Simpify3D - używał ktoś?

O programach i dodatkach do nich
jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: jaccajc » 31 paź 2015, 10:41

Ale w Simplify też będziesz musiał ponownie pociąć model po zmianie parametrów. No chyba, że od razu ustawisz kilka różnych profili wydruku i użyjesz je dla dla każdego z detali na stole. Albo możesz też użyć dla różnych wysokości detalu. Jeśli chcesz to podeślij jakiś detal i wygeneruję kilka róźnych Gcodów.
Mogę też wrzucić kilka screenów z najciekawszych cech programu. Ale to dopiero wieczorkiem.

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: jaccajc » 31 paź 2015, 11:20

Tak Simplify pozwala drukować element po elemencie.

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: jaccajc » 31 paź 2015, 11:41

[quote="McKee"]jaccajc: Jakie są zależności pomiędzy tymi 4 rzeczami: Profilem i opcjami Autoconfigure for Material, Autoconfigure for Print Quality i Extruderem.
Jak się domyślam "Profil" to niekoniecznie drukarka, a "Extruder" może definiować różne parametry wydruku dla tego samego extrudera.
Gdzie w tym wszystkim są parametry różnych filamentów?
W Slic3r mam to jasno: ustawienia wydruku / ustawienia filamentu / ustawienia drukarki (tylko używa się tego zbyt wolno / za słaba integracja z Repetier)
W Cura nieco gorzej: ustawienia wydruku / ustawienia filamentu (integracja OK, ale jakoś mi to menu "nie podchodzi")
W Simplify3D brakuje mi ustawień filamentu (?) (i nie wiem czego jeszcze ;))


Podstawowe ustawienie to "Profil" warto przeedytować tu pod kątem własnej drukarki któryś ze tandardowych ustawień Simplify. Wtedy z tego co zauważyłem widoczne są listy rozwijane "Auto- Configure Material i Auto-Configure Print Quality". Tutaj mozesz zapisać swoje własne ustawienia dla materiałów i jakości by później móc szybko je zmieniać dla konkretnego procesu.
Te dwie opcje szybkich ustawień zmieniają wybrane parametry z zakłądek typu Extruder, Layer itp.
Generalnie możesz postępować w ten sposób, że po skonfigurowaniu Profilu pod Twoją drukarkę dla konkretnych wydruków generujesz sobie procesy wydruku ( mozesz to robić dlakonkretnych detali, które chcesz drukować a to dlateego, że możesz zapisać potem Factory file, które zawierać będą zarówno model detalu jak i procesy wydruku.

Samo rozróżnienie, co jest Profilem, co procesem itd jest trochę zakręcone w Simplify ale po przyzwyczajeniu się do tego możesz naprawdę sprawnie i szybko generować Gcody indywidualnie dla danego wydruku nie bawiąc się w przeglądanie każdego parametru z osobna. Działa to szybko i sprawnie.

Załączam krótką instrukcję gdzie wytłumaczony jest sposób operowania programem:
https://www.simplify3d.com/support/quick-start-guide/
i video:
https://www.simplify3d.com/support/video-library/

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2867
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: SWJ » 31 paź 2015, 16:18

McKee pisze:...... W przypadku 2 różnych programów strasznie mnie wkurza czas uruchomienia Slic3r-a czy Cury z poziomu Repetiera - kilka sekund ale nie widzę powodu dlaczego dla zmiany 1 parametru mam tyle czekać (Proces u mnie wygląda tak: zmiana w Slic3r --> ponowne pocięcie --> sprawdzenie wydruku w "preview" i ew. od nowa dla lepszej optymalizacji).


.... po prostu nie zamykaj slicera..... :D
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Sławek » 31 paź 2015, 16:39

Nie rozumiem po co uruchamiać slicery z repetiera ? tym bardziej, że jako samodzielne a nie zaszyte w repetierze, mają dużo wiećej ustawień i pracują 20x szybciej i szybciej się uruchamiają, zwłaszcza Slic3r ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 389
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: McKee » 31 paź 2015, 17:00

Sławek pisze:Nie rozumiem po co uruchamiać slicery z repetiera ? tym bardziej, że jako samodzielne a nie zaszyte w repetierze, mają dużo wiećej ustawień i pracują 20x szybciej i szybciej się uruchamiają, zwłaszcza Slic3r ;)

... widzisz
... widocznie ktoś do tego jeszcze nie doszedł że tak można *) ;) :oops:
Dzięki za poradę :)

(* o sobie mówię, bo Slic3r zainstalował mi się jako część oprogramowania od 3Novatica (Repetier) i (lenistwo?) jeszcze sobie ikonki nie wyprowadziłem).

PS.: Po przetestowaniu: Odwołuję albo się nie znam, bo u mnie Slic3r uruchomiony obok ma dokładnie te same opcje konfiguracyjne, wcale nie działa szybciej, dodatkowo obciąża komputer (tnie w tle przy każdej zmianie) i nie pozwala na przemieszczanie wydruku na stole (a ja nie zawsze chcę drukować na środku).

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Sławek » 31 paź 2015, 18:29

Ściągnąłeś instalkę stąd http://slic3r.org/ ?
Bo u mnie to działa zdecydowanie szybciej i lepiej ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
Chrupek
Posty: 78
Rejestracja: 23 kwie 2015, 12:15
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Chrupek » 31 paź 2015, 19:06

Ciecie w tle polecam wylaczyc w ustawieniach... wyjatkowo nieudana funkcja z puli tych uszczesliwiajacych na sile.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 389
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: McKee » 31 paź 2015, 22:59

Sławek pisze:Ściągnąłeś instalkę stąd http://slic3r.org/ ?
Bo u mnie to działa zdecydowanie szybciej i lepiej ;)

Tak, dokładnie to.
Ale też to samo mam podpięte pod Repetiera (tą samą wersję).
Działa tak samo i po zastanowieniu się nie bardzo wiem czemu miałoby działać inaczej?
Jedyna różnica to zakładka "Plater" przy uruchamianiu bezpośrednim, której nie ma w przypadku uruchomienia z Repetiera.

PS.: Mam spory zapas RAM-u, szybki dysk i skonfigurowałem liczbę wątków odpowiednio do ilości procesorów w komputerze (Print Settings -> Advanced -> Threads) - jeżeli to ma znaczenie (mało RAM-u przy uruchomionym Repetierze / innych programach może ew. spowalniać ale innych powodów nie widzę).

Anxles
Posty: 126
Rejestracja: 20 sie 2013, 20:54

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Anxles » 31 paź 2015, 23:59

ja z jakoscia wydrukow nie mam problemow, calkiem ladnie maja zoptymalizowany kod, jest duzo mniej zbednych ruchow glowicy niz w slic3r, swietne jest to ze moge ustawic dowolne parametry wydruku dla dowolnej warstwy bez pisania specjalnych makr (czego nigdy nie potrafilem) czyli jesli chcesz by na konkretnej warstwie drukowac na innej temperaturze czy inna sila nadmuchu, bez problemu ustawisz. O hoscie natomiast jak narazie nie mam dobrego zdania, wyglada inaczej niz reszta I wydaje sie w porzadku ale u mnie po jakims czasie wydruku zatrzymywal mi drukarke z komunikatem ze zgubil polaczenie z firmwarem, no I nie ma podgladu na bierzaco jak w repetier di czego o dziwo bardzo sie przyzwyczailem I mi tego brakowalo. Narazie tyle.


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości