Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

O programach i dodatkach do nich
Hunter
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2017, 13:08

Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: Hunter » 13 lut 2017, 13:11

Witam

Mam takie pytanko :git:

Zaprojektowałem sobie w SketchUPie uchwyt do silniczka:

Obrazek

Niestety w Cura nie tworzy mi dolnego otworu:

Obrazek

Obrazek

Ktoś wie dlaczego? Sam nie mogę tego już ogarnąć więc proszę o pomoc :piwo: Pozdrawiam

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: emartinelli » 13 lut 2017, 14:19

Może jest jakaś niedomknięta ścianka... SketchUP słynie z tego że tworzy beznadziejne siatki modeli.
Polecam netfabb basic do sprawdzenia modelu lub wrzucenie go do jakiejś naprawiarki typu https://tools3d.azurewebsites.net/

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: Artu » 13 lut 2017, 14:39

Przy takich "problemach" warto jest dołączyć plik STL aby można było cokolwiek pomóc.
Pozdrawiam, Artur

Hunter
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2017, 13:08

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: Hunter » 13 lut 2017, 15:13

Proszę :) Pliku SKP nie mogę wrzucić niestety
Załączniki
uchwyt wiertarki2.stl
(113.39 KiB) Pobrany 42 razy

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 415
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: McKee » 13 lut 2017, 15:28

Nie mam komputera pod ręką żeby sprawdzić, ale to nie jest raft przypadkiem?
Jakoś dziwnie to wygląda - jakby pierwszej warstwy w ogóle nie było, tylko od razu wypełnienie - czy na pewno o to chodzi?

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: Artu » 13 lut 2017, 16:00

Naprawione :mrgreen:

uchwyt wiertarki.stl
(16.88 KiB) Pobrany 44 razy


Zacznij stosować jakiś lepszy program do modelowania 3D. Ja chwalę sobie DesignSpark Mechanical 2.0 :git:
Pozdrawiam, Artur

Hunter
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2017, 13:08

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: Hunter » 14 lut 2017, 7:07

Dzięki! Tylko jak naprawione? :-D

McKee pisze:ale to nie jest raft przypadkiem?


Nie. To jest już któraś warstwa od dołu.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: Artu » 14 lut 2017, 9:01

Hunter pisze:Dzięki! Tylko jak naprawione? :-D

STL otworzone w DSM, przetworzone na bryłę, skopiowane powierzchnie, wyciągnięta bryła na podstawie skopiowanych powierzchni :mrgreen:
Twój projekt składał się jakby z osobnych brył, i slicker "gubił się" podczas cięcia.
Tak wygląda w DSM Twoja bryła:

2017-02-14 08_58_24.jpg


A tak "moja" po "przerysowaniu":

2017-02-14 08_57_59.jpg
Pozdrawiam, Artur

dziobu
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2016, 3:17

Re: Projekt uchwytu w SketchUP - Brak otworu w Cura

Postautor: dziobu » 14 lut 2017, 14:08

Hunter pisze:Ktoś wie dlaczego? Sam nie mogę tego już ogarnąć więc proszę o pomoc :piwo: Pozdrawiam

Sketchup to program graficzny a nie projektowy. Nie znaczy to zupełnie że nie da się w nim nic zaprojektować ale trzeba mieć świadomość że działa inaczej niż każdy program CADowski. Ma to wady, ma zalety. Dla mnie jest o klasę lepszy od DSM ;P
Tu zaznaczyłem Ci jakie masz problemy:
sketchup_rys.png

Czerwony - to krawędzie które raczej na pewno w środku mają ściany. Po imporcie tego slicer widzi ściankę i kończy obiekt. Sam musisz zadbać o to żeby obiekt nie miał ścian w środku.
Zielony - krawędzie na ścianie. Ogólnie to w niczym nie przeszkadza ale formalnie dobrze żeby ich nie było.
Strzałkami zaznaczyłem CI ściany które prawdopodobnie masz obrócone (ściana ma dwie strony, "tyłem" powinna być do wnętrza obiektu, jak jest inaczej to slicer może zgłupieć).

Natomiast żebyś się nie zniechęcał - takie problemy ma każdy kto używa Sketchupa do projektowania (pozostali zapewne też ale w Sketchupie masz na to bezpośredni wpływ bo edytujesz bezpośrednio ściany) i można poradzić sobie z tym przy pomocy m.in dwóch darmowych dodatków: "CleanUp 3" i "FixIt".


Wróć do „Projektowanie 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości