cięte spreżyny w osi Z

RooTer
Posty: 18
Rejestracja: 15 sty 2013, 19:58

cięte spreżyny w osi Z

Postautor: RooTer » 15 wrz 2013, 19:58

Obecnie miałem zainstalowane takie sprężyny (z zestawu od udesign) http://imgur.com/a/2CiON
Niestety jak widać przez to że są cięte i ścianki x-endow pozwalają im na ruch dotykają one śruby co po za skrzypieniem/ścieraniem się po kilku wydrukach kompletnie zaczęło blokować oś z. Czy da się jakoś tę sprężynę zmodyfikować by nie było tego efektu czy lepiej mi zakupić takie które są płasko zakończone ( http://www.makershop.co.nz/image/cache/ ... 20x500.JPG ). Niestety są dość grube i kombinerkami nie sądzę bym był w stanie je sensownie odkształcić.

Awatar użytkownika
madix
Posty: 239
Rejestracja: 07 kwie 2012, 23:41
Lokalizacja: Grudziądz / Bydgoszcz

Re: cięte spreżyny w osi Z

Postautor: madix » 15 wrz 2013, 20:11

Zrezygnuj z sprężyn w osi Z są zbędne, zaobserwujesz poprawę jakości wydruków.

sigmed
Posty: 32
Rejestracja: 09 maja 2013, 10:02

Re: cięte spreżyny w osi Z

Postautor: sigmed » 17 wrz 2013, 13:54

tak samo jak kolega - zrezygnuj z nich. Same problemy z nimi.

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: cięte spreżyny w osi Z

Postautor: drygol » 23 paź 2013, 7:58

Hmm tak wlasnie sobie myslalem zeby wyrwac sprezyny ale mam kueszczyn , jak w takim razie mocujecie nakretki ?
Bo w sumie nie bardzo mam pomysl jak to skrecic zeby sztywno siedzialo

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: cięte spreżyny w osi Z

Postautor: drygol » 24 paź 2013, 11:33

Albo inaczej , to ma byc z jedna nakretka ? czy spiete w jakis auto magiczny sposob nakretkami ? czy moze jakies specjalne xendy do tego ??

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: cięte spreżyny w osi Z

Postautor: drygol » 25 paź 2013, 13:16

Dobra , zrobilem grawitaycjnie tylko na dolnej nakretce , zobaczymy jak to sie sprawdzi :git:

Awatar użytkownika
madix
Posty: 239
Rejestracja: 07 kwie 2012, 23:41
Lokalizacja: Grudziądz / Bydgoszcz

Re: cięte spreżyny w osi Z

Postautor: madix » 27 paź 2013, 15:18

Na jednej nakrętce wystarczy - grawitacja swoje zrobi ;)


Wróć do „RepRap Prusa Mendel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości