Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Mendel

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: drygol » 06 paź 2013, 20:17

Wlasnie dlatego pytam jak ten FW wrzuca :D

Awatar użytkownika
Mellin
Posty: 63
Rejestracja: 19 wrz 2013, 15:39
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: Mellin » 07 paź 2013, 11:15

Ok ,teraz jestem pewien, że nie udało mi się jeszcze ani razu załadować firmware'a na kartę.

Dowód 1: przy podłączeniu drukarki do prontface w informacjach:

Kod: Zaznacz cały

Connecting...
start
Printer is now online.
echo: External Reset
Marlin 1.0.0
echo: Last Updated: Apr 19 2013 14:09:02 | Author: (none, default config)
Compiled: Apr 19 2013
echo: Free Memory: 13722  PlannerBufferBytes: 1232

Nie zmienia się data i godzina, kótre w ustawieniach Configuration.h są ustawione jako podające obecną datę i godzinę. Nie zmieniała się również wolna objętość, niezależnie od wprowadzanych prze zemnie modyfikacji.


Dowód 2:
Kiedy w Configuration.h zmieniłem

Kod: Zaznacz cały

#define STRING_CONFIG_H_AUTHOR "(none, default config)"

na

Kod: Zaznacz cały

#define STRING_CONFIG_H_AUTHOR "Mellin"

w informacjach podanych na początku prontface (patrz wyżej) Autor wciąż pozostał ustawiony na

Kod: Zaznacz cały

Author: (none, default config)



Używałem firmwera Marlin --> https://github.com/ErikZalm/Marlin
Na ustawieniach teoretycznie zgodnych:
Menadżer urządzeń/USB Serial Port (COM 4)/Ustawiania portu/Liczba bitów na sekundę = 921'600
Arduino/tools/board = "Sanguino W/ Atmega 1284p 16mhz"
Arduino/tools/Serial Port = COM 4

i przy ustawieniach w Configuration.h
#define MOTHERBOARD 62
#define BAUDRATE 250000

Jeżeli chcecie sprawdzić ustawienia innych elementów Marlina to tutaj macie zmodyfikowaną wersję, którą próbowałem wgrywać: http://www.mediafire.com/download/bbtrk ... lin_v1.zip



Mam pewne podejrzenia co do niesprawności mojego PC od już pewnego czasu, więc powtórzę wszystkie operacje na innym kompie i zobaczę, czy tam pójdzie.
Na razie, jeżeli ktoś widzi w moich ustaleniach coś, cokolwiek to proszę o informację.
Nazywam się Komandor Shepard. To moje ulubione forum na Cytadeli.

Origin: MellinMellin
DeviantArt: Melllin

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: drygol » 07 paź 2013, 11:52

Ale caly czas nie napisales jak wrzucasz firmware.
Dajesz upload i pisze ci ze jest OK ? Czy jak ?

Awatar użytkownika
Mellin
Posty: 63
Rejestracja: 19 wrz 2013, 15:39
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: Mellin » 07 paź 2013, 12:00

Tak wygląda Arduino po "Załadowaniu" Firmweru:
Obrazek

Dla mnie (laika) napis w nagłówku "Done uploading.", oznaczał, że załadował, jednak jak pisałem w ostatnim poście jednak nie.
Nazywam się Komandor Shepard. To moje ulubione forum na Cytadeli.

Origin: MellinMellin
DeviantArt: Melllin

Awatar użytkownika
Mellin
Posty: 63
Rejestracja: 19 wrz 2013, 15:39
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: Mellin » 07 paź 2013, 12:18

Próba na innym komputerze nie dała żadnych pozytywnych rezultatów.
Tak samo po załadowaniu firmweru pojawia się:

Kod: Zaznacz cały

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x73

Jednak teraz pojawia się mniej linijek (pewnie świeże, nie ruszone jeszcze prze zemnie ustawienia arduino):
Obrazek
Wprowadziłem minimalne zmiany przy tej próbie, nie wykraczające poza ustawienia z przedpoprzedniego mojego postu.

Tak samo nie ma zmian w opisie podanym, na początku pracy prontface.

Jestem prawie pewien, że to nie wina kabla usb (wypróbowałem 2 różne) ale dla pewności spróbuję jeszcze z 3.
Nazywam się Komandor Shepard. To moje ulubione forum na Cytadeli.

Origin: MellinMellin
DeviantArt: Melllin

lnx
Posty: 83
Rejestracja: 13 sie 2013, 19:24
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: lnx » 07 paź 2013, 13:49

Jaki baudrate masz wpisany dla com 4 w systemie ? bo po screenach widac ze chyba 250000. A taki nie jest obslugiwany przez arduino. Wiec przestaw dla com 4 w systemie na np 115200. I wylacz pronterface.

Awatar użytkownika
Mellin
Posty: 63
Rejestracja: 19 wrz 2013, 15:39
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: Mellin » 07 paź 2013, 14:20

Ustawienia Portu COM 4 ("Menadżer urządzeń/USB Serial Port (COM4)/Ustawienia portu" i "Menadżer urządzeń/USB Serial Port (COM4)/Ustawienia portu/Zaawansowane"):

Liczba bitów na sekundę: 921'600
Bity danych: 8
Parzystość: Brak
Bity stopu: 1
Sterowanie przepływem: Brak


Numer portu COM: COM4
Odbioru (Bajty): 4096
Transmisji (Bajty): 4096
Czas opóźnienia (msek): 16
Minimalny Timeout odczytu (msek): 0
Minimalny Timeout zapisu (msek): 0
Serial Enumerator - Tak (ptaszek)
Drukarka szeregowa - Nie (puste)
Anuluj jeżeli wyłączanie zasilania - Nie
Zdażenie przy nieoczekiwanym odłączeniu - Nie
Ustaw RTS przy wyjściu - Nie
Zablokuj kontrole modemu przy starcie - Nie




W Configuration.h mam ustawione

Kod: Zaznacz cały

#define BAUDRATE 250000


Niestety, kiedy zmieniam na

Kod: Zaznacz cały

#define BAUDRATE 115200

Dostaję błąd przy kompilowaniu:
Obrazek
Nazywam się Komandor Shepard. To moje ulubione forum na Cytadeli.

Origin: MellinMellin
DeviantArt: Melllin

Awatar użytkownika
poczciwy
Posty: 207
Rejestracja: 31 maja 2012, 22:10
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: poczciwy » 07 paź 2013, 14:25

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x73


to jest komunikat ze avrdure NIE POŁĄCZYŁ się z programowanym układem. Problem może być ze wszystkim od złej prędkości, kabla usb, braku/uszkodzenia bootloadera do uszkodzenia elektroniki ( ostatnie wątpliwe skoro zgłasza ci się po włączeniu ) Nie jest to problem z kompilacja firmware tylko z samym wgraniem. Raczej trudno będzie Ci pomóc przez forum. Możesz jeszcze spróbować nacisnąć reset w sang... w monecie jak widzisz ze czeka na synchronizacje ( tuz przed wywaleniem komunikatu o błędzie). Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem jest użycie programatora.

lnx
Posty: 83
Rejestracja: 13 sie 2013, 19:24
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: lnx » 07 paź 2013, 14:26

#define BAUDRATE 250000
tyczy sie szybkosci komunikacji z pronterface i nie ma nic wspolnego z wgrywaniem fw.


Ustaw zamiast
Liczba bitów na sekundę: 921'600

to
Liczba bitów na sekundę: 9600

lub

Liczba bitów na sekundę: 115200

Awatar użytkownika
Mellin
Posty: 63
Rejestracja: 19 wrz 2013, 15:39
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Problem z softwarem do Sanguinololu w drukarce Prusa Men

Postautor: Mellin » 07 paź 2013, 15:06

Pozbyłem się problemu z kompilacją, ale "#define BAUDRATE 115200" nie pomogło.

Zmiana ustawień portu w menadżerze zadań na 115'200 i 9'600 też nie pomogło.

Z odrzuceniem możliwości złego kabla usb musze poczekać.

Mam też już 2 głos za programatorem i zmianą bootloadera. Jak zmiana kabla usb nie pomoże pewnie kupię programator.
Nazywam się Komandor Shepard. To moje ulubione forum na Cytadeli.

Origin: MellinMellin
DeviantArt: Melllin


Wróć do „RepRap Prusa Mendel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość