Simpify3D - używał ktoś?

O programach i dodatkach do nich
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: syntetyczny » 08 cze 2014, 19:18

Czytam pewien blog z drukiem 3D i pokazywano ostatnio tam fajne użycie programu simplify3D. Czy ktoś go używał?Ma fajne funkcję, jak zagęszczanie i zmniejszanie zagęszczenia wypełnienia, albo drukowanie wypełnienia z warstwą 0.4mm, a peremeterów z warstwą 0.1mm.
http://www.simplify3d.com/
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Fabrykator.pl » 08 cze 2014, 19:55

Drukowanie obrysów z 0.1 i wypełnienia z 0.4 ma slic3r i kisslicer od dawien dawna ;)

Co do programu - mam wersję komercyjną, testowałem, ale po kilku wydrukach stwierdziłem, że jakością mu daleko do kisslicera i cury. Ogólnie bardzo zakręcony interfejs, bezsensowne klikanie, mało jasne przyciski itp.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: syntetyczny » 08 cze 2014, 20:23

Mówisz o wysokości warstwy, czy o szerokości ścieżki. Bo tutaj podobno można ustawić, że na trzy warstwy 0.1 drukuje jedno wypełnienie o wysokości 0.3. No i te dynamiczne wypełnienie ;) tego nie ma slic3r, czy też kiss. Mogę podać link do bloga gościa co drukuje akty 3d.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Fabrykator.pl » 08 cze 2014, 20:54

Kiss i slic3r to również mają ;) Drukujesz powiedzmy 4 obrysy na 0,05mm i po tym jedno wypełnienie na 0.2mm. awego czasu nawet Cura miała (funkcja skin) ale ostatecznie z tego zrezygnowali.

W Slicerze nazywa się to "Infill every N layers" :)

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: syntetyczny » 08 cze 2014, 20:59

Okey, rozumiem. Widać slic3r ma wiele tajemnic ;P wciąż jednak dynamiczne wypełnienie brzmi kusząco...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: SWJ » 08 cze 2014, 20:59

krzysztof pisze:...

W Slicerze nazywa się to "Infill every N layers" :)


hmi ciekawe ... nie testowałem tego - ale tłumaczenie helpu jakoś mnie nie przekonuje że to tak działa jak mówisz...

http://manual.slic3r.org/expert-mode/in ... ation.html

Infill every n layers - Will produce sparse vertical infill by skipping a set number of layers. This can be used to speed up print times where the missing infill is acceptable.
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Fabrykator.pl » 08 cze 2014, 21:09

No a ja testowałem i używałem wiele razy drukując na bardzo niskiej warstwie z wysokim wypełnieniem. Kisslicer ma to odblokowane w wersji PRO

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: SWJ » 08 cze 2014, 21:14

no to wypas :-) trzeba będzie coś druknac na warstwie 0,1 mm :-)


Dzięki za wyjaśnienia :-)
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: Fabrykator.pl » 08 cze 2014, 21:24

Najczęściej używałem to w kisslicerze (bo Slic3r-a już dawno nie uruchamiałem). W Kisslicerze na 100% generuje grubsze wypełnienie niż zadana warstwa. Na 99% w slicerze działa tak samo

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Simpify3D - używał ktoś?

Postautor: imrahil » 08 cze 2014, 21:44

niskie obrysy + grube wypełnienie = bardzo fajna opcja.

tylko w Slic3r działa dopiero powyżej 3:1, tzn 3x 0.1 obrys + 1x 0.3 wypełnienie.
wersja 2x 0.2 + 1x 0.4 nie działa :-/
pozdrawiam
Jarek


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość