Moje quadro i moje problemy :/

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: Fabrykator.pl » 14 lip 2015, 12:49

Ot i mój quadrcopter.
20150714_123503.jpg

Skonfigurowany, podłączony, ale nielot :(
Za cholerę nie chce się wzbić w powietrze, a śmigła sporo wiatru produkują - co może być problemem?

Silniki - A2212/13T 1000KV
Regulatory - SkyWing SW-20A
Śmigła - 10x4.5
Elektronika - OpenPilot CC3D
Aparatura - Flysky FS-I6
Waga bez akumulatora - 731g
Waga z akumulatorem - 1060g

michas75
Posty: 79
Rejestracja: 01 gru 2014, 18:04

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: michas75 » 14 lip 2015, 13:22

Cześć.

Do sprawdzenia masz:

- podłączenie regli do FC, czy dobre porty wzg. miksera
- podłączenie silników do regli - kier. obr.
- kalibracja ACC
- mapowanie RC
- czy jest wybrany dobry mikser ?
- czy dobrze ustawiłeś ilość Hz dla regli jakie posiadasz, ale to marginalna sprawa powiedzmy

Najlepiej weź model w rękę, musisz uzbroić i na małym gazie sprawdzić jak reaguje na drąg prawy, jeśli źle reaguje nie te kierunki albo wcale to sprawdzić to co wypisałem wcześniej.

No i CC3D lubi być perfekcyjnie wypidowane, wtedy zaczyna normalnie latać. Wgraj tam Cleanflight.

Jeszcze krzywa gazu w reglach obowiazkowo - lepiej zdejmij śmigłą do tej roboty.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2015, 13:25 przez michas75, łącznie zmieniany 1 raz.

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: olo2000pm » 14 lip 2015, 13:25

Super wyglada.
Krzysztof sprawdź czy masz dobrze śmigła założone i czy silniki kręcą we właściwym kierunku.
Zobacz tu:
http://myquadcopter.weebly.com/346mig321a.html

Na dole masz zdjęcia, kliknij i sprawdź jak masz u siebie

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: Fabrykator.pl » 14 lip 2015, 14:02

Śmigła musiałem poprawić, bo do kalibracji je ściągnąłem i jak ta sierota założyłem odwrotnie :oops:

Podnosi się z podłogi, ale kręci się wokół własnej osi. 2 silniki (po przekątnej) jakby miały mniejsze obroty.

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: olo2000pm » 14 lip 2015, 14:09

Czy jak ruszasz ręka silniki to wszystkie kręcą się bez oporu?
Czy procedura kalibracji escekow przebiegła prawidłowo, tzn czy wszystkie esc 'śpiewają'?

michas75
Posty: 79
Rejestracja: 01 gru 2014, 18:04

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: michas75 » 14 lip 2015, 14:10

Regle do kalibracji i powinien latać, nawet jak będą grać melodyjkę nie znaczy to że krzywa gazu jest identyczna we wszystkich.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: Fabrykator.pl » 14 lip 2015, 14:11

olo2000pm pisze:Czy jak ruszasz ręka silniki to wszystkie kręcą się bez oporu?
Czy procedura kalibracji escekow przebiegła prawidłowo, tzn czy wszystkie esc 'śpiewają'?


Tak, kręcą się bez oporu.
Przebiegła prawidłowo, wszystkie startowały podobnie i kręciły się w dobrą stronę.

Coś poszło nie tak :/ Próbowałem wgrać nowy firmware i od tej pory (mimo, iż fleszowanie przebiega bez problemu) to elektronika nie pracuje jak powinna. Mogę tylko jeszcze przez Rescue cokolwiek pogrzebać - będę szukał w sieci odpowiedzi :/

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: olo2000pm » 14 lip 2015, 15:15

Krzysztof, zapraszam Cie do tej grupy:
https://www.facebook.com/groups/1014402 ... =bookmarks

Chłopacy są z Irlandii, Anglii, Polski, niektórzy gadają po polsku zwłaszcza Sławek, oni latają też na CC3D na pewno znajdziesz tu pomoc i odpowiedzi na swoje pytania.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: Fabrykator.pl » 15 lip 2015, 7:48

Kliknięte.

Pojawiły się problemy po wgraniu cleanflight - szukam rozwiązania. Mam nadzieje, że dziś to ogarnę :/

----------
No i ogarnąłem :) Wróciłem do pierwotnych ustawień - teraz dalsza zabawa.

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Moje quadro i moje problemy :/

Postautor: olo2000pm » 15 lip 2015, 11:17

Krzysztof na tej grupie śmiało pisz po polsku, Sławek pisze i gada po naszemu:)
Jak bedziesz pisal do niego na pw to tez po polsku.
Ma dużą wiedzę w budowie quadow.


Wróć do „Forumowy kącik RC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość