RepRap - relacja z budowy

Bober_os_
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2013, 9:46

RepRap - relacja z budowy

Postautor: Bober_os_ » 28 sie 2013, 17:37

Po otrzymaniu zestawu przyszedł czas na zaprezentowanie postępów z budowy i podzielenie się wątpliwościami.
1. Wstępne przymiarki do geometrii.
IMG_1178.jpg
Rama

2. X end idler.
IMG_1183.jpg
X-end

3. Poziomowanie, a raczej pionowanie prowadnicy Z.
IMG_1185.jpg
Prowadnica Z

4. Silnik osi Y.
IMG_1187.jpg
Z motor

5. Silnik osi X.
IMG_1191.jpg
X motor

6. Wózek osi X i przymiarka extrudera.
IMG_1197.jpg
X wozek


Na tym etapie proszę bardziej doświadczonych kolegów o ewentualna weryfikację tego co powstało do tej pory.
Większość to przymiarki, tylko rama jest skręcona aby dało się choć trochę uzyskać geometrię.

Niestety nie jest aż tak różowo jakby się chciało. Trochę zagadek się pojawiło po drodze:
1. Prowadnice osi X: Są tak takie dziurki, aż się prosi żeby coś w nie wkręcić, zwłaszcza, że tych prowadnic nic innego nie zabezpiecza przez wysunięciem.
Problem w tym, że są trochę za długie... tak o 0,5 cm...
IMG_1200.jpg
Prowadnice X

Bober_os_
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2013, 9:46

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: Bober_os_ » 28 sie 2013, 17:42

2. Silnik osi X, a raczej zębatka nie jest w osi z X-end idlerem i mocowaniem pasków na wózku X, co prowadzi do przekręcania się paska w skrajnym położeniu (przy silniku).
Mam koncepcję, aby odsunąć silnik od plastiku za pomocą dystansów z gwintem M3... jutro powinny przyjść, to spróbuje...
IMG_1202.jpg
X problem

IMG_1205.jpg
X problem


I na koniec zagadka z rezystorami w stole grzewczym.
Która konfiguracja będzie lepsza:
Z rezystorami po ukosie?
IMG_1206.jpg
Konfiguracja 1


Czy z rezystorami równolegle?
IMG_1207.jpg
Konfiguracja 2

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: Fabrykator.pl » 28 sie 2013, 18:25

Te silniczki które zamontowałeś do XY są przeznaczone do Z. Rezystory - myślę, że bez różnicy.

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: BigT » 28 sie 2013, 18:34

Bober_os_ pisze:I na koniec zagadka z rezystorami w stole grzewczym.
Która konfiguracja będzie lepsza:
Z rezystorami po ukosie?
IMG_1206.jpg


Czy z rezystorami równolegle?
IMG_1207.jpg

Teoretycznie konfiguracja z rezami umieszczonymi pod kątem da lepszą równomierność na środku stołu.
Bierze się to z tego że źródło ciepła (a właściwie źródło emitujące energię cieplną-jeśli chcemy żyć w zgodzie z podręcznikami ;) )
nie ma charakteru punktowego, a liniowy. Faktycznie jednak różnica będzie raczej mała. Ale żeby móc to stwierdzić na 100%
trzeba by posłużyć się kamerą termowizyjną :) Tak czy inaczej wedle mego skromnego zdania lepszym rozwiązaniem,
które da bardziej wymierne korzyści, będzie większa liczba mniejszych rezystorów.

Bober_os_
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2013, 9:46

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: Bober_os_ » 05 wrz 2013, 0:29

No i stało się... budowa zakończona :git:

Trochę fotek z budowy:
Jednak rezystory równolegle.
IMG_1216.jpg
Stół


Dolna płyta stołu wyposażona w kostkę, rezystory grzejne załączane przez przekaźnik.
IMG_1211.jpg
Stół_2


Cała drukarka wraz z okablowaniem.
IMG_1218.jpg
Ready


Rzut "oka" na elektronikę.
IMG_1245.jpg
Elektronika


Oraz kilka fotek podczas pracy.
IMG_1219.jpg
@work_1


IMG_1239.jpg
@work_2


IMG_1251.jpg
@work_3


Ostatnie zdjęcie trochę pod kątem wyszło... taka krzywa wieża :)

Bober_os_
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2013, 9:46

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: Bober_os_ » 05 wrz 2013, 0:38

Pierwsze wydruki

IMG_1227.jpg
Ramka_1


Jeszcze sporo zostało w temacie kalibracji do zrobienia.
Błędy w wydruku do usunięcia:

Dziwne podwinięcie na warstwie top.
IMG_1230.jpg
Err_1


Nie wypełniona do końca warstwa.
IMG_1234.jpg
Err_2


Brak całkowitego wypełnienia na pierwszej warstwie.
IMG_1232.jpg
Err_3


Oraz dziwne błędy przy drukowaniu warstw (oś Z), przesunięcia itp.
IMG_1235.jpg
Err_4


IMG_1231.jpg
Err_5


IMG_1236.jpg
Err_6

Bober_os_
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2013, 9:46

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: Bober_os_ » 05 wrz 2013, 1:00

Ciągle drukuję z PC, ponieważ nie udało mi się uruchomić wydruków z karty SD (z wbudowanego slotu - elektronika Sunbeam B)
Nie chodzi tu o samą kartę, testowałem 128MB, 512MB, 1GB i 2 GB, formatowane na różne systemy FAT16/FAT32.
Configuracja w pins.h poprawna, obsługa w Configuration.h włączona.
Błąd zgłaszany w pronterface: "SD init fail"
Po pomiarach wyszło, że sygnały wychodzące z buforów 4050 mają zbyt niski poziom, zarówno SCK jak i MOSI.

IMG_1277.jpg
Oscyl_MISO_CH1_SCK_CH2


Kanał pierwszy to MISO, na drugi SCK.
Jak wyjmę kartę ze slotu to poziomy napięć wracają do normy, czyli około 3.3V.

Jutro podciągnę je do 3.3V przez 10k, zobaczymy, czy pomoże.

Myślę, że właśnie dlatego, że wydruk był z PC to ten wazonik nie wyszedł zgodnie z oczekiwaniami.

IMG_1283.jpg
Vase


Miał się drukować coś ponad 6h, to wydruk został przerwany po około 8h, ponieważ szykowało się jeszcze drugie tyle.

Jeszcze trochę wydruków do "oceny"
IMG_1266.jpg
Print_1


IMG_1268.jpg
Print_2


IMG_1269.jpg
Print_3


IMG_1258.jpg
Print_4


IMG_1254.jpg
Print_5


Wszelkie konkretne uwagi mile widziane :D

Awatar użytkownika
Qjr
Posty: 168
Rejestracja: 18 wrz 2014, 7:58

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: Qjr » 02 paź 2014, 5:44

Witam.
Przede wszystkim chciałbym pogratulować Ci wspaniałej roboty. Twoja drukarka prezentuje się bardzo ładnie.
Obecnie sam jestem na etapie planowania złożenia takiej drukarki i chciałbym sie poradzić kogoś kto dopiero co przeszedł przez etap jej składania.
Oto troszkę pytań:
Skąd wziałeś tak ładnie wydrukowane części? Szukałem troszke po internecie i czasami człowiek wątpi jak widzi jak są one wydrukowane.
Czy sam przycinałeś pręty, rolki itp?
Czy wszystkie silniki to nema 17? Bo ktos tam zauważył że użyłeś innego silnika do złej osi?
Co sprawiło ci największa trudność podczas budowy?
No i wreszcie jak sie obecnie spisuje?
"Sam ustalam zasady" - Q

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: drygol » 02 paź 2014, 8:10

Jak na pierwsz wydruki to bardzo ladne.
Z tym przesunieciem w osi Z to nie do konca tak musi byc. Bardziej to wyglada jakby ci sie sruba w extruderze przypchala i pozniej sama oczyscila.
A to z kolei znaczy ze mozesz miec za duzo krokow na ektruder podanych. Wykalibruj jeszcze raz ekstruder i zrob kalibracje temp. glowicy.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: RepRap - relacja z budowy

Postautor: FlameRunner » 02 paź 2014, 9:52

Drygolu, temat sprzed roku, myślę że autor już rozwiązał problemy - albo wyrzucił drukarkę przez okno. ;)

@Qjr, temat sprzed roku, a autor wyraźnie opuścił forum. ;)
BTW chciałeś budować drukarkę wg własnego pomysłu, a nagle niepokoi Cię kwestia samodzielnego przycięcia prętów...?


Wróć do „RepRap Prusa Mendel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość