Simpify3D - używał ktoś?

O programach i dodatkach do nich
Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 423
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: malyhenio1 » 01 lis 2015, 12:26

Ale to płatne ,jest jakaś wersja freeee?

mscichu
Posty: 102
Rejestracja: 23 kwie 2015, 14:59
Lokalizacja: Białystok

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: mscichu » 01 lis 2015, 21:12

Wersji free ani trial nie mają ale jest zwrot pieniędzy jak się nie spodoba. Takiego maila dostałem

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka

maar
Posty: 6
Rejestracja: 26 lis 2014, 12:55
Lokalizacja: Szczecin

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: maar » 06 maja 2016, 6:31

Ja mam pytanie do Simplify3D. Czy ten soft generuje komendy G2 i G3 do rysowania okręgów? Mam problem z jajowatymi cylindrami o średnicy 5 mm i zgaduję, że to Slic3r źle generuje komendy i chciałbym zobaczyć jak sobie mój Marlin poradzi poprzez komendy G2 i G3.
____________
MonkeyFab XT

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2388
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: syntetyczny » 06 maja 2016, 9:44

Z tego co pamiętam, to Marlin nie obsługuje G2/G3, tak samo format plików STL, gdzie reprezentacja łuku jest wykonana przez n krotność odcinków wpisanych/opisanych.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: robertm » 06 maja 2016, 11:10

Simpify3D nie obsługuje G2/G3 (opcja ta była ale została usunięte)
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

maar
Posty: 6
Rejestracja: 26 lis 2014, 12:55
Lokalizacja: Szczecin

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: maar » 06 maja 2016, 13:59

syntetyczny pisze:Z tego co pamiętam, to Marlin nie obsługuje G2/G3, tak samo format plików STL, gdzie reprezentacja łuku jest wykonana przez n krotność odcinków wpisanych/opisanych.


Marlin obsługuje G2 i G3, widziałem kod.
____________
MonkeyFab XT

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2388
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: syntetyczny » 06 maja 2016, 14:33

maar pisze:
syntetyczny pisze:Z tego co pamiętam, to Marlin nie obsługuje G2/G3, tak samo format plików STL, gdzie reprezentacja łuku jest wykonana przez n krotność odcinków wpisanych/opisanych.


Marlin obsługuje G2 i G3, widziałem kod.

No to chętnie zobaczę, bo jak ja się tym tematem zajmowałem, to nie był. Znaczy się, było napisane że obsługuje, ale nie szło go zmusić aby rzeczywiście kręcił okręgi ;)
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

maar
Posty: 6
Rejestracja: 26 lis 2014, 12:55
Lokalizacja: Szczecin

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: maar » 07 maja 2016, 15:50

Jeśli jesteś programistą to spójrz na kod:

https://github.com/MarlinFirmware/Marli ... n_main.cpp
linia: 2456
____________
MonkeyFab XT

Awatar użytkownika
Stefan
Posty: 18
Rejestracja: 10 maja 2015, 12:41

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Stefan » 07 maja 2016, 21:54

Marlin obsługuje komendy G2 i G3 przy pierwszym odpaleniu drukarki rysowałem tak okręgi markerem. Kod pisałem z palca w pronterface.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2388
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: syntetyczny » 08 maja 2016, 21:13

Spoko, co do Marlina mogę się mylić :)
Jednakże STL nadal nie obsługuje okręgów https://pl.wikipedia.org/wiki/STL_%28format_pliku%29 więc to nie wiele zmieni. Marlinem zajmowałem się dawno temu jak robiłem własną elektronikę, trochę czasu temu to było ;)
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości