heated bed ultimaker

Sebaj
Posty: 5
Rejestracja: 12 mar 2013, 8:58

heated bed ultimaker

Postautor: Sebaj » 12 mar 2013, 13:09

Witam,

Posiadam Drukarkę Ultimaker zakupioną jakoś latem zeszłego roku, po zużyciu PLA stwierdziłem, że przejdę na ABS. Tutaj pojawił się problem odklejania sie modelu/braku przyczepności przy pierwszej warstwie itp. stąd założyłem, że warto zrobić podgrzewany stół. Zakupiłem grzałkę kaptonową u u-design. dokupiłem płytę aluminiową 6mm. Nie jestem specem z elektroniki i mam problem jak to zmontować aby było optymalnie. Co potrzebuje dokupić do zestawu: grzałka,termistor,płyta.

fajnie byłoby to spiąć z elektroniką od Ultimakera, z tego co wiem komuś na forum się to już udało :)

Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki jak to poskładać.

Chętnie podzielę się również własną wiedzą ;)

Pozdrawiam,
Sebastian

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Fabrykator.pl » 12 mar 2013, 16:30

Patrząc na oryginalną elektronikę, to jest na niej mosfet za to odpowiedzialny. W miejscu, które zaznaczyłem na czerwono wepnij grzałkę. W dolnej części, na środku są kostki (zielone) do wpięcia termistora. To miejsce bez kostki jest dla termistora stołu. Później należy w firmware włączyć "stół". Jeśli masz marlina, to w configuration.h powinno wyglądać to tak

#define TEMP_SENSOR_0 1
#define TEMP_SENSOR_1 0
#define TEMP_SENSOR_2 0
#define TEMP_SENSOR_BED 1
Załączniki
800px-UltimakerPCB1.5.3-prototype.JPG

Sebaj
Posty: 5
Rejestracja: 12 mar 2013, 8:58

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Sebaj » 13 mar 2013, 12:07

Witam,

Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)

Moje pytanie jest jeszcze następujące, mam rozumieć że płytka generuje wystarczającą ilość prądu? aby zasilić grzałkę? nie potrzebuje żadnych przekaźników itp? Czy sama płytka jest w sanie wytrzymać zasilanie grzałki? temp do ABS przewiduje około 110-100st.

pozdrawiam,
Sebastian

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: heated bed ultimaker

Postautor: BlazakoV » 13 mar 2013, 13:10

Ja tam bym wrzucił przekaźnik i podpiął zasilanie 24V z zewnętrznego zasilacza - o ile płytka powinna wytrzymać tak z tego co czytałem zasilacz może się już obrazić.

Sebaj
Posty: 5
Rejestracja: 12 mar 2013, 8:58

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Sebaj » 13 mar 2013, 13:34

Ok, zatem potrzebowałbym zasilacz 24V 200W? bądź jaki mogę dobrać? Szukałem na allegro, i cos takiego mam np.
http://allegro.pl/zasilacz-przemyslowy- ... 97109.html

Seba

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Fabrykator.pl » 13 mar 2013, 18:02

Może być, ale lepiej i taniej wyjdzie zakup transformatora toroidalnego - ciche, bezawaryjne, stale źródlo zasilania, a grzałka nie potrzebuje stabilizacji czy napięcia stałego. Wtedy podłączasz przez przekaźnik

Sebaj
Posty: 5
Rejestracja: 12 mar 2013, 8:58

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Sebaj » 14 mar 2013, 7:32

Witam,

zatem taki byłby odpowiedni?

http://allegro.pl/transformator-toroida ... 69499.html

plus przekaźnik i będę miał wszystko :)

jak to poskładam podzielę się info jak działa.

Pozdrawiam,
Seba

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Fabrykator.pl » 14 mar 2013, 7:57

prąd wyjściowy 8.32A to tak na styk, bo grzałka bierze 8A. Lepiej znajdź mocniejsze trafo, które się nie zagotuje ;) Coś ok. 300-350W

Sebaj
Posty: 5
Rejestracja: 12 mar 2013, 8:58

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Sebaj » 14 mar 2013, 8:14

to było by to:

http://allegro.pl/transformator-toroida ... 69509.html 10,4A byłby w takim razie ok.

bądź

http://allegro.pl/transformator-toroida ... 81609.html

Dziękuję za odpowiedzi,

Seba

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: heated bed ultimaker

Postautor: Fabrykator.pl » 14 mar 2013, 8:44

Ten mniejszy powinien starczyć, ale ja bym celował w ten większy. Cena porównywalna do zasilacza impulsowego 24V o podobnej mocy, ale zdecydowanie toroid będzie dużo lepszym źródłem prądu - w nim się nie ma co zepsuć :bania:


Wróć do „Ultimaker”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość