własne stl

O programach i dodatkach do nich
Baton
Posty: 39
Rejestracja: 15 maja 2012, 14:47
Lokalizacja: Gniezno/Poznań

własne stl

Postautor: Baton » 18 gru 2012, 22:46

Witam, pytanie mam odnośnie swojego pliku stl. Element wykonany samodzielnie w jednym z programów 3D, zapisuję jako STL, no i Slic3r po pokrojeniu robi z tego jakiś bałagan. W sumie już wgrany stl do Slic3ra u podstawy jest inny niż być powinien. Jakaś rada? Program SolidWorks
gg 5755755

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: własne stl

Postautor: Fabrykator.pl » 18 gru 2012, 23:05

Sprawdź czy STL wygenerowany jest poprawnie, przykładowo w darmowym programie netfabb. W programie tym możesz również naprawić STL-e

Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Re: własne stl

Postautor: szalonyrys » 19 gru 2012, 10:11

Nie każdy stl daje się wydrukować. Jeśli bryły nie są dobrze połączone to nawet po poprawkach w netfabie duża część wydruku w slicer zniknie. Projektowac pod druk trzeba od początku
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: własne stl

Postautor: emartinelli » 19 gru 2012, 13:51

Jakbyś załączył ten stl (zzipowany) to sprawę by uprościło i można by konkretnie powiedzieć co jest nie tak...
Zerknij na artykuł, który wyjaśnia podstawy projektowania pod druk3D: http://www.designfutures.pl/?p=49748

Baton
Posty: 39
Rejestracja: 15 maja 2012, 14:47
Lokalizacja: Gniezno/Poznań

Re: własne stl

Postautor: Baton » 20 gru 2012, 16:47

Problem był banalny, że aż głupio mi się przyznawać... Program ma inaczej jakby ustawione płaszczyzny od Slic3ra. A więc w Solidzie muszę rysować jakby na ścianie, nie płaszczyźnie poziomej prostopadłej do osi Y, aby w Slic3rze ustawiony był podstawą dobrze. W moim wypadku pokręcony strasznie element chciało mi drukować robiąc podstawę z kompletnie nierównej ściany i efekt dlatego był jaki był.
gg 5755755

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: własne stl

Postautor: BlazakoV » 20 gru 2012, 17:35

Możesz to przestawić w netfabbie. To dosyć dziwny problem, u mnie eksport z solida przechodził bez problemów. Może jakieś dziwne ustawienia?

Awatar użytkownika
mbrodowski
Posty: 328
Rejestracja: 01 lip 2012, 19:50

Re: własne stl

Postautor: mbrodowski » 20 gru 2012, 17:47

trzeba patrzeć na której płaszczyźnie rysujesz w solidzie, ewentualnie tak ja nie przejomwać się tym tylko potem stle obracać odpowiednio w programie repetier host
Prusa i3, akcesoria i zestawy:
http://jelwek.pl
Drukowanie na zlecenie:
http://wydrukujmi.pl
Blog o RP:
http://reprap.pro

Awatar użytkownika
Sekal
Posty: 274
Rejestracja: 13 lut 2013, 14:46
Kontaktowanie:

Re: własne stl

Postautor: Sekal » 20 mar 2013, 0:51

Niestety często się to zdarza i to właśnie przy SW. Problem banalny, ale potrafi napsuć nerwów na początku.

1. stl wczytujemy do netfabba
2. naprawiamy błędy
3. w menu górnym Part -> Rotate (zaznaczamy można po eksperytmentować ale zwykle trzeba obrócić o 90 względem X)
4. z powrotem zapisujemy jako stl Part -> Export Part -> as STL (ASCII)

zrobione

Awatar użytkownika
poczciwy
Posty: 207
Rejestracja: 31 maja 2012, 22:10
Lokalizacja: Gliwice

Re: własne stl

Postautor: poczciwy » 20 mar 2013, 10:40

w Solidzie czasami dobrze zmienić kolejność operacji. W zasadzie stl z niego są łykane przez Slic3r-a bez problemu choć zażyło mi się kilka razy że nie dało się naprawić pliku w darmowym netfabbaie, ale pomagała zmiana kolejności w drzewie operacji. Szczególnie zwróć uwaga na wszelkie, otwory itp w płaszczyznach innych niż XYZ.


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości