Skaner 3D z iPad-a

O programach i dodatkach do nich
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: syntetyczny » 18 wrz 2013, 10:02

Ja pierdziu, matlab! Wystarczy python z opencv, albo najlepiej opencv w cpp, bo jest najaktualniejszy + program do przerabiania chmury punktów na bryłę. Poważnie, python + opencv + nympy i matlab może się schować.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: Fabrykator.pl » 18 wrz 2013, 10:04

No to zróbta zamiast klepać skoro to takie proste

Awatar użytkownika
pawel_cd3d
Posty: 376
Rejestracja: 19 sie 2013, 7:22
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: pawel_cd3d » 18 wrz 2013, 10:46

u-design pisze:No to zróbta zamiast klepać skoro to takie proste

Krzysiek, przecież kolega BigT pisał, że (pewnie) to zrobi jak tylko pokończy inne rzeczy (drukarki i tzw. "projekty"), a my do tego czasu... o tym zapomnimy i nie będzie sensu do tego wracać :D Ale co się do tego czasu polansuje na forum to jego.
CENTRUM DRUKU 3D
We`re #1 so why try harder...

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: BigT » 18 wrz 2013, 11:04

pawel_cd3d pisze:
u-design pisze:No to zróbta zamiast klepać skoro to takie proste

Krzysiek, przecież kolega BigT pisał, że (pewnie) to zrobi jak tylko pokończy inne rzeczy (drukarki i tzw. "projekty"), a my do tego czasu... o tym zapomnimy i nie będzie sensu do tego wracać :D Ale co się do tego czasu polansuje na forum to jego.

Tego typu komentarze zachowaj dla siebie.
Nie mierz innych swoją miarą i tyle.
Nie wiem czy nie masz pracy, czy jesteś studentem, ale naprawdę inni ją mają i niekiedy bywa ona bardzo zajmująca.
Codziennie pracuję średnio do 19, a nieraz bywa że nie mam wolnego weekendu przez 2 miesiące. Nie rzadko zostaję w pracy po 18 godzin, a w te wakacje miałem może tydzień wolnego w sumie.
Więc jak mówię że nie mam czasu to zapewne go nie mam.
I tak - jednym z takich projektów jest system do przechwytywania ruchu (motion capture) myszy i na podstawie analizy, wielu algorytmów, ocenianie czy dana mysz należy do grupy kontrolnej czy do tej na którą działano MPTP, czyli z chorobą Parkinsona we wczesnym stadium.
Dlatego naprawdę można mieć dość matlabów i innych takich... Na tyle dość by pisać soft do czegoś, czego teraz kompletnie jeszcze nie potrzebuje.


syntetyczny pisze:Ja pierdziu, matlab! Wystarczy python z opencv, albo najlepiej opencv w cpp, bo jest najaktualniejszy + program do przerabiania chmury punktów na bryłę. Poważnie, python + opencv + nympy i matlab może się schować.

Być może, ale chodzi o to że w matlabie masz masę dostępnych toolboxów do różnych, konkretnych zastosowań, co w takim przypadku jak ten przyśpiesza pracę i osiągnięcie wyników, dojście do optymalnego algorytmu. Który potem można zrealizować w dowolnym innym języku.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: syntetyczny » 18 wrz 2013, 11:23

BigT pisze:Być może, ale chodzi o to że w matlabie masz masę dostępnych toolboxów do różnych, konkretnych zastosowań, co w takim przypadku jak ten przyśpiesza pracę i osiągnięcie wyników, dojście do optymalnego algorytmu. Który potem można zrealizować w dowolnym innym języku.

Może tak, może nie. Ze swojego doświadczenia wiem, że matlab to ślepa uliczka ;)
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: BigT » 18 wrz 2013, 11:26

Matlab ma swoje wady i zalety, zaletą jest to że można na szybko sklecić coś i sprawdzić czy to działa. Nie będzie działało w locie i nie będzie działało ani optymalnie, ani nawet dość szybko, ale działać powinno. Skraca to znacząco testy, próby i inne szybkie pomysły które wpadają do głowy :)
Jak ktoś chce i sobie dokupi taką możliwość można mieć nawet wersję deweloperską i sprzedawać gotowy produkt,
ale faktem jest to że zazwyczaj nie jest to ani specjalnie opłacalne, ani specjalnie dobre jakościowo.

Awatar użytkownika
pawel_cd3d
Posty: 376
Rejestracja: 19 sie 2013, 7:22
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: pawel_cd3d » 18 wrz 2013, 12:01

BigT pisze:
pawel_cd3d pisze:
u-design pisze:No to zróbta zamiast klepać skoro to takie proste

Krzysiek, przecież kolega BigT pisał, że (pewnie) to zrobi jak tylko pokończy inne rzeczy (drukarki i tzw. "projekty"), a my do tego czasu... o tym zapomnimy i nie będzie sensu do tego wracać :D Ale co się do tego czasu polansuje na forum to jego.

Tego typu komentarze zachowaj dla siebie.
Nie mierz innych swoją miarą i tyle.
Nie wiem czy nie masz pracy, czy jesteś studentem, ale naprawdę inni ją mają i niekiedy bywa ona bardzo zajmująca.
Codziennie pracuję średnio do 19, a nieraz bywa że nie mam wolnego weekendu przez 2 miesiące. Nie rzadko zostaję w pracy po 18 godzin, a w te wakacje miałem może tydzień wolnego w sumie.
Więc jak mówię że nie mam czasu to zapewne go nie mam.

Co za szczęście, że znajdujesz chwilę żeby wpaść na forum skrobnąć dwa słowa :D

Pracując na co dzień w branży IT, co jakiś czas spotykam się z klientami, którzy wszystko już wiedzą i niejedno potrafią, i w sumie sami by zrobili, tylko mają dużo ważniejsze rzeczy do zrobienia niż jakiś gówniany projekt, który zlecają takiej firemce jak moja :D Później życie weryfikuje te słowa, ale jak wspomniałem, co się polansują w danej chwili to ich.

Generalnie tego typu sytuacje przypominają mi pewną scenę z Pitbulla, jak Gebels układa płytki u Kmieciaka: http://www.youtube.com/watch?v=YwEdtQr3Lp4
CENTRUM DRUKU 3D
We`re #1 so why try harder...

Awatar użytkownika
skawikk
Posty: 1465
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:56
Lokalizacja: Siemiatycze
Kontaktowanie:

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: skawikk » 18 wrz 2013, 12:04

BigT pisze:Ale udostępnić raczej nie będę mógł


Szkoda, bo kto wtedy zweryfikuje jakość napisanego softu...? Szczerze, podpinam się pod komentarz kolegi pawel_cd3d, widzę to jako słowa rzucone na wiatr.
FabLab Kielce
Dni Druku

My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: Skaner 3D z iPad-a

Postautor: BigT » 18 wrz 2013, 12:17

pawel_cd3d pisze:Co za szczęście, że znajdujesz chwilę żeby wpaść na forum skrobnąć dwa słowa :D

Pracując na co dzień w branży IT, co jakiś czas spotykam się z klientami, którzy wszystko już wiedzą i niejedno potrafią, i w sumie sami by zrobili, tylko mają dużo ważniejsze rzeczy do zrobienia niż jakiś gówniany projekt, który zlecają takiej firemce jak moja :D Później życie weryfikuje te słowa, ale jak wspomniałem, co się polansują w danej chwili to ich.

Generalnie tego typu sytuacje przypominają mi pewną scenę z Pitbulla, jak Gebels układa płytki u Kmieciaka: http://www.youtube.com/watch?v=YwEdtQr3Lp4

Na szczęście nie mam czasu w wchodzić w takie dyskusje :)
Ale tak szczerze - spoważniej i dorośnij :)
I przerzuć się na lepsze kino ;)

Gdybym miał jakieś Polskie kompleksy pewnie powiedziałbym że to co robisz jest "typowo Polskie", bo ktoś powiedział że coś zrobi jak znajdzie czas,
i to tak naprawdę nie dla siebie, bo tego nie potrzebuje zbytnio, a Ty od razu o jakimś lansowaniu się etc. Hejtujesz ile sił w płucach.
(Bo przecież to jasne że szczytem marzeń każdego jest lansowanie się przed grupką 30 osób z których ani jedna nie jest Kobietą ;) )
Dla mnie to sytuacja tyleż bezsensowna co kuriozalna. Jeśli uważasz że zrobisz to szybciej, czy lepiej - to zrób to, jeśli nie - wrzuć na luz.
W sumie to już żałuję że powiedziałem że robię podobne rzeczy komercyjnie, bo mogłem mieć spokój i popijać teraz Yerbę, a nie tłumaczyć
Ci teraz oczywistości :)
I w tym miejscu kończę wszelkie takie offtopowe dyskusje sprowadzające się do wycieczek osobistych i odbiegające od tematu.

skawikk pisze:
BigT pisze:Ale udostępnić raczej nie będę mógł


Szkoda, bo kto wtedy zweryfikuje jakość napisanego softu...? Szczerze, podpinam się pod komentarz kolegi pawel_cd3d, widzę to jako słowa rzucone na wiatr.

Pracuję na licencji z pracy - to raz, dwa - obowiązuje mnie umowa o pracę i licencyjna, a nie chce stracić pracy dla skanera, trzy - jak algorytmy zadziałają to może w wolnych chwilach ogarnie się to w cpp czy javie, cztery - w sobotę najprawdopodobniej będzie pierwszy spot który zorganizuję (nawiasem mówiąc - zapraszam) , więc nie będzie problemu abym na którymś kolejnym pokazał wszystkim jak to działa, o ile zadziała


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości