _fiber.JPG już ich nie stosuję.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Balgator
Posty: 208
Rejestracja: 13 lis 2013, 11:36

Re: Głowica nie potrafi osiągnąć wymaganej temperatury

Postautor: Balgator » 26 lis 2015, 7:34

syntetyczny pisze:Jaki czujnik temperatury? Sprawdzi kolega grzałkę, czy przypadkiem na złączeniach się nie grzeje(pod czerwonymi rurkami izolacyjnymi) oraz sprawdziłbym wszystkie łączenia po drodze od grzałki do płytki.
Ja swojego czasu stosowałem samochodowe złączki, co by szybko demontować głowice, ale okazało się, że te złączki śniedziały i zaczynały się grzać. Widać tutaj na zdjęciu o które złączki chodzi: http://reprap.org/mediawiki/images/3/33 ... _fiber.JPG już ich nie stosuję.


Termistor mam oryginalny EPCOS 100k od blackfroga. Specjalnie kupiłem dwa, by sprawdzić czy to nie to. Zresztą tak samo mam z samymi grzałkami. Na każdej pojawia się ten sam problem. Przy czym grzałki łącze przez jeden kabel, który dopiero wchodzi do płytki. Zastanawiam się czy tam coś nie zaśniedziało. Łącze te kable przez zwykła kostkę, jaką można znaleźć np. przy lampach. Takimi złączkami, jak twoje, mam połączone kable od heatbeda.

Jak w praktyce sprawdzić to napięcie, gdzie przyłożyć sondy od czujnika napięcia?

MetaliK
Posty: 79
Rejestracja: 08 mar 2013, 11:36

Re: Głowica nie potrafi osiągnąć wymaganej temperatury

Postautor: MetaliK » 26 lis 2015, 8:15

Może masz ustawiony limit na PWMa grzałki. W marlinie to linijka:

define PID_MAX 255 // limits current to nozzle while PID is active (see PID_FUNCTIONAL_RANGE below); 255=full current

Ja tak miałem i przez to nie mogłem osiągnąć zadanej temperatury.


Wróć do „Unique One”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość