DesignSpark Mechanical

O programach i dodatkach do nich
Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: Sławek » 30 paź 2015, 13:55

Wiadomo od dawna, że jak nie ma połaczenia z netem to sie nie uruchomi ;) mnie to nie przeszkadza, byleby nie trzeba było za to płacić, jednak ryzyko jest takie, ze jak juz naprodukujemy tych projektów w DSM to w przypadku jak zrobia platna wersje to niestety trzeba bedzie kupić bo szkoda tyle roboty ;)
Ale jak znam życie , pojawia sie wersje "edukacyjne" ktore zalączą sie bez netu ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: emartinelli » 04 sty 2016, 16:32

DSM jaki jest każdy wie, albo ktoś się decyduje na mankamenty z tym związane albo wybiera inny program.
Tak jak pisałeś, zawsze można używać FreeCAD'a :) - to też fajny program.

Edit:
A tak swoją drogą to przecież nie zostajesz do końca bez projektów, wystarczy je zapisać w stl/obj a to można przekonwertować na wersje edytowalną nawet we FreeCADzie:
https://othermachine.co/support/2d-3d-design/stl-files/

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 413
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: McKee » 05 sty 2016, 10:05

Po pierwsze DesignSpark mechnical to jest OKROJONA wersja płatnego programu SpaceClaim.
Po drugie RS Component nie jest producentem / autorem DesignSpark-a lecz jego dystrybutorem - firma jest na tyle duża (to w kwestii ew. jej upadku) że przekonała producenta SpaceClaim do zrobienia i darmowego udostępnienia okrojonej wersji ich programu.
Co robi Ansys i jaką ma renomę to mam wrażenie, że jest tu kilka osób, które się lepiej ode mnie orientuje i wytłumaczą.
Po trzecie: kontakt do producenta - niestety ale zmiana oprogramowania na inne (płatne) nie pomoże - zostają ci różnego rodzaju freeware, opensource itp. lub polowanie na starą 3-5 letnią wersję. Wszystkie nowe (płatne) programy łączą się do Internetu, często zapisują tam dane (prace grupowa) i automatycznie się z Internetu aktualizują. W takim świecie żyjemy i zmierza to w kierunku wynajmowania softu na miesiąc np. - więc wszyscy producenci wbudowują odpowiednie moduły do kontroli i dopasowują swój sort do tego typu dystrybucji. Zaakceptuj, lub nie używaj.
A jak ktoś używa DS i chce przejść na coś innego to zawsze zostaje możliwość importu/export do innego formatu.

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: badman » 05 sty 2016, 12:31

jako osoba starszej daty strasznie wkurza mnie wynajmowanie oprogramowania na godziny czy terminy - wolę mieć coś na płycie i zainstalować sobie kiedy chcę i korzystać ile chcę.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: Sławek » 05 sty 2016, 13:06

badman pisze:jako osoba starszej daty strasznie wkurza mnie wynajmowanie oprogramowania na godziny czy terminy - wolę mieć coś na płycie i zainstalować sobie kiedy chcę i korzystać ile chcę.

Mam podobnie, tez jestem starej daty i tez nie lubie dierżawy :bania:

specpl
Posty: 86
Rejestracja: 10 gru 2015, 12:19

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: specpl » 06 mar 2016, 17:36

Mam pytanie. Chciałem edytować fan holder z projektu: http://www.thingiverse.com/thing:727083
Plik otwiera się w DesignSpark Mechanical ale jest przeskalowany do olbrzymich rozmiarów. W cura ładuje się normalnie.
Jest szansa zmusić program do wczytania pliku w oryginalnym rozmiarze?

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: emartinelli » 06 mar 2016, 19:54

Plik - Opcje programu DesignSpark - Opcje pliku - STL - i tutaj w opcji Import zmień wartości z cali (lub co tam masz) na mm

specpl
Posty: 86
Rejestracja: 10 gru 2015, 12:19

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: specpl » 06 mar 2016, 20:22

Dzięki wielkie, było ustawione automatycznie.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: Fabrykator.pl » 07 mar 2016, 8:54

Posprzątałem troszku i proszę się trzymać tematu :evil:

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: DesignSpark Mechanical

Postautor: olo2000pm » 14 mar 2016, 12:31

Gdzie w tym programie zmienia się gęstość siatki?
W tej chwili najkrótszy odcinek jaki mogę narysować to 1mm, a na filmach Sławka widzę że siatka jest gestsza


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość