prus i3

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: prus i3

Postautor: malyhenio1 » 18 lut 2014, 19:09

no i kupiłem i2 ,i mam problem z częścia która prawdopodobnie uległa uszkodzeniu podczas transportu.
Poptrzebuję pomocy w zidentyfikowaniu i poszukaniu części w stl
Załączniki
część1.jpg

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: prus i3

Postautor: acc » 18 lut 2014, 20:13

To jest xend z mocowaniem silnika - najlepiej spytaj sprzedawcę swojego zestawu jaki to xend (w sumie to jeżeli źle zapakował do transportu to powinien czuć się w obowiązku dodrukować Ci). Nie podaję namiarów na gotowego STLa, bo do Prusy było sporo wariantów tych xendów - i raczej powinieneś mieć ten od kompletu (z drugim xendem).

Jak weźmiesz xend z innego zestawu xendów to może się okazać że np pasek się nie licuje, albo mocowanie silnika jest w innym miejscu i pasek jest za krótki. WTedy to najlepiej wydrukować komplet 2 xendów. No chyba że znajdziesz samemu dokładnie taki sam :)

PS. Z ciekawości ile dałeś za tą Pruskę? Bo szczerze to raczej nie był to zbyt dobry wybór.
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: prus i3

Postautor: malyhenio1 » 18 lut 2014, 20:22

1800 + transport ,jestem w stanie zapłacić za nowe 2 sztuki tej cześci

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: prus i3

Postautor: Fabrykator.pl » 18 lut 2014, 20:40

malyhenio1, ale pisałeś że chcesz wykorzystać do lekkich prac przy frezowaniu PCB - Prusa i2 do tego się nie nadaje - do drukowania tak. Zależy czego oczekujesz - ja już zglupialem :roll:

W każdym razie gratuluję zakupu :git: Doprowadź ją do porządku i zacznij zabawę

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: prus i3

Postautor: malyhenio1 » 18 lut 2014, 20:55

xend to mocowanie silnika który u mnie jest uszkodzone , po drugiej stronie mocowanie taśmy , wymiana tej pary pomoże?

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: prus i3

Postautor: acc » 18 lut 2014, 21:09

jaka taśma? tu masz przykładową parę 2 xendów: http://www.thingiverse.com/thing:18223

PS. 1800 to sporo dałeś jak na Prusę - niedawno na forum sprzedałem za tyle dużą M90 (z transportem i dodatkowo małym rabatem), jeszcze jest w dziale giełda na drugiej stronie to sobie możesz zobaczyć - o wiele stabilniejsza
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: prus i3

Postautor: Fabrykator.pl » 18 lut 2014, 21:10

Na początek proponuję rozebrać i skleić "kropelką" - będzie trzymało lepiej niż nowe.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: prus i3

Postautor: malyhenio1 » 18 lut 2014, 21:18

przepraszam pasek ,myślę że to usztywnia nieco konstrukcje
Załączniki
przód 1.jpg

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: prus i3

Postautor: acc » 18 lut 2014, 21:22

Pasek służy do przeniesienia napędu, nie do usztywniania konstrukcji. Zrób tak jak napisał u-design, sklej to kropelką a jak już uruchomisz drukarkę to sobie wydrukujesz samemu komplet xendów :)
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: prus i3

Postautor: malyhenio1 » 18 lut 2014, 21:28

(jaka taśma?) pasek za to a zdjęcie na sztywność


Wróć do „RepRap Prusa Mendel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości