Simpify3D - używał ktoś?

O programach i dodatkach do nich
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2388
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: syntetyczny » 08 cze 2014, 21:49

Tak czy inaczej więcej o tym Simplify3D jest tutaj ->http://3dprintednudes.blogspot.com/2014/06/yoga-interrupted.html
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Smektalski
Posty: 47
Rejestracja: 01 sie 2013, 23:12
Lokalizacja: Poznań

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Smektalski » 14 cze 2014, 11:04

imrahil pisze:niskie obrysy + grube wypełnienie = bardzo fajna opcja.

tylko w Slic3r działa dopiero powyżej 3:1, tzn 3x 0.1 obrys + 1x 0.3 wypełnienie.
wersja 2x 0.2 + 1x 0.4 nie działa :-/


Tzn. w wersji Slic3r 1.0.0 ustawiasz opcje "combine infill every" na 3 layers?
--
MS

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: imrahil » 14 cze 2014, 11:54

Smektalski pisze:Tzn. w wersji Slic3r 1.0.0 ustawiasz opcje "combine infill every" na 3 layers?

Dokładnie tak
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2867
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: SWJ » 19 wrz 2014, 11:45

testowałem - działa to w SLIC3r ...

druk na warstwie 0,1 i wypełnienie co 3 warstwy :-)
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 328
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: McKee » 31 paź 2015, 0:49

Rok minął, pojawiły się aktualizacje - może ktoś używa i może się podzielić doświadczeniami?

Na innym forum przeczytałem że w obszarze druku 3D są 2 typy ludzi: Ci co lubią grzebać (w sprzęcie, ustawieniach itp.) i ci, którzy chcą po prostu drukować a Simplify3D jest dla tych drugich.

Interesuje mnie czas drukowania - producent chwali się różnymi optymalizacjami, ale jak to wygląda w praktyce?
Bo że cięcie jest wydajniejsze niż w Slic3rze to nie ma dyskusji, ale mi chodzi o porównanie czasu wydruku przy podobnych parametrach.
No i samo użytkowanie: w zasadzie już się przyzwyczaiłem do tandemu Repetier + Slic3r, ale może pojedynczy program jest wygodniejszy / wydajniejszy?

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Sławek » 31 paź 2015, 6:28

Kup, potestuj i podziel się wrażeniami :piwo:

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: jaccajc » 31 paź 2015, 9:42

Ja mam ten program, używam go i jestem bardzo zadowolony. Właściwie odkąd w aktualizacji pojawiła się opcja wypełnienia plastrem miodu to już nie mam do niego zastrzeżeń. Mam też większość pozostałych programów dostępnych na rynku i w moim odczuciu simplify wygrywa. Jeśli ktoś jest ciekawy jakiś detali odnośnie programu to proszę o pytania..

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 328
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: McKee » 31 paź 2015, 10:00

Na razie (czysto teoretycznie) fascynuje mnie optymalizacja szerokości ścieżki. Tutaj są opisy ciekawych testów: http://richrap.blogspot.com/2015/01/sli ... ng-3d.html
Zmiana ustawień domyślnych i rozszerzenie ścieżki do 0.86 (!) w tym konkretnym przypadku skróciło czas wydruku, ale co ważniejsze poprawiło też jego jakość.
Autor - Richard (RichRap) używa Sllic3ra i zapewne poświęcił sporo czasu na wydruki testowe z różnymi szerokościami ścieżki (teoretycznych przykładów tam jest sporo, ale też kilka zdjęć z wydrukami). W tandemie Repetier-Slic3r nie da się wydrukować np. 4szt kół zębatych z innymi ustawieniami perimeter (chyba że ktoś potrafi?), a dla Simplify3D to nie problem. Tak więc (wyobrażam sobie że) przy produkcyjnym wykorzystaniu drukarki/drukarek oszczędność czasu powinna po kilku wydrukach zwrócić koszt zakupu programu. Wygoda takich testów też jest (moim zdaniem) niezaprzeczalna, ale mi chodzi raczej o "zwykłe" używanie i "codzienne" wydruki. W przypadku 2 różnych programów strasznie mnie wkurza czas uruchomienia Slic3r-a czy Cury z poziomu Repetiera - kilka sekund ale nie widzę powodu dlaczego dla zmiany 1 parametru mam tyle czekać (Proces u mnie wygląda tak: zmiana w Slic3r --> ponowne pocięcie --> sprawdzenie wydruku w "preview" i ew. od nowa dla lepszej optymalizacji).

Awatar użytkownika
Chrupek
Posty: 78
Rejestracja: 23 kwie 2015, 12:15
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Chrupek » 31 paź 2015, 10:09

Moim zdaniem czas włączania się Slic3ra czy Cury w Repetierze nie ma żadnego znaczenia dla druku "produkcyjnego", skoro Repetier nie obsługuje druku "element po elemencie" z wyżej wymienionych programów, a one same standalone robią to bezproblemowo. Powiem szczerze, że eksportowanie g-code'u z Cury do Repetiera zajmuje 2 sekundy, a wygodniej kontrolować wszystkie ustawienia z poziomu Cury.

Orientuje się ktoś, czy Simplify pozwala drukować element po elemencie na jednym polu roboczym?

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 328
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: McKee » 31 paź 2015, 10:24

jaccajc: Jakie są zależności pomiędzy tymi 4 rzeczami: Profilem i opcjami Autoconfigure for Material, Autoconfigure for Print Quality i Extruderem.
Jak się domyślam "Profil" to niekoniecznie drukarka, a "Extruder" może definiować różne parametry wydruku dla tego samego extrudera.
Gdzie w tym wszystkim są parametry różnych filamentów?
W Slic3r mam to jasno: ustawienia wydruku / ustawienia filamentu / ustawienia drukarki (tylko używa się tego zbyt wolno / za słaba integracja z Repetier)
W Cura nieco gorzej: ustawienia wydruku / ustawienia filamentu (integracja OK, ale jakoś mi to menu "nie podchodzi")
W Simplify3D brakuje mi ustawień filamentu (?) (i nie wiem czego jeszcze ;))

PS1.: Chrupek: Tak, drukuje zarówno w trybie element po elemencie jak i warstwa po warstwie. Czyli możesz mieć albo 2 elementy drukowane po sobie (+ jakieś ustawienia odstępów) lub drukowane jedocześnie (warstwa po warstwie) ale z rożnymi parametrami jak np. szerokość ścieżki czy prędkość druku - w tym akurat jest nie do pobicia (chyba) - musiałbyś połączyć pomieszać 2 różne g-cody ze Slic3ra (ew może odpalony na boku ma te możliwości?).

PS2.: Chrupek: Zależy co rozumiesz przez "druk produkcyjny" - jeżeli powtarzająca się seria z wcześniej przygotowanych materiałów, to OK pełna zgoda. Ale jeżeli masz do przetestowania kila różnych opcji i chcesz sprawdzić jakości poszczególnych pocięć/wydruków to już niekoniecznie.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2015, 11:00 przez McKee, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości