FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 09 sie 2013, 12:41

Jak to osiągnąłem?
1. Kalibracja szerokości ścieżki / ilości materiału wg opisu zamieszczonego tutaj: viewtopic.php?uid=1613&f=30&t=2309&start=0#p21312
2a. Sprzęgła ze sprężynką od Ciebie.
2b. Uważne oględziny i ręczne prostowanie krzywych prętów od Krzyśka. Normalnie ich giętkość i plastyczność to porażka, cała konstrukcja mi lata przy byle czym (Krzysiek, ja Cię k.... proszę, dawaj ludziom pręty nierdzewne :( ), ale tutaj wyszła na dobre. BTW może ma ktoś na sprzedaż dwa PROSTE pręty M8 o długości ok. 30cm?
2c. http://www.thingiverse.com/thing:20147 + wygładzenie acetonem stykających się powierzchni + wazelina

Idę puścić sówkę dla testu, a potem pomyśli się o wygraniu konkursu. :twisted:

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: Fabrykator.pl » 09 sie 2013, 13:57

Nierdzewne też potrafią być krzywe, tak samo jak i trapezowe (których mam kilka metrów na regale i to fi10 i fi12 :/) ....

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 09 sie 2013, 14:14

Wiem. Rzecz w tym, że krzywe pręty przy ramie nie przeszkadzają, zaś giętkie - jak najbardziej. Mała sztywność ramy jest bardzo dużą wadą drukarki złożonej z zestawu od Ciebie. Wymiana prętów na nierdzewki jest zdecydowanie rzeczą, którą będę chciał zrobić. Koszt około 50zł, a poprawa jakości przy szybszych wydrukach będzie, mam nadzieję, zauważalna. Po jednym większym wydruku inwestycja się zwróci. Chętnie wymieniłbym też część plastików na PLA z wysokim wypełnieniem, ale to by się wiązało z praktycznie całkowitym demontażem drukarki (pręty mogę wymieniać pojedynczo, a więc mało inwazyjnie).
A przy następnych zestawach i gotowych drukarkach dla klientów nie oszczędzaj na prętach, nie warto. Skoro cenowo nie jesteś konkurencyjny (na Allegro koleś oferuje gotowe Prusy sporo taniej niż Ty zestawy części), to walcz jakością. Serio. ;)

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 06 wrz 2013, 12:34

Czy na zasilacze dołączane do zestawów (mam taki bardziej "dedykowany", a nie przerobiony komputerowy) jest gwarancja? Chciałbym go rozebrać i wymienić wentylator, bo hałasuje niemiłosiernie.

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: acc » 06 wrz 2013, 13:32

To pytanie powinieneś zadać w dziale dla Klientów tudzież mailem/telefonicznie, nie? :)
Pozdrawiam,
Adam


acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: acc » 06 wrz 2013, 13:52

to nie znaczy że wszędzie można pisać wszystko - równie dobrze mógłby ktoś w Twoim wątku złożyć zamówienie na drukarkę :P

"Strefa Klienta" - viewforum.php?f=20
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: FlameRunner » 06 wrz 2013, 13:57

Ale to jest "mój" wątek, na moje pytania. :P

"Nie masz uprawnień, aby przeglądać to forum."

kuba
Posty: 123
Rejestracja: 01 lip 2013, 13:50
Lokalizacja: Kielce

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: kuba » 06 wrz 2013, 14:57

FlameRunner pisze:"Nie masz uprawnień, aby przeglądać to forum."


Mam tak samo. Widocznie nie każdy kto kupił drukarkę, jest klientem.

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: FlameRunner składa Prusę - i potrzebuje trochę pomocy

Postautor: acc » 06 wrz 2013, 22:55

zapewne dlatego że nie każdy klient czyta forum - ale z tym już zgłoście się do Krzyśka to doda Was do grupy i będziecie mieli dostęp
Pozdrawiam,
Adam


Wróć do „RepRap Prusa Mendel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość