Konwersja STL do DXF

O programach i dodatkach do nich
Awatar użytkownika
mikun
Posty: 317
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:32
Lokalizacja: Poznań

Konwersja STL do DXF

Postautor: mikun » 21 lip 2013, 9:58

Chciałem zapytać czy istnieje możliwość modyfikacji plików STL ? Chciałbym coś poszerzyć coś skrócić w np Solid Works albo AutoCADzie czy istnieje możliwość konwersji na np DXF? Czy z STL jest tak samo jak z tortem którego nie można już rozłożyć na czynniki pierwsze typu cukier, mąka, jaja czy proszek do pieczenia? :-)

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: Konwersja STL do DXF

Postautor: BlazakoV » 21 lip 2013, 16:21

Istnieje, ale jest mocno upierdliwa a konwersje często obarczone są błędami. .stl to siatka wielokątów, nie zachowuje informacji o łukach i okręgach.

Od biedy możesz proste operacje wykonywać w SketchUpie bezpośrednio na plikach .stl.

zbisa
Posty: 13
Rejestracja: 25 sty 2013, 18:26

Re: Konwersja STL do DXF

Postautor: zbisa » 21 lip 2013, 17:41

Witaj!
A może skorzystasz z:
http://www.cadforum.cz/catalog_en/stl2dwg.asp
pozdrawiam! zbisa

Awatar użytkownika
bartek666666
Posty: 39
Rejestracja: 04 lut 2013, 14:17

Re: Konwersja STL do DXF

Postautor: bartek666666 » 21 lip 2013, 18:35

netfabb ma niezłe możliwości odnośnie naprawiania/cięcia/edycji ale jest płatny. w wersji basic (darmowej) raczej nie poszalejesz.

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 443
Rejestracja: 27 lut 2013, 16:48

Re: Konwersja STL do DXF

Postautor: evrybadykombinerki » 22 lip 2013, 0:16

Do (np.) poszerzania i skracania używam Blendera. To już oczywiście są działania na vertexach ale czasem wręcz pozwala to widzieć zagrożenia w siatce i je na bieżąco eliminować przebudowując zdegenerowane obszary (im "ładniejsza" topologia siatki tym przewidywalniej zachowują sie slicery i druk). Pozostaje problem nauki Blendera, dość bolesna. Ale wg mnie opłaca się.

Awatar użytkownika
poczciwy
Posty: 207
Rejestracja: 31 maja 2012, 22:10
Lokalizacja: Gliwice

Re: Konwersja STL do DXF

Postautor: poczciwy » 22 lip 2013, 10:11

Solidworks całkiem nieźle importuje STL tyle ze do bryły. Puścisz kilka razy naprawę ścianek ( w worksie jest kreator) i masz gotowa bryłę do edycji. Ja po imporcie zapisuje w .step i ponownie importuje :) ale to dlatego ze mama słabą grafikę i milin trójkątów jest uciążliwe przy odświeżaniu. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to jednostki miary ( domyślnie są metry) i import do bryły ( w opcjach importu)


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości