Ironcad - program do projektowania 3D

O programach i dodatkach do nich
Bc_3d
Posty: 59
Rejestracja: 29 lis 2012, 1:12
Lokalizacja: Bolesławiec

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: Bc_3d » 28 cze 2013, 23:39

A z tego co słyszałem od przedstawiciela Autdesku - każdy kto zareistruje licencje studencką Inventora lub reszty oprogramowania (3dmax i tp.) po zakończeniu studiów może aktualizować ją za małe pieniązki na potrzeby zakładanej firmy do wersji komercyjnej.

zejk
Posty: 23
Rejestracja: 16 sty 2013, 23:19

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: zejk » 03 paź 2013, 11:21

Odświeżam.

Byli u mnie przedstawiciele Ironcada i ZW3D. Czy ktoś z szacownego grona przerabiał oba programy i może porównać funkcjonalności?
Interesują mnie przede wszystkim:
- blachy i operacje na nich, możliwość tworzenia rozwinięć z plików STEP i innych neutralnych formatów;
- biblioteka normaliów;
- tworzenie z rysunków 2D (3 rzuty) 3D w sposób automatyczny.

Oferty cenowe obu programów są dosyć rozbieżne - Ironcad 10kpln za jedno stanowisko; ZW3D w aktualnej promocji 5,6kpln za jedno stanowisko lub 8kpln za dwa. Ironcad ma "na wyposażeniu" MES-a do analizy obciążeń dynamicznych i statycznych konstrukcji do 10000 węzłów i dożywotni serwis - z tego pierwszego nie mam na razie potrzeby korzystać, a to drugie, jak wskazuje praktyka, po okresie wdrożenia jest praktycznie nie używane. W ZW3D opieka serwisowa to 1 rok.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: Fabrykator.pl » 03 paź 2013, 11:28

W Ironcad operacje na blachach są bardzo fajne. Wrzucasz arkusz blachy, masz pełny pakiet zawinięć, zagięć itp. Rozwinięcie i zwinięcie blachy jednym przyciskiem. Przetestuję rozwinięcie do STEP, bo akurat tego formatu nie używam. Eksport rozwinięcia do IGS robiłem i wychodzi poprawnie.
Automatyki 2D z 3D jeszcze nie ogarnąłem.

polakgw
Posty: 16
Rejestracja: 01 sie 2013, 22:01

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: polakgw » 03 paź 2013, 12:06

konstrukcje blachowe we wszystkich programach są podobne, na działalności pracuje w alibre a na etacie w invetorze i różnic prawie nie ma;) poza tym że w inventorze wygodniej się robi rozwinięcia do dxf co sporo ułatwia wiem ze w solidworksie tak samo się eksportuje rozkroje co do pozostałych to nie wiem.
co do pytań to przy prostych detalach to łatwiej na nowo zrobić model niż używać automatów to konwersji ze stepa czy igsa (jeśli były wykonane w inym programie)
biblioteki często jeśli nawet nie ma wbudowanej dystrybutor doda "gratis" jak wynegocjujesz
automatycznej dokumentacji nie robię, bo by mnie na produkcji zatłukli;) nie widziałem jeszcze programu który robił by ją dobrze;) rzutowanie i tworzenie widoków w każdym programie jest podobne wymiarowanie również ;) zawsze robi się na początku swój szablon dokumentacji (dane w tabelce itp) i wymiary i uwagi nanoszę ręcznie.

btw konstrukcji blachowych to rozwinięcie które robi program nie zawsze wychodzi tak żeby po zagięciu wyszło dobrze;) dużo zależy jak gięta jest blacha tj na jakich narzędziach i z tego wynika jakie współczynniki trzeba przyjąć do rozwinięć.

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: BigT » 03 paź 2013, 13:38

Bc_3d pisze:A z tego co słyszałem od przedstawiciela Autdesku - każdy kto zareistruje licencje studencką Inventora lub reszty oprogramowania (3dmax i tp.) po zakończeniu studiów może aktualizować ją za małe pieniązki na potrzeby zakładanej firmy do wersji komercyjnej.

Coś na potwierdzenie ?

zejk
Posty: 23
Rejestracja: 16 sty 2013, 23:19

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: zejk » 05 paź 2013, 9:53

u-design pisze:Automatyki 2D z 3D jeszcze nie ogarnąłem.


chodzi mi o operację odwrotną - z dokumentacji 2D stworzyć 3D. Panowie od ZW3D twierdzą, że to możliwe. W przyszłym tygodniu będę miał teledesk z jednymi i drugimi, to przećwiczę ich na swoich klamotach. Wiadomo że na prezentacji to wszystko cacy jest.

Jeśli chodzi o model pogiętej blachy w *.STEP to Ironcad wprost nic z nim nie jest w stanie zrobić - widzi bryłę i nie rozwinie jej do arkusza płaskiego.
Do ZW3D zrobiliśmy import takiej bryły i operator ręcznie wskazał wszystkie miejsca zagięć, dopisał parametry materiału i program już dalej sobie poradził.
Mamy w jeszcze CAM-owskiego Radana i on sobie bez problemu z rozwinięciami radzi w pełnym automacie - trzeba tylko wskazać bryłę do rozwinięcia i sam już wie gdzie są krawędzie gięcia itp.

zejk
Posty: 23
Rejestracja: 16 sty 2013, 23:19

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: zejk » 05 paź 2013, 10:05

polakgw pisze:btw konstrukcji blachowych to rozwinięcie które robi program nie zawsze wychodzi tak żeby po zagięciu wyszło dobrze;) dużo zależy jak gięta jest blacha tj na jakich narzędziach i z tego wynika jakie współczynniki trzeba przyjąć do rozwinięć.


To jest jasne, że tego typu programy korzystają z typowych współczynników i narzędzi. W przygotowaniu dokumentacji produkcyjnej i programów na prasę/zaginarkę potrzebne jest oprogramowanie CAM np Radan. Z biblioteki narzędzi sam wybiera odpowiednie do oczekiwanego promienia, kąta i materiału, z którego wykonany jest detal. Przy dobrze skalibrowanym programie, odchyłki między dokumentacją a detalem są rzędu 0,1 mm. Przy moim profilu produkcji, gdzie wycinamy i gniemy bardzo krótkie serie (kilka do kilkadziesiąt szt.) jest to bardzo istotne, żeby wszystko leciało automatem. Nie tracimy wtedy czasu i materiału (głównie stale CrNi) na próby i korekty parametrów gięcia i wymiarów przygotówek.

polakgw
Posty: 16
Rejestracja: 01 sie 2013, 22:01

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: polakgw » 05 paź 2013, 10:55

Zależy o jakim przypadku mówimy;) sam radan kosztuje tyle że nikt przy nim nie zastanawia się nad zw3d tylko inventorem albo solidem;)
a i większość firm posiadających prasy cnc nie posiada takich programów tylko klepie kod z ręki. więc korekty trzeba robić "na telefon" i zmieniając współczynniki w cadzie. i tak zwykle się robi przy zlecaniu detali do kogoś przesyła się rozwinięcie gotowe w dxf i rysunek do gięcia. żeby uniknąć problemów z konwersją między programami.

zejk
Posty: 23
Rejestracja: 16 sty 2013, 23:19

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: zejk » 07 paź 2013, 11:45

polakgw pisze:Zależy o jakim przypadku mówimy;) sam radan kosztuje tyle że nikt przy nim nie zastanawia się nad zw3d tylko inventorem albo solidem;)


No właśnie, ale skoro moduł blach we wszystkich programach różni się nieznacznie lub wcale, to czemu przepłacać? Za połowę ceny Solida mam dwa stanowiska ZW.

polakgw pisze:większość firm posiadających prasy cnc nie posiada takich programów tylko klepie kod z ręki. więc korekty trzeba robić "na telefon" i zmieniając współczynniki w cadzie. i tak zwykle się robi przy zlecaniu detali do kogoś przesyła się rozwinięcie gotowe w dxf i rysunek do gięcia. żeby uniknąć problemów z konwersją między programami.


Po prostu ktoś się tak nauczył i tak robi :| nic mi do tego. Takie podejście jest OK przy produkcji sporych serii np. 1000 szt. Jeżeli mam zrobić detal, gdzie materiał na przygotówkę kosztuje ca. 30 PLN i jest gięty w 7 miejscach, a do wykonania są 4 szt. to ile przygotówek puszczę do huty takim podejściem? Z resztą o czym mowa, jak większość takich firm nie ma nawet programu żeby podejrzeć bryłę i zweryfikować wymiary/kąty.

krzysztofel
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2014, 17:27

Re: Ironcad - program do projektowania 3D

Postautor: krzysztofel » 17 cze 2014, 17:35

zejk pisze:Jeśli chodzi o model pogiętej blachy w *.STEP to Ironcad wprost nic z nim nie jest w stanie zrobić - widzi bryłę i nie rozwinie jej do arkusza płaskiego..


Powitać wszystkich :) widzę że kolega mało doświadczony w IronCAD...
Program rozwija każdy zaimportowany model, często miałem doczynienia z plikami z CATII gdzie konstruktorzy trochę z fantazją przesadzali i po rozwinięciu nachodziła na siebie geometria to również w tych modelach można było w IC na bryle zrobić edycję i rozwinąć. Można określić ilość linii gięcia na zagięciu, też program rozpoznaje grubość blachy + przy rozwinięciu modelu bryłowego mamy możliwość manewrować współczynnikiem K. Na dokumentacji pokazuje linie gięcia z opisem, możesz sobie z wymiarować czy przerzucić do DXF/a. Dużo informacji jest na forum ironcad goście publikują odpowiedzi i doradzają.
Tu link www.ironcad.pl/forum


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości