puzi - Prusa i3

puzi
Posty: 25
Rejestracja: 16 lis 2013, 21:03

puzi - Prusa i3

Postautor: puzi » 10 sty 2014, 22:50

Witam,
kilka słów wstępu.
Nie tak dawno zakupiłem drukarkę 3D z firmy Jelwek. Nie chwaliłem się na forum, bo pomimo czytania i doczytywania informacji o pracy i budowie drukarek, to nadal mam takie braki, że hoho ;)

Od jakiegoś czasu gram w gry bitewne i sumie pod tym kątem myślałem o druku i jej wykorzystaniu.
Rzeczywistość szybko weryfikuje to co drukuje (czyli to, na co jest zapotrzebowanie, a nie to co myślałem, że będę). Założyłem tam swój temat i tam wrzucam zdjęcia z części prac, które zrobiłem:
http://www.mitril.pl/forum/viewtopic.php?t=15102&postdays=0&postorder=asc&&start=0

Z racji, że mam już jakieś przemyślenia, wiem czego w drukarce nie zamontowałem i co jest potrzebne.
Staram się pracować nad wydrukiem i jego ustawieniami, aby modele wychodziły jak najdokładniejsze i najczystsze. Bo pierwsze moje próby pozostawiały sporo do życzenia, ale ciągle jest lepiej.
Bańka na jednym z ostatnich zdjęć - te, które już drukowałem ostatnio wyszły o wiele lepiej - nadal jednak podczas łączenia części bańki zawieszonych u góry - powoduje nierówności i obniżanie druku - liczę, że montaż wentylatora, pozwoli na zwiększenie jakości podwieszonych elementów.

Na jednym ze zdjęć widać kubek, który drukowałem - góra jest nieskończona (filament się skończył ;)) wystąpiło też przesunięcie wydruku (najprawdopodobniej - zmiana rodzaju zasilania w laptopie przy większych modelach, powoduje, że wczytanie kolejnej części modelu przez YARRH wiąże się z przesunięciem wydruku - ps. zasilanie laptopa - zmiana wydajności procesora i karty graficznej - profil zasilania - nie namieszałem za bardzo? :)

Wszelkie uwagi i podpowiedzi bardzo, ale to bardzo mile widziane :)

ps. poszukuję modelu samochodu pożarniczego - te na thingiverse niestety są niezbyt pomocne - gdyby ktoś z Was natknął się na jakiś interesujący model - prosiłbym o cynk :)

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: SWJ » 10 sty 2014, 23:46

obejrzałem z ciekawością twoje wydruki ... nierówne ścianki czy nie wynikają u ciebie z "miękkiego" mocowania głowicy ( extrudera) i siła z jaką filament naciąga extruder odgina go . . .

to takie podejrzenie - może niesłuszne

jak masz zrobione podawanie filamentu ?

jeśli masz Pruse i3 z Jelwek to nie masz pewnie żadnego "stężenia" w osi Y . . . a ta drukarka to potrzebuje

NIe widziałem nigdzie fotek twojej drukarki - albo przegapiłem .
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

puzi
Posty: 25
Rejestracja: 16 lis 2013, 21:03

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: puzi » 11 sty 2014, 8:40

Nie mam zdjęć samej drukarki nigdzie, bo wygląda dokładnie tak jak na stronie - przynajmniej w chwili obecnej.
Zobaczymy ile potrwa ten stan.

I tak:
Ekstruder i jego mocowanie wydaje się ok.
Brak podawania filamentu ze szpuli na chwilę obecną.
Brak wzmocnień konstrukcji.

puzi
Posty: 25
Rejestracja: 16 lis 2013, 21:03

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: puzi » 04 kwie 2014, 20:19

Troszkę podbiję temat i zapytam od razu o kilka rzeczy.

W linku powyżej świeże wydruki - np misiek.

Teraz mam od razu takie pytanie do Was. Nie umiem projektować, więc wykonanie czegokolwiek własnoręcznie jest w chwili obecnej niewykonalne :/
Jako, że chętnie czegoś nowego się nauczę, możecie pomóc? Bo w temacie z programami, pytania o podstawy mogą irytować, tym bardziej, że często pytam o rzeczy oczywiste, gdy czegoś nie wiem ;)

Jako, że w chwili obecnej zajmuję się głównie drukiem modelarskim - niewielkie elementy do wykorzystania w grach bitewnych - to w tym kierunku chciałbym się nauczyć robić proste modele, np. broń, wyposażenie lub elementy na podstawki/gotowe podstawki (pomijam te na thingiverse)

W jaki sposób np. zrobić takie liście jak są na podstawkach? (zwłaszcza paprocie* [nie wiem skąd mi tu się palmy wzięły w pierwszej wersji :)])
Obrazek


oraz w jaki sposób wykonać taki wzór tarczy?
Obrazek
Ta galeria jest moja, w niej zdjęcia wydruków.

Pomożecie? Pomoc z opisem co i jak byłaby - idealna :)

Przy okazji, regulamin bazarku mnie nie puszcza, więc tylko informacyjnie - jestem w posiadaniu ABS'u 3mm z plastspawu - 2x 2kg fiolet, 2kg czarny, 2kg biały. Chętnie się go pozbędę.
Zrobię ostanie zdjęcia wydruków (zamontowałem wentylator, ale widzę, że wskazanie jest na druk bez wentylatora, bo wydruki zbyt kruche - muszę popróbować).

To tyle w chwili obecnej ;)

ps. w galerii są zdjęcia czołgów - nadal mam spory problem z drukiem każdego elementu zawieszonego w powietrzu - pomimo ustawienia supportu - support albo się odkleja w trakcie druku, albo po jego usunięciu robią się duże dziury i powierzchnia traci na jakości - też tak macie? jak temu przeciwdziałać?

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: SWJ » 04 kwie 2014, 20:38

czy przeglądałeś już ten pakiet oprogramowania.?? http://www.123dapp.com/
może sobie coś tam znajdziesz :)


do drukarki polecam ci dokupić kawałek rurki teflonowej 6mm/4mm ( 60 cm wystarczy ) można kupić na allegro lub w sklepach z pneumatyką - koszt około 20-25 pln
- od strony Extrudera - nie trzeba mocować
- od strony szpuli - kupujesz uchwyt w pneumatycznym za 3-4 pln
- musisz rozwiązać jakos problem mocowania szpuli i uchwytu przy szpuli -

Wężyk naprawdę poprawie pracę wózka - nie siłuję się on ze szpulą wyciągając z niej filament - na fotkach tu znajdziesz jak to zamocowałem https://sites.google.com/site/ithink3d/home/prusa-i3
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

puzi
Posty: 25
Rejestracja: 16 lis 2013, 21:03

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: puzi » 04 kwie 2014, 21:21

Szpulę zamontowałem na uchwytach co mi podesłałeś na PW, by na nich zamontować boczne wzmocnienia.
Szpula jest nad drukarką, więc już mi nie ciąga filamentu po całym stole i drukarce i gdzie się da - ograniczenie tylko do ilości filamentu na szpuli, bo boję się ładować za dużo, by nie doszło do jakiegoś uszkodzenia, gdyby drukarka nie dała radę pociągnąć filamentu, gdyby się gdzieś przyblokował (szpuli raczej nie zerwie z mocowania, ale...)

Bo rozumiem, że ten wężyk robi za prowadnicę filamentu, tak?
Dzięki za linka:)

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: SWJ » 04 kwie 2014, 21:33

Tak - wężyk to prowadnica - teflonowy bo małe opory - to popularne rozwiązanie ;-) nie jest to jakimś moim patentem ...
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

wiesioo
Posty: 118
Rejestracja: 05 kwie 2013, 17:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: wiesioo » 04 kwie 2014, 22:21

tarcza.rar
tak na szybko
(340.52 KiB) Pobrany 74 razy


ja robie w rhino tzn się ucze
tak na szybko ci te tarcze zrobiłem pewnie rewelacji niema ale z tej rzeźby ( green stuff ??) niewiele można rozkminic
jakbys porobił rysunki to w wolnej chwili mogę się pobawic
http://www.rhino3d.com/download wersja na 90 dni testowa
edit:
i tutoriale http://vimeo.com/rhino/videos

puzi
Posty: 25
Rejestracja: 16 lis 2013, 21:03

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: puzi » 04 kwie 2014, 22:31

Dzięki, Rhino ściągnąłem więc pewnie też będę próbował się nim coś porobić.
W chwili obecnej przeglądam 123D. Ale dalszy ciąg badań nastąpi ;)

Ta tarcza jest na szybko...?? Podziwiam. Naprawdę. Tak, to green stuff.

puzi
Posty: 25
Rejestracja: 16 lis 2013, 21:03

Re: puzi - Prusa i3

Postautor: puzi » 08 kwie 2014, 22:11

I tak, kolejne próby, postawiłem, by sprawdzić dokładność elementów.
Oto wynik:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Źródło pliku:
http://www.thingiverse.com/thing:33202

Tarcza zrobiona przez wiesioo:
Obrazek

Obrazek

Moim zdaniem jest cool ;)
Ale jeśli może mi ktoś jeszcze przerobić ją, by miała "plecy" (prostopadłościan, podłożyć pod spód, aby nie było dziury), a całą tarczę, wygiąć w łuk (coś jak tarcza w rzymskim legionie), wiem, że nudzę, ale póki co przerobiłem w Rhino najprostsze bryły ;)


Wróć do „Nasze Wydruki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości